Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Ε.Ε.: Μαραθώνιες διαβουλεύσεις για τη Μέση Ανατολή

Στο επίκεντρο το σχέδιο Μπορέλ και η ευρωπαϊκή αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, ένα προκαταρκτικό σχέδιο ειρήνευσης και η ευρωπαϊκή αποστολή στην Ερυθρά θάλασσα θα απασχολήσουν το μεγαλύτερο μέρος του σημερινού συμβουλίου εξωτερικών υποθέσεων, που ξεκινά σε λίγη ώρα στις Βρυξέλλες.

Προσκεκλημένοι άλλωστε να συζητήσουν με τους 27 υπουργούς Εξωτερικών, υπό την προεδρία του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ ,είναι οι υπουργοί Εξωτερικών Αιγύπτου, Ιορδανίας, Σαουδικής Αραβίας και ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, ενώ θα υπάρξουν ξεχωριστές συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ και της Παλαιστίνης.

Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, η συζήτηση αναμένεται συνολικά να διαρκέσει έξι ώρες και ενώ θα συζητηθούν και το ζήτημα της Ουκρανίας αλλά και οι σχέσεις Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν.

Το σχέδιο Μπορέλ

Ο Ζοζέπ Μπορέλ αναμένεται να παρουσιάσει ένα προσχέδιο κειμένου σχετικά με την «επόμενη ημέρα» στη Μέση Ανατολή, που ανάμεσα σε άλλα ζητά τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους και την έναρξη ειρηνευτικής διαδικασίας που θα περιλαμβάνει το Ισραήλ, τους Παλαιστινίους, τα αραβικά κράτη, καθώς επίσης τα Ηνωμένα Εθνη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η συζήτηση θα γίνει την ώρα που τόσο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου όσο και ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, Χάλεντ Μασάλ, απορρίπτουν την ιδέα της λύσης των δύο κρατών.

Για τον λόγο αυτόν, η Ε.Ε. προτείνει εξάλλου επιβολή «μέτρων» στο Ισραήλ εάν ο πρωθυπουργός του συνεχίσει να αντιδρά στη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους, σε μια προσπάθεια αύξησης της πίεσης και ενίσχυσης των προσπαθειών εξεύρεσης μακροπρόθεσμης και βιώσιμης ειρήνευσης στην περιοχή. Η πρόταση αυτή αναμένεται να συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση εν μέσω αύξησης των θυμάτων στη Γάζα και ολοένα αυξανόμενης αστάθειας σε όλη την περιοχή.

Σε έγγραφο –που έχει ήδη σταλεί στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες– ενόψει της σημερινής συνάντησης των «27» υπουργών Εξωτερικών που αποκαλύπτουν οι FT, οι Βρυξέλλες προτείνουν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να «καθορίσουν τις επιπτώσεις» που θα πρέπει να προβλεφθούν σε περίπτωση μη συμμετοχής με το προτεινόμενο σχέδιο ειρήνευσης. Το σχέδιο, όπως έχει ήδη αναφερθεί, περιλαμβάνει την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, την αμοιβαία αναγνώρισή του στη βάση της λύσης των δύο κρατών, καθώς επίσης και εγγυήσεις προς το κράτος του Ισραήλ και πλήρη ομαλοποίηση των σχέσεών του με τα αραβικά κράτη.

Ηδη άλλωστε και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποίησε χθες ότι η άρνηση αποδοχής λύσης δύο κρατών και «η άρνηση στο δικαίωμα κράτους για τον παλαιστινιακό λαό» είναι απαράδεκτα. «Το δικαίωμα των Παλαιστινίων να χτίσουν το δικό τους κράτος θα πρέπει να αναγνωριστεί από όλους» είπε χαρακτηριστικά.

Προκαταρκτική συζήτηση

Καθώς η διπλωματική πίεση και η ισχύς της Ε.Ε έναντι του Ισραήλ είναι σαφώς μειωμένες σε σχέση με τις ΗΠΑ, η συμμετοχή της Ουάσιγκτον σε ένα τέτοιο σχέδιο κρίνεται απαραίτητη, όπως αναγνωρίζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Το σχέδιο άλλωστε θα συζητηθεί σήμερα και με τους εκπροσώπους αραβικών χωρών. Αναμένεται να δοθούν εξάλλου κίνητρα προς το Ισραήλ στο πλαίσιο της συμφωνίας σύνδεσής του με την Ε.Ε.

Σε κάθε περίπτωση, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν τις δυσκολίες προώθησης ενός τέτοιου σχεδίου και αναφέρουν ότι η σημερινή συζήτηση θα είναι «προκαταρκτική» και κάθε ενέργεια θα πρέπει να περιλαμβάνει «κάποια περαιτέρω βήματα». Στις Βρυξέλλες αναγνωρίζουν εξάλλου την αδυναμία της Ε.Ε. να επιβάλει οτιδήποτε στον Νετανιάχου, που όμως όπως επισημαίνουν αξιωματούχοι «δεν θα είναι για πάντα στην ίδια θέση».

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. θα έχουν στην αρχή πρόγευμα εργασίας με τον Αιγύπτιο ομόλογό τους, Σαμέχ Σούκρι, ενόψει και της αυριανής συνεδρίασης Ε.Ε. – Αιγύπτου, στο πλαίσιο του συμβουλίου σύνδεσης, στις Βρυξέλλες. Θα συνεχίσουν με ξεχωριστή συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογό τους Ισραέλ Κατς. Το μεσημέρι θα έχουν γεύμα με τους ΥΠΕΞ Αιγύπτου, Ιορδανίας, Σαουδικής Αραβίας και τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου και μετά ξεχωριστή συνάντηση με τον Παλαιστίνιο ομόλογό τους Ριάντ αλ Μάλικι.

Αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα

Στο τραπέζι των συνομιλιών των «27» ξεχωριστά θα συζητηθούν και οι επιθέσεις των Χούθι εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και, κυρίως, η οργάνωση ναυτικής αποστολής της Ε.Ε, στην περιοχή.

Ωστόσο, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, ενώ το σχέδιο είναι «στα σκαριά» σε ό,τι αφορά τους όρους λειτουργίας της νέας αποστολής, δεν έχει ακόμα αποφασιστεί επί της ουσίας το στρατιωτικό σκέλος που αναμένεται να εγκριθεί στην επόμενη συνάντηση των ΥΠΕΞ στις 19 Φεβρουαρίου.

Στη συνεδρίαση δηλαδή αναμένεται να επικυρωθούν οι κατευθυντήριες γραμμές, ενώ Ευρωπαίοι αξιωματούχοι παραπέμπουν την τελική έγκριση στο συμβούλιο του Φεβρουαρίου, καθώς παραμένουν στρατιωτικά θέματα να διευκρινιστούν, όπως οι κανόνες εμπλοκής και όχι μόνο.

Την ίδια ώρα, Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία παροτρύνουν τα υπόλοιπα κράτη-μέλη να συνδράμουν σε αυτή την αποστολή, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι η ανάπτυξή της θα γίνει στη βάση μιας ήδη υπάρχουσας αποστολής, προκειμένου να αποφευχθεί η πρόκληση ανεξέλεγκτων επιπτώσεων στην περιοχή.

Οι Βρυξέλλες έχουν προτείνει ναυτική αποστολή με σημαία της Ε.Ε. στη ζώνη των συγκρούσεων και η οποία έλαβε επί της αρχής έγκριση την περασμένη εβδομάδα.

Πρωτοβουλία Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας

Ενόψει της σημερινής συνεδρίασης, Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία, όπως αποκαλύπτουν σήμερα οι FT, παρουσίασαν κάποιες προτάσεις και εγγυήσεις για τη νεοσύστατη ναυτική αποστολή, υπό την ονομασία ASPIDES. Το βασικό τους αίτημα είναι να «χρησιμοποιηθούν ήδη υπάρχουσες δομές και δυνατότητες» της ναυτικής αποστολής –AGENOR– στην οποία συμμετέχουν οι τρεις χώρες στα ανοιχτά των ακτών του Ιράν. Αυτή η αποστολή, αναφέρουν οι τρεις χώρες σε ένα κοινό έγγραφο που εστάλη στους συμμάχους τους στην Ε.Ε., «κατάφερε να οικοδομήσει ένα σημαντικό βαθμό εμπιστοσύνης με τα αραβικά κράτη, χωρίς ποτέ να εισέλθει σε κατάσταση αντιπαράθεσης με το Ιράν», όπως αποκαλύπτουν οι FT.

Οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες «καλούν τα άλλα κράτη-μέλη να εξετάσουν ευνοϊκά τη συμμετοχή τους» είτε με πλοία είτε με προσωπικό. Προσθέτουν ωστόσο ότι η αποστολή θα πρέπει να αποφασιστεί βάσει του άρθρου 44 των Συνθηκών της Ε.Ε., το οποίο επιτρέπει σε μια μικρή ομάδα χωρών να ανατεθεί η ανάπτυξη αποστολής και η ευθύνη της εκ μέρους όλων των άλλων.

Κάποια κράτη μέλη θεωρούν ότι αναπόφευκτα θα γίνει χρήση οπλικών συστημάτων, κάτι που προκαλεί ανησυχία για πρόκληση περιφερειακού τύπου σύγκρουσης. Θα είναι σίγουρα μια περίπλοκη και δύσκολη αποστολή, όμως η πλειονότητα των κρατών-μελών αναγνωρίζει την ανάγκη σχηματισμού της για την εξασφάλιση της ελεύθερης διέλευσης των πλοίων, αναφέρουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

πηγη :

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

More in ΚΟΣΜΟΣ