Connect with us

ΚΡΗΤΗ

“Το ΕΣΥ είναι τελειωμένο” – Σύσκεψη φορέων για τα προβλήματα της Υγείας στα Χανιά

Στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων, το απόγευμα της Τετάρτης, συγκεντρώθηκαν εκπρόσωποι φορέων έπειτα από πρόσκληση του συλλόγου για να συζητήσουν και να δημοσιοποιήσουν, όπως είπε η πρόεδρος του συλλόγου, Βούλα Ορφανουδάκη, τα φλέγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο Χανίων και κατά προέκταση το δημόσιο σύστημα υγείας γενικά στα Χανιά.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν διευθυντές κλινικών του νοσοκομείου, διευθυντές κέντρων υγείας και φορείς και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, της εκκλησίας, του επιχειρηματικού κόσμου. Μεταξύ αυτών, οι δήμαρχοι Χανίων και Πλατανιά, Παναγιώτης Σημανδηράκης και Γιάννης Μαλανδράκης, ο βουλευτής Χανίων Μανούσος Βολουδάκης, η διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου, ο μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος, οι πρόεδροι του Οικονομικού Επιμελητηρίου, του ΕΒΕΧ, του Δικηγορικού Συλλόγου και άλλοι.

Οι γιατροί επισήμαναν σε όλους τους τόνους ότι η κατάσταση στη δημόσια υγεία είναι αποκαρδιωτική. Τόνισαν πως, από τη μια, οι χαμηλές αμοιβές καθιστούν απίθανο να προσληφθούν γιατροί στα Χανιά, καθώς τα χρήματα απλά δεν είναι επαρκή για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα, ειδικά αν έχουν και οικογένεια. Ο πρόεδρος της ΕΓΕΣΥΧ, κ. Γραμματικόπουλος, τόνισε ότι το brain drain εξαιτίας των χαμηλών αμοιβών ξεκίνησε από το 2012 και δεν σταμάτησε έκτοτε.

Περιγράφηκε ξανά η δραματική κατάσταση σε διάφορες κλινικές του νοσοκομείου Χανίων, όπου κατά περίπτωση έχουν απομείνει λίγοι ως ελάχιστοι γιατροί, οι οποίοι κάνουν εφημερίες που μπορεί να φτάνουν και τις 20 σε κάποιες περιπτώσεις ανά μήνα, ενώ δεν παρέλειψαν να τονίσουν ότι η διοίκηση του ιδρύματος έχει ξεκινήσει να λειτουργεί με τη μέθοδο του “εντέλλεσθε”, δηλαδή να τους υποχρεώνει να βγάζουν πρόγραμμα με το ζόρι, κι ας μην πληρούνται οι προϋποθέσεις για να μπορούν να αντέξουν οι ίδιοι αυτό το πρόγραμμα εργασίας.

O διευθυντής ιατρικών υπηρεσιών του νοσοκομείου Χανίων, Χαρίτων Παπαδάκης, μίλησε για γενικότερο πρόβλημα που δεν περιορίζεται στον νομό. “Το ΕΣΥ είναι τελειωμένο”, είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι ανάγεται στις κυβερνήσεις να το διαχειριστούν.

Τη συζήτηση απασχόλησε η παρουσιαζόμενη ως λύση για τα Χανιά, εκείνη της μετακίνησης γιατρών από κέντρα υγείας προς το νοσοκομείο, πράγμα που βρήκε αντίθετους τους υγειονομικούς των κέντρων υγείας, καθώς αυτό απογυμνώνει την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και θα στείλει, όπως είπαν, ανθρώπους που θα μπορούσαν να είχαν εξυπηρετηθεί στην περιοχή που μένουν, επίσης στο νοσοκομείο Χανίων. Τόνισαν ακόμα ότι ήδη πολλοί γιατροί που θεωρητικά προσλαμβάνονται στα κέντρα υγείας, πρακτικά από την πρώτη μέρα εργάζονται στο νοσοκομείο.

Ο βουλευτής της ΝΔ, Μανούσος Βολουδάκης, ανέφερε ότι απαιτούνται έξυπνες λύσεις και πρότεινε ως μια τέτοια λύση την στεγαστικού επιδόματος για περιοχές όπου τα ενοίκια είναι υψηλά, όπως τα Χανιά.

Ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι στην Υγεία έχουν τη συμπαράσταση της τοπικής αυτοδιοίκησης και αποδέχθηκε ότι μεγάλο μέρος του προβλήματος προέρχεται από το οικονομικό πρόβλημα, φέρνοντας μάλιστα το παράδειγμα της Ρουμανίας όπου η κυβέρνηση αποφάσισε να τριπλασιάσει τους μισθούς των γιατρών για να σταματήσει την μετανάστευσή τους στο εξωτερικό.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΧ εκδήλωσε και εκείνος την αμέριστη συμπαράσταση, όπως είπε, προς τους γιατρούς, λέγοντας ευθέως ότι και οι επιχειρηματίες όταν δεν βρίσκουν προσωπικό, αυξάνουν τους μισθούς, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι είναι αδύνατον στα Χανιά με την τεράστια τουριστική ανάπτυξη να μην λειτουργεί σωστά η δημόσια υγεία.

zarpanews.gr

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

SPEEDRUNNER JET 2

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

Από 22 Ιουνίου Σούδα-Πειραιάς σε 5 ώρες

Hsc SUPERRUNNER JET - My_favoriteshipsgr

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

SUPERRUNNER JET: Πλώρη για το Ηράκλειο έβαλε

Το εκκλησάκι Αντώνης Καριώτης Giannis Xilouris

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

Δεν ξεχνούν τον Αντώνη Καριώτη

More in ΚΡΗΤΗ