Connect with us

ΚΡΗΤΗ

Το τελευταίο «αντίο» θα πουν σήμερα φίλοι και συγγενείς στην αγαπητή αναισθησιολόγος στο ΠαΓΝΗ, Νεφέλη Στεφανίδου. Όπως λένε οι συνάδελφοί της, «θα λείψει η ευγένεια, η διακριτικότητα, η εργατικότητα και η καλοσύνη της». Η κηδεία θα γίνει στις 11.30 το πρωί στο Νέο Κοιμητήριο Ηρακλείου.

Σας έχει τύχει ποτέ να σας συμβεί κάτι πολύ άσχημο, μια “δύσκολη στιγμή” όπως λέγεται και να χρειάζεστε, για να επιβιώσετε, έναν “από μηχανής Θεό”; Σας ευχόμαστε να μη βρεθείτε σε μια τέτοια κατάσταση, την οποία όμως βίωσε μια νέα γυναίκα, εργαζόμενη σε κατάστημα εστίασης στα Χανιά, την περασμένη Πέμπτη (20/10) το μεσημέρι.

Το συμβάν, που έγινε γνωστό και τις προηγούμενες ημέρες, έγινε στη λεωφόρο Σούδας, κοντά σε κατάστημα εστίασης, όταν ξαφνικά πετάχτηκε στον δρόμο μια εργαζόμενη της επιχείρησης, η οποία, όπως απεδείχθη αργότερα, πνιγόταν από μήλο που νωρίτερα έφαγε. Άπαντες νόμιζαν ότι υπέστη έμφραγμα, αλλά εκείνη ακριβώς τη στιγμή βρέθηκε ως άλλος “από μηχανής Θεός” στο σημείο και εκτός υπηρεσίας (όλως τυχαίως δηλαδή) ο αστυνομικός Δημήτρης (εργάζεται στην Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων) που στην κυριολεξία της έσωσε τη ζωή γιατί γνώριζε από “πρώτες βοήθειες”.

Αφού διαπίστωσε ότι δεν επρόκειτο για έμφραγμα και αφού είδε ότι οι υπόλοιποι παρόντες δεν είχαν γνώση πρώτων βοηθειών, πραγματοποίησε τη “σωτήρια” λαβή Heimlich, που έσωσε τη γυναίκα από πνιγμό, αφού της απελευθέρωσε τον αεραγωγό που είχε μπλοκάρει το κομμάτι του μήλου που έφαγε! Τόσο απλό, αλλά και τόσο σωτήριο!

“Το δοκίμασα και πέτυχα ευτυχώς”, τόνισε στο Flashnews.gr ο Δημήτρης.

“Αντιμετώπισα περιστατικό μέχρι και δύο φορές μαχαιρωμένο”

Επεσήμανε ωστόσο ότι έχει βρεθεί σε πολύ χειρότερες καταστάσεις:

“Είμαι εκπαιδευμένος στις πρώτες βοήθειες. Δεν είναι η πρώτη φορά που έχω ξαναβρεθεί σε τέτοια κατάσταση, απλά η συγκεκριμένη περίπτωση πήρε έκταση. Σας λέω ότι έχω βρεθεί σε χειρότερες καταστάσεις, όπως με δις μαχαιρωμένο άνδρα, όπως σε πολύ δύσκολα και ακραία τροχαία ατυχήματα και άλλα πολλά”.

Ο συγκεκριμένος αστυνομικός ζει μόνιμα στα Χανιά εδώ και πολλά χρόνια αφού είναι παντρεμένος με παιδιά, αλλά η καταγωγή του είναι από την ήπειρο. Αποτελεί τρανό παράδειγμα θέλησης αλλά και της νοοτροπίας ότι στη ζωή, όταν υπάρχει επιθυμία μπορούμε να μάθουμε μικρά αλλά ωφέλιμα πράγματα που μπορεί να αποτελέσουν σωτήρια για τη ζωή των συνανθρώπων μας.

“Από τον Ερυθρό Σταυρό έχω πάρει την εκπαίδευση. Υπάρχει μεγάλη αναγκαιότητα ο κόσμος να μαθαίνει πρώτες βοήθειες. Στην καλύτερη περίπτωση μπορούμε να σώσουμε μια ανθρώπινη ζωή, στη χειρότερη περίπτωση δεν κάνεις τίποτα”, επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης.

“Πολύς κόσμος ενδιαφέρεται για να μάθει πρώτες βοήθειες στα Χανιά και αυτό είναι πολύ αισιόδοξο”, τονίζει ο ίδιος.

Ο Δημήτρης, επίσημα γνωρίζει βασικές πρώτες βοήθειες, στην καρδιοαναπνευστική αναζωόγονηση και στη χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδώτη. Από κει και πέρα όμως, ξέρει και άλλες τεχνικές που επίσης μπορεί να είναι καθοριστικές για τη σωτηρία της ανθρώπινης ζωής.

Η περίπτωση του Δημήτρη έγινε γνωστή, όπως και η πρόσφατη της Μάρθας Κίτσιου που, επίσης υπηρετεί στην αστυνομική Διεύθυνση Χανίων και η οποία είχε σώσει τη ζωή ενός ανθρώπου στη θάλασσα. Πόσα, αλήθεια, περιστατικά αντιμετωπίζουν στην ΕΛΑΣ (εν προκειμένω) τα οποία δεν γίνονται γνωστά και τα οποία όμως, είναι καθοριστικά για την ανθρώπινη ζωή.

Τι είναι όμως η μέθοδος Heimlich που έσωσε τη γυναίκα εργαζόμενη στα Χανιά;

Η μέθοδος Heimlich μπορεί να αποδειχτεί σωτήρια στo ενδεχόμενο πνιγμού ενός ατόμου αλλά κα στην περίπτωση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε μόνοι μας μια ανάλογη κατάσταση (πηγή enallaktikidrasi.com).

Ο πνιγμός συμβαίνει όταν ένα ξένο αντικείμενο «κολλήσει» στον λαιμό ή στην τραχεία, εμποδίζοντας τη ροή του αέρα. Στους ενήλικες, ένα κομμάτι φαγητού είναι συχνά ο «ένοχος», ενώ τα παιδιά συχνά καταπίνουν μικρά αντικείμενα.

Επειδή ο πνιγμός στερεί το οξυγόνο στον εγκέφαλο, οι πρώτες βοήθειες πρέπει να δοθούν το συντομότερο δυνατό,

Το πλέον γνωστό σημάδι που υποδηλώνει πνιγμό είναι χέρια σφιγμένα στο λαιμό, ενώ ανάλογη σημαντικές είναι και οι παρακάτω ενδείξεις:


– Αδυναμία ομιλίας

– Δυσκολία στην αναπνοή ή θορυβώδης αναπνοή

– Ήχοι όταν προσπαθείτε να αναπνεύσετε

– Βήχας, ο οποίος μπορεί να είναι είτε αδύναμος είτε δυνατός

– Το δέρμα, τα χείλη και τα νύχια γίνονται μπλε ή αποκτούν σκούρο χρώμα.

– Δέρμα που είναι κόκκινο και στη συνέχεια γίνεται χλωμό

– Απώλεια συνείδησης

Πώς να κάνετε την μέθοδο Heimlich στον εαυτό σας

Η μέθοδος Heimlich είναι μια ακολουθία κινήσεων για τις πρώτες βοήθειες, η οποία χρησιμοποιείται για να σώσει τη ζωή κάποιου ατόμου που πνίγεται από αντικείμενο, το οποίο «κάθισε» στον λαιμό και του έχει κλείσει τον αεραγωγό, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αναπνεύσει.

Η μέθοδος Heimlich ονομάστηκε έτσι από τον δρ Henry Heimlich (1920-2016), ο οποίος την επινόησε και περιέγραψε για πρώτη φορά το 1974.

Εάν πνίγεστε με κάτι και δεν υπάρχει κάποιος δίπλα σας μπορείτε να εκτελέσετε την μέθοδο Heimlich και στον εαυτό σας, ακολουθώντας τα παρακάτω τα βήματα:

-Σχηματίστε γροθιά με το ένα χέρι.

-Τοποθετείστε τον αντίχειρά του χεριού κάτω από τον θώρακα και κάτω από τον αφαλό σας.

-Πιάστε τη γροθιά σας με το άλλο σας χέρι. Πιέστε τη γροθιά σας στην περιοχή με μια γρήγορη κίνηση προς τα επάνω.

-Επίσης μπορείτε να σκύψετε πάνω από την άκρη ενός τραπεζιού ή πάνω από μια καρέκλα και να πιέσετε με απότομες κινήσεις το πάνω μέρος της κοιλιάς προς την άκρη του τραπεζιού ή της καρέκλας

Τέλος, αν χρειαστεί, μπορείτε να επαναλάβετε την κίνηση έως ;ότου απαλλαγείτε από το αντικείμενο που σας πνίγει.

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

More in ΚΡΗΤΗ