Connect with us

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

Σαν σήμερα στις 11 Ιουλίου του 1988 πραγματοποιήθηκε τρομοκρατική επίθεση στο κρουαζιερόπλοιο «City of Poros»

Σαν σήμερα στις 11 Ιουλίου του 1988 πραγματοποιήθηκε τρομοκρατική επίθεση στο κρουαζιερόπλοιο «City of Poros» ανοιχτά της Αίγινας. Το πλοίο μετέφερε 471 επιβάτες και είχε ξεκινήσει το «αξέχαστο», όπως διαφήμιζε η εταιρεία που διαχειριζόταν την χρήση του, ταξίδι του από την ακτή Τροκαντερού.
Αυτοσχέδιοι μηχανισμοί εξερράγησαν με αποτέλεσμα το πλοίο να παραδοθεί στις φλόγες. Ο απολογισμός τραγικός. 13 νεκροί και 98 τραυματίες.
Συγκεκριμένα, η ώρα ήταν 18:45 και το πλοίο απομακρυνόταν από την Αίγινα καθώς η κρουαζιέρα στα νησιά του Σαρωνικού έφτανε κοντά στο τέλος της, με τους επιβάτες να επιστρέφουν στην Αθήνα. Ωστόσο, όταν το πλοίο έπλεε πλησίον των νησίδων Λαγούσες, ένας ένοπλος άντρας που είχε επιβιβαστεί στην Αίγινα παρουσίασε ένα αυτόματο όπλο και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως προς τους επιβάτες και στη συνέχεια άρχισε να πετάει και χειροβομβίδες. Φυσικά επικράτησε πανικός κι η κρουαζιέρα μετατράπηκε σε εφιάλτη.
Ο τρομοκράτης εξουδετερώθηκε λίγο αργότερα όταν ένας αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός που βρισκόταν μέσα σε μια τσάντα εξερράγη με αποτέλεσμα τον θάνατό του αλλά και το πλοίο να τυλιχθεί στις φλόγες. Περίπου 5 ώρες νωρίτερα είχε λάβει χώρα η πρώτη πράξη του δράματος, με έναν άλλο εκρηκτικό μηχανισμό να εκρήγνυται επί παγιδευμένου οχήματος στο Ναυτικό Όμιλο Αμφιθέας στο Τροκαντερό με αποτέλεσμα τον θάνατο και των τεσσάρων επιβατών του και υλικές ζημιές σε ακτίνα τουλάχιστον 300 μέτρων.
Το αποτέλεσμα των ενεργειών αυτών ήταν συνολικά 13 νεκροί, οι τέσσερις στο αυτοκίνητο και οι 9 επιβάτες του πλοίου, ενώ οι τραυματίες έφτασαν τους 98. Οι επιβάτες του πλοίου ήταν τουρίστες στην συντριπτική του πλειοψηφία αλλοδαποί κυρίως Ευρωπαίοι αλλά και Αμερικανοί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας από τους (Άραβες) νεκρούς του αυτοκινήτου ήταν ο 38χρονος Χετζαμπ Τζαμπάλ, ο οποίος είχε συμμετάσχει το 1978 στην δολοφονία του Αιγύπτιου δημοσιογράφου, Γιουσούφ Ελ Σαμπάι στην Λευκωσία, την οργάνωση της οποίας είχε αναλάβει ο διαβόητος Παλαιστίνιος τρομοκράτης Αμπού Νιντάλ.

Η οργάνωση του Αμπού Νιντάλ τελικά ανέλαβε την ευθύνη και για την βόμβα και για την επίθεση στο πλοίο. Ο Νιντάλ σκοτώθηκε το 2002 στην Βαγδάτη.

ptisidiastima.com

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

SPEEDRUNNER JET 2

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

Από 22 Ιουνίου Σούδα-Πειραιάς σε 5 ώρες

Hsc SUPERRUNNER JET - My_favoriteshipsgr

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

SUPERRUNNER JET: Πλώρη για το Ηράκλειο έβαλε

Το εκκλησάκι Αντώνης Καριώτης Giannis Xilouris

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

Δεν ξεχνούν τον Αντώνη Καριώτη

More in ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ