Η Saronic Ferries ανακοίνωσε σήμερα τη συνεργασία της με την C-Job Naval Architects. Για τον Έλληνα ιδιοκτήτη, η C-Job θα αναπτύξει τη σχεδίαση του πρώτου πλήρως ηλεκτρικού πλοίου Ro-Pax στην Ελλάδα.

Η Saronic Ferries, η μεγαλύτερη εταιρεία ακτοπλοϊκών γραμμών για τα νησιά του Σαρωνικού, πραγματοποιεί την αποστολή της να λειτουργεί έναν στόλο καθαρά χωρίς εκπομπές έως το 2040 σε όλους τους προορισμούς. Ο Γιώργος Παπαϊωαννίδης, Συνεργάτης της Saronic Ferries, λέει: «Κάνουμε ένα βήμα προς έναν καθαρότερο κόσμο και οραματιζόμαστε τη λειτουργία μας στα νησιά του Σαρωνικού να αποτελέσει έμπνευση για άλλους να ξεκινήσουν περισσότερα έργα ανανέωσης πράσινων στόλου στην Ελλάδα».

«Προηγούμε τον δρόμο ενθαρρύνοντας πιθανούς ενδιαφερόμενους φορείς να αγκαλιάσουν την αλλαγή και να προχωρήσουν τα πράγματα, τόσο στο μέτωπο του σχεδιασμού των πλοίων όσο και στην υποδομή και την προμήθεια της ξηράς. Το ένα δεν μπορεί να έρθει χωρίς το άλλο» είπε ο Ιωσήφ Λεφάκης, Συνεργάτης της Saronic Ferries. «Η C-Job, στον πυρήνα της, είναι ένας βασικός παίκτης στον αειφόρο σχεδιασμό πλοίων, παγκοσμίως. Το να μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες μαζί τους, φυσικά οδήγησε σε αυτή τη συνεργασία».

Η C-Job Naval Architects είναι μια διεθνής ανεξάρτητη εταιρεία σχεδιασμού πλοίων με αποστολή να οδηγήσει τη ναυτιλιακή βιομηχανία προς τη βιωσιμότητα με αφοσίωση και εφευρετικότητα. Ο οργανισμός άνοιξε υποκατάστημα στην Αθήνα το 2020 ως απάντηση στην αυξημένη ζήτηση και για να είναι πιο κοντά στους πελάτες του στην Ελλάδα καθώς παραμένει στο επίκεντρο της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Ο Νίκος Παπαπαναγιώτου, Διευθυντής της C-Job Athens, λέει «Είμαστε περήφανοι που επιλέξαμε ως συνεργάτης της Saronic Ferries για να αναπτύξουμε το πλοίο μηδενικών εκπομπών και να υποστηρίξουμε τις φιλοδοξίες τους για βιώσιμη ανάπτυξη.

«Ερευνούμε εναλλακτικά καύσιμα και πηγές ενέργειας για σχεδόν μια δεκαετία και έχουμε εφαρμόσει αυτή τη γνώση και άλλες καινοτομίες στα σχέδιά μας. Χάρη στην εμπειρία μας και στην ομάδα Ε&Α, είμαστε σε θέση να δείξουμε πώς οι επιλογές σχεδιασμού θα επηρεάσουν τις λειτουργίες και θα δημιουργήσουν τον βέλτιστο σχεδιασμό για κάθε κατάσταση.»

Η C-Job παρέδωσε ένα αρχικό σχέδιο στη Saronic Ferries μετά από εκτενή μελέτη σκοπιμότητας βιώσιμων καυσίμων. Το επιβατηγό οχηματαγωγό Ro-Ro μηδενικών εκπομπών ρύπων έχει χωρητικότητα 800 επιβατών και θα διαθέτει μια ποικιλία βιώσιμων πτυχών, συμπεριλαμβανομένης της πλήρως ηλεκτρικής πρόωσης. Το πλοίο θα επαναφορτιστεί στο λιμάνι του Πειραιά. Η σχεδίαση θα περιλαμβάνει υπερσύγχρονα χαρακτηριστικά σε λύσεις εξοικονόμησης ενέργειας και την κορυφαία εσωτερική διακόσμηση στην κατηγορία του, προσφέροντας στους επιβάτες μέγιστη άνεση χωρίς κόστος για το περιβάλλον. Εδώ ξεκινά το ταξίδι προς τις μηδενικές επιβλαβείς εκπομπές στην Ελλάδα.

Το πλοίο αναμένεται να ενταχθεί στον στόλο το 2026, πλέοντας μεταξύ του Πειραιά και των νησιών Αίγινα και Αγκίστρι, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχουν οι απαιτούμενες υποδομές στο λιμάνι του Πειραιά.