Με την ακρίβεια να «καλπάζει» και τις τιμές της βενζίνης να ανεβαίνουν όλο και πιο ψηλά, η κυβέρνηση εξετάζει την παράταση του fuel pass κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι είναι και η αύξηση του επιδόματος καυσίμων, ειδικά για τη βενζίνη.
Το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται ένα πρόσθετο πακέτο στήριξης για τα καύσιμα, ύψους 800 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφημερίδας των Συντακτών» εξετάζεται:
Παράταση στο fuel pass για τρεις μήνες
Αύξηση του επιδόματος βενζίνης στα φυσικά πρόσωπα
Οι πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι από τα 30-50 ευρώ που είναι σήμερα το επίδομα βενζίνης, θα αυξηθεί σε 40-60 ευρώ.
Ποιοι θα πάρουν επίδομα βενζίνης και έξτρα εφάπαξ επιδότηση
Σκέψεις υπάρχουν και για την παροχή ενός επιπλέον εφάπαξ βοηθήματος στους πιο ευάλωτους οικονομικά πολίτες, ξεκινώντας από τους κατοίκους των νησιών που υφίστανται και τη μεγαλύτερη επιβάρυνση από την εκτόξευση των τιμών της βενζίνης. Την ίδια ώρα, οι εκτιμήσεις από τους παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για εκτόξευση ακόμα και στα 3 ευρώ.
Το νέο Fuel Pass θα αποφασιστεί μέσα στις επόμενες μέρες, αφού πρώτα το οικονομικό επιτελείο αποτιμήσει τα δημοσιονομικά περιθώρια και τις αντοχές της οικονομίας.
Υπενθυμίζεται, πως στην προηγούμενη φάση, δικαιούχοι μόνο για το επίδομα βενζίνης ήταν:
- κάθε φυσικό πρόσωπο συμπεριλαμβανομένων και ελευθέρων επαγγελματιών
- οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας
- το δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2020 δεν πρέπει να ξεπερνά
- τα 30.000 ευρώ
- fuel pass, παράταση, επίδομα βενζίνης, voucher, δικαιούχοι
Πότε λήγει το πρώτο Fuel Pass
Ουσιαστικά προθεσμία για να κάνει κάποιος αίτηση για επίδομα βενζίνης δεν υπάρχει, ενώ ήδη οι περισσότεροι δικαιούχοι έχουν κάνει την αίτηση στην πλατφόρμα ΕΔΩ.
Πάντως, πιθανόν να μην μπορεί κάποιος να προχωρήσει σε αίτηση μετά τις 31/7/2022, που είναι και η ημερομηνία λήξης της χρήσης της ψηφιακής κάρτας του Fuel Pass στα πρατήρια.
Ακρίβεια και αισχροκέρδεια στα καύσιμα
Στα νησιά η βενζίνη καταγράφει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο. Σε αρκετά νησιά έχει υπερβεί τα 2,5 ευρώ το λίτρο, περίοδο που ακόμη δεν είναι τουριστική όταν «παραδοσιακά» οι τιμές παίρνουν την ανηφόρα.
Η σύγκριση των τιμών βενζίνης μεταξύ νησιών που έχουν 17% ΦΠΑ και άλλων που ο ΦΠΑ είναι στο 25%, αποκαλύπτει «μαύρη τρύπα» στους ελέγχους για αισχροκέρδεια.
Χαρακτηριστικά, η τιμή της βενζίνης ανά λίτρο έφτασε:
- 2,47 στη Λέσβο
- 2,58 στη Λήμνο
Και αυτό παρότι στη Λέσβο έχει χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ 17% έναντι 24% στη Λήμνο.
Επίσης,
- 2,325 στη Σάμο (με 17% ΦΠΑ)
- 2,298 στη Χίο (με 17% ΦΠΑ)
- 2,63 στην Ικαρία (με 24% ΦΠΑ)
- 2,485 στην Κω (με 17% ΦΠΑ)
- 2,32 στη Λέρο (με 17% ΦΠΑ)
- 2,498 στη Ρόδο (με 24% ΦΠΑ)