Η Βόνη έχει συνδέσει άμεσα το όνομα της με τον θρησκευτικό τουρισμό και συγκεκριμένα με το γυναικείο μοναστήρι που εδρεύει στο χωριό και είναι αφιερωμένο στην Αγία Μαρίνα.
Το χωριό ανήκει διοικητικά στο δήμο Μινώα Πεδιάδας, απέχει 30 χλμ από το Ηράκλειο και είναι κτισμένο ανάμεσα σε υψώματα και χαμηλούς λόφους, σε υψόμετρο 330 μ.
Στον οικισμό μένουν περίπου 600 κάτοικοι, οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με την γεωργία. Επίσης, οι κάτοικοι είναι ξακουστοί για το περίφημο καπρικό τους. Το καπρικό είναι μια παραδοσιακή συνταγή, με κύριο συστατικό το χοιρινό κρέας. Οι σημερινοί κάτοικοι κατάγονται από το Λασίθι.
Στο δημοτικό διαμέρισμα της Βόνης ανήκει και ο οικισμός Γαλατάς.
Η λουτηροειδής σαρκοφάγος που βρέθηκε έξω από το χωριό το 1957 τοποθετεί την ύπαρξη ζωής στον οικισμό από τα Υστερομινωικά χρόνια.
Το χωριό αναφέρεται με το όνομα Vogni, το 1583. Το 1834 είχε 30 οικογένειες Τούρκων. Το 1881 είχε 314 Τούρκους κατοίκους και μόνο 35 Χριστιανούς.
Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας η Βόνη (Dedeler Küyü= χωριό των Δερβίσηδων του τάγματος των Μπεκτασήδων) δωρήθηκε από το Σουλτάνο για τη συντήρηση του ομώνυμου τεκέ, σε προάστιο του Ηρακλείου.
ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ
Στον οικισμό βρίσκεται ο ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και το γυναικείο μοναστήρι της Αγίας Μαρίνας.
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Μεγάλο τριήμερο πανηγύρι και παζάρι πραγματοποιείται για την γιορτή της Αγίας Μαρίνας, στις 17 Ιουλίου.