Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ιράν: θρίλερ με το ελικόπτερο του προέδρου Ραΐσι – Eπέζησε σύμφωνα με ιρανικές πηγές

Για ατύχημα σε ελικόπτερο που μετέφερε τον Ιρανό Πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι έκαναν λόγο ιρανικά μέσα ενημέρωσης περιγράφοντας λακωνικά «σκληρή προσγείωση» ενώ ταξίδευε στο Αζερμπαϊτζάν. Ο Ιρανός πρόεδρος επέζησε, μετέδωσε με το SNN News δίνοντας και βίντεο από το εσωτερικό του ελικοπτέρου «μία ώρα πριν το συμβάν κι ενώ επικρατούσε πυκνή ομίχλη και βροχή».

Οι διασώστες δεν έχουν φτάσει στο σημείο, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών του Ιράν Αχμάντ Βαχιντί στην κρατική τηλεόραση, τονίζοντας ότι επικρατούν κακές καιρικές συνθήκες με καταρρακτώδη βροχή και ομίχλη.

Η κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι το περιστατικό συνέβη κοντά στην Τζόλφα, στα σύνορα του Αζερμπαϊτζάν, περίπου 600 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Τεχεράνης.

Με τον Ραΐσι ταξίδευαν ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, ο κυβερνήτης της επαρχίας του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν του Ιράν και άλλοι αξιωματούχοι, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Ένας αξιωματούχος της τοπικής κυβέρνησης χρησιμοποίησε τη λέξη «πρόκρουση» για να περιγράψει το περιστατικό, αλλά παραδέχτηκε ότι δεν είχε φτάσει ακόμη ο ίδιος στο σημείο.

Το IRNA αποκάλεσε την περιοχή «δασώδη».

Ο Ραΐσι βρισκόταν στο Αζερμπαϊτζάν νωρίς την Κυριακή για να εγκαινιάσει φράγμα με τον ομόλογό του Ιλχάμ Αλίεφ.

Οι διεθνείς κυρώσεις καθιστούν δύσκολη την απόκτηση ανταλλακτικών για τα ελικόπτερα, μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης και συμπληρώνουν ότι ο αεροπορικός στόλος της χρονολογείται σε μεγάλο βαθμό πριν από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

Ο Ραΐσι, 63 ετών, είναι σκληροπυρηνικός που ηγήθηκε στο παρελθόν του δικαστικού σώματος της χώρας. Θεωρείται προστατευόμενος του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και ορισμένοι αναλυτές έχουν προτείνει ότι θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον 85χρονο ηγέτη μετά τον θάνατό του ή την παραίτησή του από τον ρόλο.

Ο Ραΐσι κέρδισε τις προεδρικές εκλογές του 2021 στο Ιράν, μια ψηφοφορία που σημείωσε τη χαμηλότερη συμμετοχή στην ιστορία της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Ο Ιρανός πρόεδρος είναι στόχος κυρώσεων από τις ΗΠΑ εν μέρει για τη συμμετοχή του στη μαζική εκτέλεση χιλιάδων πολιτικών κρατουμένων το 1988 στο τέλος του αιματηρού πολέμου Ιράν-Ιράκ.

Υπό τον Ραΐσι, το Ιράν «εμπλουτίζει ουράνιο και εμποδίζει τις διεθνείς επιθεωρήσεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Το Ιράν εξόπλισε τη Ρωσία στον πόλεμo κατά της Ουκρανίας και εξαπέλυσε μαζική επίθεση με drone και πυραύλους στο Ισραήλ εν μέσω του πολέμου κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ υποστηρίζει τους αντάρτες Χούτι της Υεμένης και τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

ΠΗΓΗertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

More in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ