Connect with us

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΘΕΜΑ

Θετικός ο απολογισμός της αντιπυρικής περιόδου στην Κρήτη- «Είμαστε ταγμένοι στη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας»

Αισίως, με θετικό πρόσημο, λήγει σήμερα η αντιπυρική περίοδος για την περιφέρεια Κρήτης, όπου, παρά τον μεγάλο αριθμό πυρκαγιών, οι καμένες εκτάσεις είναι περιορισμένες.

Ωστόσο, μέχρι τις 15 Νοεμβρίου παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση χρήσης οποιασδήποτε φλόγας στην ύπαιθρο, καθώς οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την εκδήλωση και γρήγορη επέκταση μιας ενδεχόμενης πυρκαγιάς.

Τον απολογισμό της φετινής αντιπυρικής περιόδου έκανε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης Γιώργος Τσικαλάς. Όπως ανέφερε, παρά τον αυξημένο αριθμό πυρκαγιών, που ξεπέρασαν τις 350, μόλις 600 στρέμματα (με κάθετη προβολή) ήταν συνολικά οι καμένες εκτάσεις και αφορούσαν κυρίως χορτολιβαδική, χαμηλή βλάστηση και σε μικρό βαθμό γεωργική και δασική (πεύκα κ.α.).

Πρόκειται για πυρκαγιές που αντιμετωπίστηκαν σε πρώτο χρόνο, χωρίς να προκαλέσουν ιδιαίτερες ζημιές σε περιουσίες και δασικό πλούτο. Και αυτός ακριβώς ήταν ο στόχος των πυροσβεστικών δυνάμεων του νησιού, το άμεσο «πιάσιμο» των πυρκαγιών. «Η τακτική επικεντρώθηκε στην άμεση αντιμετώπιση των πυρκαγιών κατά το χρόνο γένεσής τους» εξήγησε ο κ. Τσικαλάς. Υπήρξε οργάνωση και διάθεση του ανθρώπινου δυναμικού ανάλογη, ενώ και τα εναέρια μέσα αυξήθηκαν κατά ένα από πέρυσι και έφτασαν τα τέσσερα. Ωστόσο, σημείωσε ο ίδιος: «κανείς δε μπορεί να υποσχεθεί ότι στο εξής θα έχουμε πάντα επιτυχημένες χρονιές».

Όπως τόνισε: «Πάντα υπάρχει και ο παράγοντας των καιρικών συνθηκών και γι’ αυτό ζητάμε την βοήθεια πολιτών στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών εν τη γενέσει τους. Μετά απ΄αυτό το κρίσιμο σημείο προκαλούνται πολλά προβλήματα λόγω των μετεωρολογικών και  των πυρομετεωρολογικών συνθηκών που δημιουργούνται από την πυρκαγιά και ευνοούν την εξάπλωσή τους».

«Ταγμένοι σε ένα σκοπό»

Ο κ. Τσικαλάς, κληθείς να σχολιάσει τον παλμό της υπηρεσίας όταν «σημαίνει συναγερμός» για μια πυρκαγιά, πρόσθεσε: «Είμαστε ταγμένοι σε ένα σκοπό, τη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας. Αν μπορέσουμε και καταφέρουμε να περιορίσουμε την πυρκαγιά σε πρώτο χρόνο δεν θα ταλαιπωρηθούν ούτε οι υπόλοιποι πυροσβεστικοί υπάλληλοι, ούτε οι πολίτες. Γι’ αυτό τρέχουμε και κάνουμε γρήγορη κινητοποίηση. Σε ένα μεγάλο βαθμό το πετυχαίνουμε χωρίς να είναι και δεδομένο πάντα”.

Και σίγουρα ο παλμός αυτός γίνεται πιο γρήγορος και η αδρεναλίνη «χτυπάει κόκκινο» όταν μια πυρκαγιά απειλεί περιουσίες και ζωές. «Αυτό που μας ανησυχεί και μας αγχώνει πάντα είναι οι πυρκαγιές που εκδηλώνονται σε μεικτή ζώνη, όπου έχουμε δασική ή χορτολιβαδική έκταση σε κατοικημένη περιοχή ή κοντά σε χωριά, όπου ο κίνδυνος είναι μεγάλος για περιουσίες ή ανθρώπινη ζωή και μπορεί να χρειαστούν εκκενώσεις» εξήγησε. Και τέτοιες πυρκαγιές κλήθηκε να αντιμετωπίσει και φέτος στην Κρήτη η Πυροσβεστική. Η πυρκαγιά στον Αμπελούζο, όπου δόθηκε μάχη μέσα στην νύχτα για να μην φτάσουν οι φλόγες στο χωριό και στον αρχαιολογικό χώρο της Γόρτυνας και εκείνες στον Άγιο Βασίλειο, στην Ιεράπετρα, στην Αυγενική κ.α. είναι ανάμεσά τους.

Όμως, οι δυνάμεις πυρόσβεσης του νησιού δεν περιορίστηκαν στα όρια της Κρήτης, αλλά έδωσαν το παρών και στα μεγάλα πυρικά – και όχι μόνο – γεγονότα που σημάδεψαν το φετινό καλοκαίρι στην χώρα μας. Οχήματα και δεκάδες πυροσβέστες, εναλλάξ κλήθηκαν να συνδράμουν τις «αδελφές δυνάμεις», όπως τις χαρακτήρισε ο κ. Τσικαλάς, στις μεγάλες πυρκαγιές στον Έβρο, στο Λουτράκι, στη Βοιωτία, στην Άνδρο και στα πλημμυρικά φαινόμενα στον Θεσσαλικό Κάμπο. «Προσφέραμε αλλά κι εμείς κερδίσαμε σε εμπειρία και σε επίπεδο συνεργασίας» σημείωσε.

Εκτός από τις πυρκαγιές, οι υπηρεσίες της Πυροσβεστικής έφεραν εις πέρας 60 διασώσεις σε ορεινούς όγκους, «περιστατικά που απασχολούν δυνάμεις για πολλές ώρες ή και μέρες ακόμα και δημιουργούν πρόβλημα στον συνολικό σχεδιασμό».

Έκκληση στον κόσμο για προσοχή – ο κίνδυνος για πυρκαγιά δεν έχει περάσει

Και μπορεί η φετινή αντιπυρική περίοδος να λήγει σήμερα, όμως ο κίνδυνος για την εκδήλωση πυρκαγιάς παραμένει, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας και ξηρασίας. Είναι χαρακτηριστικό πως σε διάστημα 10 ημερών η Πυροσβεστική κλήθηκε να επιχειρήσει για κατάσβεση σε 23 πυρκαγιές.

Αυτός είναι και ο λόγος που παρατάθηκε η απαγόρευση χρήσης οποιασδήποτε φλόγας στην ύπαιθρο μέχρι τις 15 Νοεμβρίου για τις Περιφέρειές μας Βορείου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης. Οι παραβάτες τιμωρούνται με διοικητικά πρόστιμα και ποινικές κυρώσεις. «Η υπηρεσία μας δεν έχει σκοπό να τιμωρήσει τον κόσμο, αλλά να προλάβουμε την έναρξη μιας πυρκαγιάς που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε απώλεια ανθρώπινης ζωής» εξήγησε ο κ. Τσικαλάς.  Και πρόσθεσε: «Κάνουμε έκκληση στον κόσμο να είναι πολύ προσεκτικός, δεν έχει περάσει ο κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιάς από τυχόν σπινθήρα που μπορεί να δημιουργήσουμε είτε από εργασίες σε αρδευτικά δίκτυα ή μελίσσια, είτε από καύση γεωργικών υπολειμμάτων κ.α. Έχουμε δει μεγάλες πυρκαγιές Νοέμβριο, Δεκέμβριο ή και Ιανουάριο, μήνες κατά τους οποίους επιτρέπεται η χρήση φλόγας, επειδή ο κόσμος δεν είναι προσεκτικός και δεν λαμβάνει μέτρα ασφαλείας».

Και αν η λήξη της αντιπυρικής περιόδου σημαίνει ενδοϋπηρεσιακές αλλαγές (αποχωρήσεις εποχικών πυροσβεστών κ.α.) η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν παύει να λειτουργεί 24 ώρες τα 24ωρο 365 μέρες το χρόνο. «Η υπηρεσία μας δεν κλείνει ποτέ, είμαστε σε άμεση ετοιμότητα. Δεν επαναπαυόμαστε, έχουμε μπροστά μας ένα χειμώνα απαιτητικό, με τον κίνδυνο πλημμυρών και έντονων χιονοπτώσεων να είναι υπαρκτός.

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

More in ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΘΕΜΑ