Σε μια γωνιά, στην άκρη του σκάμματος, οι γιοι του θύματος παρακολουθούσαν τη διαδικασία. Ο μεγάλος γιος του Παναγιώτη Μητρέλου, Χρήστος, μπήκε πολλές φορές στο σκάμμα και, μαζί με τους εργάτες, βοηθούσε για να ξεπαχτωθεί το δέντρο και να φανεί το πρόβλημα που στοίχισε τη ζωή του πατέρα του. Όταν πια είχαν φανεί οι ρίζες και αφού έσκαβε ακόμη και με τα χέρια ή μικρά εργαλεία, είδε την αλήθεια… Τις σάπιες ρίζες.
Τις έπιασε στα χέρια του και άρχισε με αγωνία να ρωτάει τον πραγματογνώμονα που είχε ορίσει η οικογένειά το τι βλέπει. «Σάπιζε στην καρδιά του το δέντρο», ήταν η απάντηση! Δεν υπήρχε τίποτα που να δείχνει ζωτική λειτουργία. Όρθιο κουφάρι πληγωμένο και τραυματισμένο βαριά. Καταδικασμένο σε θάνατο από χρόνια.
Την ίδια ώρα, παρόντες στη διαδικασία ήταν η γ.γ. του Δήμου Ηρακλείου και γεωπόνος Ευγ. Στυλιανού και φυσικά ο ελεγχόμενος αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και αρμόδιος για τη συντήρηση του Πρασίνου στην πόλη, Γιάννης Αναστασάκης, μαυροντυμένος και με βαριά διάθεση.
Παρακολουθούσαν σιωπηλοί και έβγαζαν δικά τους συμπεράσματα, όμως δεν μπορούσαν να πιστέψουν τη σήψη και την έλλειψη ριζών του δέντρου. Εκείνη τη στιγμή το μόνο που φαινόταν να τους ενδιαφέρει ήταν να μη διαπιστωθεί κάποια διαρροή από τη ΔΕΥΑΗ ή το έργο που είχε γίνει και τραυμάτισε το δέντρο να ήταν έργο του Δήμου. Φυσικά για όσους έχουν γνώση δεν είναι ανακούφιση το γεγονός ότι το χαντάκι το άνοιξε η ΔΕΗ. Ο Δήμος όφειλε να γνωρίζει την κατάσταση των δέντρων της πόλης και να έχει ανταποκριθεί όχι μόνο για ψέκασμα αλλά και για κλάδεμα – εν προκειμένω μονομερώς, αφού αναπτυσσόταν μονόπλευρα οι κλάδοι – σε αίτημα που μπορεί να είχε λάβει κάποτε από δημότη για επικίνδυνη κλίση του πεύκου.
Παρόντες στη διαδικασία ήταν και οι ειδικοί που έχει ορίσει ο Δήμος Ηρακλείου, που αναζητά απαντήσεις για τυχόν μύκητες και μέχρι πρότινος… δολιοφθορές, όπως διέρρεαν. Πλέον το σενάριο αυτό αποδείχτηκε επιστημονικής φαντασίας!