Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συναγερμός για την «γρίπη της καμήλας»

Φόβοι για πανδημία – O ένας στους τρεις πεθαίνει

Οι οπαδοί του ποδοσφαίρου που επιστρέφουν από το Κατάρ καλούνται να προσέχουν τα σημάδια της γρίπης των καμηλών -μια δυνητικά θανατηφόρα αναπνευστική ασθένεια- τα συμπτώματα της οποίας περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα και εμετό.

Το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (Mers) μπορεί να μεταδοθεί μέσω στενής επαφής με καμήλες, σύμφωνα με τον Οργανισμό Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο οργανισμός έχει προειδοποιήσει τους κλινικούς γιατρούς του Ηνωμένου Βασιλείου να “είναι σε εγρήγορση” στην προοπτική επιστροφής οπαδών του Παγκοσμίου Κυπέλλου που εμφανίζουν συμπτώματα ασθένειας, αναφέρουν οι Times.

Ένα ενημερωτικό σημείωμα αναφέρει: “Ο κίνδυνος μολύνσεων για τους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πολύ χαμηλός, αλλά μπορεί να είναι υψηλότερος σε όσους εκτίθενται σε συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου στην περιοχή – όπως στις καμήλες.

Οι καμήλες πιστεύεται ότι είναι ο φυσικός ξενιστής του ιού, ο οποίος ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον ιό που βρίσκεται πίσω από την πανδημία Covid

«Η ασθένεια μπορεί να αποκτηθεί από στενή επαφή με καμήλες ή από την κατανάλωση προϊόντων καμήλας π.χ. μη παστεριωμένο γάλα καμήλας».

Άλλοι κίνδυνοι περιλαμβάνουν τη στενή επαφή με μολυσμένο άτομο. Πολλοί ενθουσιασμένοι φίλαθλοι φέρονται να έχουν απολαύσει βόλτες με καμήλες στο Κατάρ, ενώ παρακολουθούσαν το ταξίδι της Αγγλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Μέχρι σήμερα έχουν αναφερθεί πέντε ΜERS στο Ηνωμένο Βασίλειο, με το τελευταίο γνωστό περιστατικό τον Αύγουστο του 2018.

Τον περασμένο μήνα εκδόθηκαν οδηγίες ρουτίνας από τον Οργανισμό Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου, χωρίς να έχουν αναφερθεί ακόμη νέα κρούσματα.

Η ασθένεια αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 2012 και έκτοτε έχουν σημειωθεί 2.600 κρούσματα παγκοσμίως – κυρίως στην αραβική χερσόνησο, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Πάνω από το ένα τρίτο των μολυσμένων ασθενών φέρεται να έχουν πεθάνει. Δύο κρούσματα έχουν καταγραφεί στο Κατάρ.

Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα και εμετό.

Όσοι επιστρέφουν στη Βρετανία με τα χαρακτηριστικά συμπτώματα του MERS, τα οποία μοιάζουν με εκείνα του κρυολογήματος ή της γρίπης, καλούνται να ζητήσουν ιατρική συμβουλή και να μοιραστούν το ιστορικό των ταξιδιών τους, ώστε να γίνει έλεγχος των λοιμώξεων και έλεγχος.

Παρόμοια μέτρα προκάλεσαν φόβο για τον Έμπολα στο Ηνωμένο Βασίλειο την περασμένη εβδομάδα, αφού ένα άτομο στο Ηνωμένο Βασίλειο που είχε βρεθεί στην Ουγκάντα -όπου περιφέρεται ο ιός- εμφάνισε συμπτώματα που έμοιαζαν με συμπτώματα κρυολογήματος.

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για την ασθένεια, οπότε οι γιατροί εργάζονται για να απαλύνουν τα συμπτώματα του ασθενούς.

Περίπου το 35 τοις εκατό των ατόμων που προσβάλλονται από τον MERS πεθαίνουν.

Ο Δρ Jaffar Al-Tawfiq, σύμβουλος λοιμωδών νοσημάτων στο Johns Hopkins Aramco Healthcare της Σαουδικής Αραβίας, και ο Δρ Philippe Gautret, από το Πανεπιστήμιο Aix Marseille στη Γαλλία, ήταν οι άλλοι δύο ερευνητές.

ΠΗΓΗ: dailymail.co.uk

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

More in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ