Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Το σκάνδαλο των υποκλοπών στη Βουλή

Με το «θερμόμετρο» στα ύψη, διεξάγεται αυτή την ώρα η προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, για το σκάνδαλο των υποκλοπών, με πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται να διαχειριστεί μόνο και έχοντας απέναντί του σύσσωμη την αντιπολίτευση την πιο δύσκολη πολιτική κατάσταση από την ανάληψη των κυβερνητικών του καθηκόντων, τον Ιούλιο του 2019.

Σε επίπεδο πολιτικών εντυπώσεων, η σημερινή εμφάνιση του πρωθυπουργού θεωρείται κρίσιμη, όχι μόνο για την «ψυχολογία» των γαλάζιων στελεχών που παρακολουθούν μουδιασμένα και αμήχανα τις εξελίξεις αλλά και διότι οι δημοσκοπήσεις έχουν ξεκινήσει και κάποιες από αυτές θα δουν πολύ σύντομα το φως της δημοσιότητας.

Κυριάκος Μητσοτάκης:

«Εύχομαι η συζήτηση αυτή να καταλήξει σε λύσεις. Η Εθνική Ασφάλεια δεν πρέπει να μπαίνει σε πεδίο κομματικών διαξιφισμών. Όταν έμαθα για την επισύνδεση του κ. Ανδρουλάκη, παραδέχθηκα ότι ήταν λάθος. Απάντησα με αλλαγές προσώπων. Δέχθηκα η υπόθεση να έρθει αμέσως στην Ολομέλεια και συμφώνησα να συγκροτηθεί Εξεταστική Επιτροπή. Κάθε πρωτοβουλία επιβάλλεται να σεβαστεί το έργο της ΕΥΠ. Η ΕΥΠ βοήθησε στη μαζική εισβολή στον Έβρο. Αυτή εισβάλει στους διπλωματικούς μας χειρισμούς. Η ΕΥΠ έχει μόνιμο και διαρκές μέτωπο με τη διεθνής τρομοκρατία.

Τίποτα δεν πρέπει να θέσει υπό αμφισβήτηση αυτόν τον εθνικό βραχίονα. Δεν πρέπει να παραλύσει ούτε στιγμή. Ένα ολίσθημα δεν πρέπει να μηδενίζει το έργο της ΕΥΠ. Δεν χρειάζονται ειδικοί για να μας πουν πόσο σημαντικές είναι οι μυστικές πληροφορίες. Η φύση αυτών των δομών κρύβει κινδύνους. Ναι, μπορεί να οδηγηθούν σε αυθαιρεσίες. Υπάρχουν 500 παγκοσμίως λογισμικά παράνομα που κυκλοφορούν στην αγορά. Πολλά παρέχουν πρόσβαση σε κινητά τηλέφωνα. Η δημοκρατία πρέπει να αντιμετωπίσει αυτό το φαινόμενο.

Δεν είναι απλή αυτή η μάχη και ούτε ελληνική. Σε πολλές χώρες της ΕΕ υπάρχουν ενδείξεις κι αποδείξεις ότι χρησιμοποιούνται νέοι μέθοδοι παρακολούθησης. Εγώ πληροφορούμαι από έγκριτους δημοσιογράφους ότι ήμουν θύμα συνακροάσεων όταν ήμουν υποψήφιος πρωθυπουργός. Και η σύζυγός μου και η κόρη μου. Το είπε ο κ. Τέλλογλου.

Πολλοί θα ήθελαν μια Ελλάδα απροστάτευτη κι αδύναμη.

Θα πω 4 αλήθειες:

Πρέπει να εκλείψει κάθε σύγχυσή του ζητήματος Predator και των παρακολουθήσεων της ΕΥΠ. Οι νόμιμες επισυνδέσεις ευρύνονται σε ένα ευρύ φάσμα. Όλες λειτουργούν με βάση ένα ειδικό πρωτόκολλο, το οποίο προϋπήρχε, αλλά μετά τα νέα δεδομένα πρέπει να το αξιολογήσουμε.

Η υπόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη ανέδειξε ένα κενό. Η διαδικασία τηρήθηκε κανονικά, όπως ορίζει η διάταξη ΣΥΡΙΖΑ. Όμως υποτιμήθηκε. Η ΕΥΠ έπρεπε να έχει διαφορετικά αντανακλαστικά σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Ήταν νόμιμη, αλλά πολιτικά μη αποδεκτή. Αυτό λέμε σε πρώτη φάση μέχρι να καταλήξουμε σε πιο δραστικές αποφάσεις. ΄
Είναι προφανές ότι σε όλο τον κόσμο οι δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών καλύπτονται από το απόρρητο. Το ίδιο ισχύει και για όσους ερευνούν. Εκεί οφείλεται η αποτελεσματικότητά τους. Όσοι το αρνούνται κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους.
Από την πρώτη στιγμή που έλαβα γνώση, η κυβέρνηση κάλεσε τον κ. Ανδρουλάκη να ενημερωθεί, άλλαξε τη ρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ, συμφώνησε στην εκκίνηση όλων των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, ενώ έχει ενεργοποιηθεί και η Δικαιοσύνη σε επίπεδο Αρείου Πάγου. Η υπόθεση ερευνάται από έναν ακέραιο εισαγγελέα και οφείλουμε να συνδράμουμε.
Αν πιστεύει ο κ. Ανδρουλάκης ότι ήταν παράνομη η επισύνδεση, ας πάει σε όποιο δικαστήριο θέλει. Στο όνομα της διαφάνειας δεν θα γίνουν φέιγ βολάν τα στοιχεία της ΕΥΠ. Όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στην απόρρητη Επιτροπή.

Φαντάζομαι ότι οι διαδικασίες από εδώ και στο εξής οι συνεδριάσεις θα σέβονται τη μυστικότητα των συνεδριάσεων.

Τα δημόσια πρόσωπα πρέπει να προστατεύονται. Δεν πρέπει να διαχωρίζονται όμως με ασπίδα την ιδιότητά τους και μόνο. Αν πιστεύετε αυτό που είπε ο κ. Βενιζέλος ότι κανείς βουλευτής δεν πρέπει να παρακολουθείτε, να το πείτε. Σκεφτείτε μόνο την εξάρθρωση της Χρυσής Αυγής.

Ένα σύνολο των επισυνδέσεων γίνεται από την ΕΥΠ. Άλλες από άλλες υπηρεσίες. Η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία και έχει τη δύναμη να βρίσκει τις ελλείψεις και να τις καλύπτει.

Με δεδομέμενες τις 4 αλήθειες, έχω ανακοινώσει ισάριθμα πεδία στα οποία η κυβέρνηση θα κάνει αλλαγές. Πρόσθετες δικλείδες ασφαλείας, σταθερή επικοινωνία της Υπηρεσίας με τα αρμόδια Κοινοβουλευτικά όργανα. Θωράκιση των νόμιμων επισυνδέσεων και διαφάνεια σε όλα.

Η τοποθέτηση ενός έμπειρου διπλωμάτη στην ΕΥΠ αποτελεί εγγύηση. Ο κ. Δεμίρης ήταν ο καλύτερος διπλωμάτης. Θα χρειαστεί στήριξη και την αξιοποίηση αντίστοιχων πρακτικών από άλλα κράτη. Η εξεταστική επιτροπή θα πρέπει να καταλήξει σε κάποιες προτάσεις για να βελτιώσουμε τα κακώς κείμενα.

Απέφυγα να αναφερθώ στα όσα ανεύθυνα ακούστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. Σε κάθε εθνική κινητοποίηση ήταν απέναντι. Απέναντι στην πανδημία, απέναντι στο Μεταναστευτικό και τη θωράκιση των συνόρων, απέναντι στις εθνικές συμφωνίες για την ενίσχυση της άμυνας της χώρας, απέναντι στα μέτρα αναχαίτησης της ενεργειακής κρίσης και τώρα απέναντι στην αναβάθμιση της ΕΥΠ. Η ζωή θα σας διαψεύσει.

Η κυβέρνηση είχε το θάρρος να αντιληφθεί το λάθος και να κάνει ό,τι μπορεί για να το διορθώσει. Διαχώρισαν κατευθείαν τη θέση μου από τις τακτικές αυτές και εσείς σηκώνετε το δάχτυλο και μιλάτε για ειδικά δικαστήρια.

Κ. Τσίπρα πάει πολύ εσείς να με αποκαλείτε αρχηγό εγκληματικής οργάνωσης. Σας έχουν καταγγείλει 5 συνεργάτες για παρακολουθήσεις. Μεταξύ αυτών και ο κ. Βαρουφάκης. Θα ήθελα να διευκρινήσει αυτό που είχατε πει το 2019. Όταν μιλούσατε για βαθύ κράτος που λειτουργούσε εναντίον της κυβέρνησής σας.

Όταν συμφώνησα στη σύγκληση αυτής της Ολομέλειας δεν ήθελα να ασχοληθώ με ζητήματα του παρελθόντος. Δεν πιστεύω ότι θυμίζοντας τα λάθη, ξεχνιούνται τα δικά μας. Η πολιτική μου διαδρομή έχει δείξει ότι δεν είμαι αυτό. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να εργαλειοποιήσει το ζήτημα, παρουσιάζοντάς το ως πολιτική κρίση. Την εντολή παρακολούθησης την αποδίδετε σε μένα. Αυτό που λέτε είναι ψέμα. Είναι ανέντιμο και ανήθικο και επιστρέφεται στον αποστολέα. Είναι κρίμα μέσα από τη μεγαλοποίηση του θέματος να προσφέρετε στο πιάτο όσα θέλουν αυτοί που επιθυμούν αποσταθεροποίηση της χώρας.

Κάλεσα τον κ. Ανδρουλάκη να συναντηθούμε 2 φορές. Αρνήθηκε τότε, όπως και τώρα. Έχει πει ότι δεν επιθυμεί καμία σχέση με την κυβέρνηση. Είπε ότι δεν θα δεχόταν την παρουσία μου ως πρωθυπουργός ακόμα κι αν κερδίσει η ΝΔ. Να θυμάται ότι τους πρωθυπουργούς τους επιλέγει ο λαός και όχι ο ίδιος. Θα ήθελα να είναι εδώ σήμερα. Να ασκήσει κριτική στις παραλείψεις μας. Να συμβάλει στη συζήτηση.

Να μας πείτε αν ο κ. Παπανδρέου έκανε καλά όταν πήρε την εποπτεία της ΕΥΠ. Ένας πολιτικός αρχηγός πρέπει να είναι σε θέση να γνωρίζει την ευθύνη της εθνικής πορείας. Η συμπόρευση του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτό το θέμα δημιουργεί το ερώτημα σε πολλούς ότι μήπως ψηφίσουν Ανδρουλάκη και τους προκύψει Τσίπρας.

Μια αστοχία δεν πρέπει να προβάλλεται ως συνολική αποτυχία της κυβέρνησης. Τι σημαίνει άραγε για τον κοινοβουλευτισμό η φράση του κ. Τσίπρα «δεν αρκεί η πολιτική αλλαγή». Τι σημαίνει η ανασύνταξη της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας;

Η Ελλάδα έχει μισό αιώνα ομαλό πολιτικό βίο. Είναι απαράδεκτο κι ανεύθυνο ένα σφάλμα να ανάγεται σε πρόβλημα της δημοκρατίας. Πώς θα γίνει η ανασύνταξη; Μήπως με Συνταγματική Αναθεώρηση; Προσέξτε κ. Τσίπρα, οι λέξεις έχουν το βάρος και τη σημασία τους.

Η ΕΥΠ έχει προσφέρει πολλά στην Εθνική Άμυνα της χώρας. Οφείλετε σήμερα να εξηγήσετε το σχέδιο σας. Πώς θα προκύψουν αυτά που λέτε; Μήπως από δικαστές του κ. Πολάκη; Από ελεγχόμενα ΜΜΕ από το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας; Με κλειστές τράπεζες και capital controls; Θα μιλάμε για νέα εθνική τραγωδία.

Οι γείτονες μας παραμένουν απρόβλεπτοι. Σας καλώ να σταθούμε μαζί στην αλλαγή της ΕΥΠ. Στον Έβρο αναμένεται νέο κύμα εισβολής. Αναρωτιέμαι αν σε αυτή τη συγκυρία θα είμαστε μαζί. Ήταν ψέματα ότι οι Έλληνες άφησαν αβοήθητο να πεθάνει ένα μωρό στον Έβρο. Η Τουρκία έσπρωξε 38 μετανάστες σε ένα χώρο που οι δυνάμεις μας δεν μπορούσαν να επέμβουν. Μόλις μπήκαν στην ελληνική επικράτεια βοηθήθηκαν. Είναι απαράδεκτο ελληνικά στόματα να αναμασούν τουρκικά επιχειρήματα. Εργαλειοποιήσατε το θέμα.

Η Ελλάδα της ανθρωπιάς σώζει ζωές. Θα φυλάμε όμως και τα σύνορά μας, τα οποία είναι και της Ευρώπης.

Ως πρωθυπουργός δεν θα κρύψω τη μεγάλη εικόνα από τη μικρή. Αυτή δείχνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται εκτός ενισχυμένης εποπτείας. Αφήνει πίσω τα μνημόνια και τις κλειστές τράπεζες. Αφήσαμε πίσω μας την εσωστρέφεια, βγήκαμε με ισχύ στο διπλωματικό χάρτη τον τελευταίο μήνα. Διαθέτουμε ισχυρή εθνική άμυνα, συνομιλούμε με όλες τις χώρες. Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα. Αυτό είναι το στοίχημα. Θα ήθελα να πω μερικά σταράτα λόγια. Εγώ δεν κάνω πίσω και οι Έλληνες δεν γυρνάνε πίσω. Στις δημοκρατίες αποφασίζει ο λαός κι αυτή την απόφαση δεν την εκχωρώ σε κανέναν.

Ζητάτε εκλογές σε αυτό το περιβάλλον αστάθειας. Ζητάτε να μπει η χώρα σε 2μηνη περιπέτεια. Η Ιταλία σήμερα είναι αντικείμενο επίθεσης. Τι θα σήμαινε υπηρεσιακή κυβέρνηση; Θέλετε να οδηγήσετε τη χώρα στην αστάθεια για να κάνετε το χατίρι σε όσους δεν θέλουν τον Μητσοτάκη πρωθυπουργό. Θα περάσουμε μαζί αυτόν τον δύσκολο χειμώνα. Στο τέλος της 4ετίας θα αποφασίσει ο λαός ποιον επιθυμεί την επόμενη μέρα.

Ανέλαβε με θάρρος την ευθύνη για τις περυσινές πυρκαγιές. Φέτος ο μηχανισμός λειτούργησε καλύτερα. Αφιερώσαμε εκατοντάδες ώρες. Μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Ας χάσουμε ένα μέρος του πολιτικού μας κεφαλαίου. Ένα λάθος γίνεται σφάλμα μόνο όταν δεν το διορθώνουμε. Είμαι εδώ για να διορθώσω τα προβλήματα. Είναι πολύ καλύτερο μια κυβέρνηση που βαδίζει με λάθη από μια λάθος κυβέρνηση».

Αλέξης Τσίπρας:

«Σήμερα δεν ήρθατε εδώ ως τιμητή, ήρθατε ως υπόλογος για ένα μεγάλο παράπτωμα. Θα δώσετε απαντήσεις. Είσαστε κατηγορούμενο για μια αντιδημοκρατική εκτροπή. Για υπονόμευση λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος και του κράτους δικαίου. Οι υποκλοπές των συνδιαλέξεων δεν είναι απλά ένα πολιτικό σφάλμα, είναι αξιόποινη πράξη. Όταν αφορούν παραβίαση απορρήτου των τηλεπικοινωνιών πολιτικών προσώπων.

Κατανοώ την ανάγκη σας να έχετε μια τοξική παρουσία. Σας ακούει ο ελληνικός λαός. Περιμένουν από σας απαντήσεις και όχι αστείους αντιπερισπασμούς. Είναι δυνατόν να λέτε ότι ο εκάστοτε πρωθυπουργός μπορεί να ακούει πολιτικούς του αντιπάλους για εθνική ασφάλεια. Ποιος θα κρίνει τον λόγο; Ο ίδιος; Ακόμα κι αν ευστοχούσε το επιχείρημά σας, είστε ηθικά υποχρεωμένος να αφήσετε τα μισόλογα. Γιατί παρακολουθούσατε τον κ. Ανδρουλάκη; Ποιος είναι ο λόγος εθνικής ασφάλειας που επικαλείστε είτε με συμβατικές πρακτικές είτε με νέες μεθόδους, είτε με συνδυασμό και των δύο. Δώστε μια απάντηση.

Είναι κατάσκοπος ο κ. Ανδρουλάκης; Απειλεί τα εθνικά μας συμφέροντα; Καλείστε να δώσετε απαντήσεις. Ακόμα και η άρνησή σας βέβαια να δώσετε απαντήσεις είναι μια απάντηση. Αποδεικνύει την ενοχή σας. Τα ψέματα τελείωσαν. Δεν μπορείτε να κρύβεστε πίσω από το δάχτυλο του ανιψιού σας και του εκλεκτού σας κ. Κοντολεωντα. Η μεγαλύτερη δειλία είναι να μην αναλαμβάνετε την πολιτική ευθύνη. Ούτε παιδιά του δημοτικού δεν το κάνουν αυτό. Δεν μπορείτε να κρύβεστε.

Η ευθύνη σας ανήκει ολοκληρωτικά. Όχι μόνο αντικειμενικά. Γιατί το πρώτο που κάνατε ήταν να περάσετε την ΕΥΠ στη δική σας ευθύνη και το δεύτερο ήταν να περάσετε νόμο εδώ για να διορίσετε τον κ. Κοντολέωντα ενώ δεν είχε τα προσόντα. Σας είχα προειδοποιήσει τότε. Η ευθύνη είναι δική σας. Είστε ο προϊστάμενος του κ. Κοντολέωντα. Η ευθύνη είναι αμετάθετη. Γιατί κ. Μητσοτάκη η ΕΥΠ, υπό την ευθύνη σας, παρακολουθούσε τον κ. Ανδρουλάκη την εποχή που ήταν σε εξέλιξη η διαδικασία εκλογής στο ΠΑΣΟΚ;

Μας είπατε ότι δεν το γνωρίζατε. Ας παραδεχθούμε την ανεπάρκειά σας. Σας αναγνωρίζουμε τη μειωμένη δυνατότητα αντίληψης. Είστε τόσο ανεύθυνος και τόσο ανεπαρκής που ο ανιψιός σας λειτουργούσε εν αγνοία σας.

Πήγε ο κ. Ανδρουλάκης και έκανε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου. Όταν το μάθατε δεν ρωτήσατε τον κ. Κοντολέωντα και τον ανιψιό σας τι έχει γίνει; Κι αν σας είπαν ποιος ήταν ο λόγος εθνικής ασφάλειας; Σήμερα τον γνωρίζετε αυτόν τον λόγο;

Όσο επικαλείστε αυτά τα ανόητα επιχειρήματα αφήνετε να σέρνεται μια υποψία για έναν εθνικό κίνδυνο που προσβάλει ένα ολόκληρο κόμμα; Μέσα στον πανικό σας όμως τις πρώτες μέρες της αποκάλυψης του σκανδάλου εκθέσατε τα φιλικά σας ΜΜΕ. Δεν διστάσατε να αναζητήσετε άλλοθι διακινδυνεύοντας τη θέση της χώρας. Είπατε για Κίνα, Ουκρανία, Αρμενία. Ποιος είναι ο λόγος. Αφήστε τις υπεκφυγές. Σταματήστε να διασύρετε τη χώρα διεθνώς. Τα ΜΜΕ αυτά δεν είναι στη λίστα Πέτσα. Δεν έχουν περάσει στα μεγάλα αυτά ΜΜΕ ΣΥΡΙΖΑίοι. Ξεφτιλίζεστε και ξεφτιλίζετε και τη χώρα.

Εσείς όπως λέτε δεν γνωρίζατε για την επισύνδεση. Όταν ο κ. Γεραπετρίτης ήρθε στη Βουλή στην Επιτροπή Διαφάνειας μαζί με τον κ. Κοντολέωντα γιατί έλεγε ψέματα; Εν αγνοία σας έλεγε ψέματα; Ακόμα κι αυτό να δεχθούμε. Δηλαδή μας λέτε ότι δεν κυβερνούσατε εσείς, αλλά ο ανιψιός σας. Ήσασταν όλοι θύματα. Όταν νομοθετήσατε την απαγόρευση της δυνατότητας να μαθαίνουν οι πολίτες για την παρακολούθησή τους, πάλι δεν γνωρίζατε; Δεν ήσασταν εσείς πρωθυπουργός. Να δούμε ποιος ήταν. Για τον κ. Κουκάκη πάλι δεν ξέρατε;

Και ο Κουκάκης ήταν πράκτορας; Στα κρίσιμα αυτά ερωτήματα πιθανολογώ ότι δεν θα απαντήσετε. Πρέπει να δώσω εγώ απαντήσεις μάλλον. Όπως εμείς κατανοούμε την αλήθεια. Επί 3,5 χρόνια χτίζετε ένα καθεστώς, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο. Διευθύνετε ένα καθεστώς νεποτισμού, σήψης και παρακμής που όμοιό του δεν έχει ξαναδεί η μεταπολιτευτική Ελλάδα. Δεν είναι μόνο οι παρακολουθήσεις δημοσιογράφων.

Είναι ένα πλέγμα ενεργειών που δείχνει την καθεστωτική σας αντίληψη. Πήρατε στον έλεγχό σας την ΕΡΤ και τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης. Στην ΕΡΤ βάλατε διευθυντή τον διευθυντή του γραφείου Τύπου σας. Δώσατε δημόσιο χρήμα στα ΜΜΕ. Θέλατε τον ολοκληρωτικό έλεγχο. Σε καμία δημοκρατία δεν μπορεί να γίνει αυτό. Μοιράσατε χρήμα με μοναδικό κριτήριο την ευνοϊκή γραμμή τους. Γι’ αυτό και είμαστε στην 108η θέση στην Ελευθερία του Τύπου. Αυξήσατε τους μετακλητούς υπαλλήλους. Διορίζατε 50 μετακλητούς τον μήνα. Εφορμήσατε σαν τις ακρίδες στα δημόσια ταμεία. Δώσατε δις. ευρώ σε απευθείας αναθέσεις σε εταιρείες που στήθηκαν λίγες μέρες πριν. Αυξήσατε τους μισθούς στα ανώτερα στρώματα του δημοσίου. Αυξήσατε τους διευθυντές. Δεν βρίσκατε χώρο να βάλετε κόσμο.

Και στήσατε και πάρτι με golden boys που δίνουν bonus στους εαυτού σας. Στόχος να μοιράσετε τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης όπου θέλετε. Είστε αλλεργικός σε κάθε διακομματικό έλεγχο σε κάθε λογοδοσία. Ίσως επειδή αυτή η μιντιακή στήριξη σας δημιούργησε την ψευδαίσθηση της απουσίας του πολιτικού κόστους. Ότι δεν θα δώσετε ποτέ εξηγήσεις. Αυτή η αίσθηση μεγέθυνε την αλαζονεία σας.

Εσείς δώσατε την εντολή να παρακολουθήσουν τον κ. Ανδρουλάκη, όχι επειδή είναι πράκτορας, γιατί μέσα στην αλαζονεία σας θέλατε να ελέγξετε τις εξελίξεις και στο τρίτο κόμμα. Για να διασφαλίσετε την επόμενη μέρα των εκλογών της απλής αναλογικής. Είναι ο ορισμός της υπονόμευσης της λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Τον κ. Κουκάκη τον ακούγατε επειδή έλεγξε την πρωτοβουλία σας να δώσετε ασυλία σε μεγαλοστελέχη τραπεζών. Αυτά ερευνούσε. Αυτά τα πολύ ενοχλητικά για εσάς. Αυτές οι έρευνες, όπως και τα σχετικά δημοσιεύματα στο διεθνή Τύπο ήταν που σας παγίδευσαν. Όχι μόνο γνωρίζατε, αλλά ήσασταν ο εγκέφαλος της παρακρατικής αυτής λειτουργίας.

Δεν ήταν μια κακή στιγμή, απλά ένα λάθος. Ήταν θεμελιακό στοιχεία του καθεστώτος που επιχειρείτε να εγκαθιδρύσετε. Έχουμε δημοκρατία και στη δημοκρατία δεν είναι κανείς υπεράνω του συντάγματος. Είστε υπεύθυνος. Γι’ αυτό οφείλετε να δώσετε εξηγήσεις. Να δώσετε απάντηση και σε ένα ακόμη ερώτημα: Αν παρακολουθείται ένας βουλευτής και ένας δημοσιογράφος, ποιος μπορεί να κοιμάται ήσυχος ότι δεν παρακολουθείται; Ο κ. Δεμίρης είπε ότι «κανείς δεν εξαιρείται». Το είπατε και εδώ. Μας είπατε ότι κανένας δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος, ότι όλοι ουσιαστικά αποτελούμε στόχους.

Ποιος μπορεί να γνωρίζει τα κριτήρια αυτού του σκοτεινού μηχανισμού; Πέρα από τις πολιτικές μας διαφορές, εδώ είμαστε αντιμέτωποι με τη δημοκρατική μας ευθύνη. Εν τέλει, με τη στάση σας κύριε βουλευτές της ΝΔ αν αυτό το σκάνδαλο καταγραφθεί ως σκάνδαλο του κ. Μητσοτάκη ή ως σκάνδαλο της παράταξή σας. Δική σας θα είναι η απάντηση, δική σας και η απόφαση.

Πόσοι ακόμα βουλευτές παρακολουθούνται ή τέθηκαν υπό παρακολούθηση; Κανείς δεν μπορεί να πειστεί από μια δική σας διαβεβαίωση ότι αυτό δεν συμβαίνει. Άλλωστε δεν τη δώσατε. Αν βγουν κι άλλες αποκαλύψεις θα πείτε ότι φταίνε ο ανιψιός μου και ο κ. Κοντολέων. Να νομοθετήσετε σήμερα κιόλας την απόσυρση του νόμου που λέει ότι ο παρακολουθούμενος δεν μπορεί να μάθει αν έχει παρακολουθηθεί. Αν το αρνηθείτε σημαίνει ότι η παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη ήταν η κορυφή του παγόβουνου.

Αυτές τις μέρες ζούμε την έξοδο από το καθεστώς Μητσοτάκη. Η Βουλή καλείται να συμβάλει στη δημοκρατική έξοδο από το καθεστώς. Η δημοκρατία οφείλει να υπερασπίζεται τον εαυτό της. Δεν είναι κανονικότητα αυτό που ζούμε. Μας προσβάλει να λέτε ότι τα ίδια συμβαίνουν κι αλλού. Αυτό που ζούμε είναι εκτροπή που δεν πρέπει να αφήσουμε να περάσει έτσι.

Εδώ δεν υπάρχουν κόμματα. Κοινός στόχος πρέπει να είναι να διασφαλίσουμε το δικαίωμα του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών. Κ. Μητσοτάκη έχετε 2 επιλογές. Τη δημοκρατική που σημαίνει παραίτηση και προσφυγή στις κάλπες και την καθεστωτική, που σημαίνει συγκάλυψη, διχασμό και τοξικότητα. Σας ενθαρρύνω να πράξετε το πρώτο. Παραιτηθείτε και δώστε τη δυνατότητα στους Έλληνες να κρίνουν. Οι καθεστωτικές πρακτικές δεν γίνονται αποδεκτές. Και οι πολίτες δεν έχουν άλλο δρόμο από τη διασφάλιση της δημοκρατίας. Πρέπει να απαλλαγεί η χώρα από το τοξικό νέφος. Τα υπόλοιπα θα τα κρίνει η ψήφος του λάου μας που είναι και η μοναδική διέξοδος για όλους».

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HSC Power Jet - MyFavoriteshipsgr

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

Ηράκλειο – Κυκλάδες με το Power Jet

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

Με το Sporades Star στα Κύθηρα

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

Αργοσβήνει το αγαπημένο της Τήνου

Seajets - My Favorite Ships gr

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

Η Sea jet στο Σαρωνικό

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

Με το ¨SuperStar¨ στα Κύθηρα, πιθανή δρομολόγηση του

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

Το “Mykonos Magic” …βγαίνει στο Αιγαίο

More in ΕΛΛΑΔΑ