Connect with us

TRAVEL

Οι σπηλιές των Χίπις στα Μάταλα το 1975

Τα Μάταλα είναι ένας μικρός οικισμός και παραλία στα νότια παράλια της Κρήτης. Ως τη δεκαετία του 1960 παρέμειναν ένα μικρό φτωχό ψαροχώρι όπου έμεναν μόνο λίγοι ψαράδες από τα Πιτσιλιά.

Γύρω στα 1965, εμφανίστηκαν οι χίππυς. Τους τράβηξε παράξενο τοπίο. Η επιστροφή στη φύση, η ελευθεριότητα, η μουσική και ο χορός ήταν ο αυτοσκοπός τους. Ήσαν το ίδιο, αν όχι περισσότερο, φτωχοί με τους ντόπιους.

Έστησαν την δική τους παράλληλη κοινωνία στις γνωστές σπηλιές και επιβίωναν πεινώντας, προσπαθώντας να ψαρέψουν, κλέβοντας κανένα σταφύλι από τα γύρω χωράφια και στην καλύτερη περίπτωση με αυγά και πατάτες που τηγάνιζαν τα δύο παλιά καφενεία των Ματάλων.

Βλέπουμε την επιγραφή που κατευθύνει προς Πιτσιλιά και Μάταλα. Ο κινηματογραφιστής ακολουθεί τη συνοδό του στην παραλία, ενώ στο βάθος φαίνονται οι σπηλιές.

Έχουμε δύο πανοραμικές απόψεις του όρμου, βλέποντας και τις δύο πλευρές του. Ο κόσμος απολαμβάνει το μπάνιο του. Χίππυς λιάζονται μπροστά στις σπηλιές τους. Η συνοδός του κινηματογραφιστή ανεβαίνει σε μια από αυτές. Η κάμερα μπαίνει μέσα σε μια σπηλιά, βλέπει τα απλωμένα ρούχα και δειγματίζει έναν τρόπο ζωής αντισυμβατικό για την εποχή. Η συνοδός βολτάρει σε μια σπηλιά με το νερό να κυματίζει στα πόδια της.

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

More in TRAVEL