Στέκει από το Σεπτέμβριο του 2015 στα ερείπια του δίκλιτου ναού του Αγίου Χαραλάμπους στην ενορία Ζήντας του Δήμου Μινώα Πεδιάδος και χτίστηκε από Μικρασιάτες της περιοχής, που θέλησαν να τιμήσουν τη μνήμη του, δηλώνοντας με ένα τρόπο ότι δεν θα ξεχάσουν την πατρίδα που οι πρόγονοί τους άφησαν πίσω τους. Πρόκειται για το κλίτος που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Σμύρνης Χρυσόστομο που εγκαινιάστηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2015, από τον τότε Επίσκοπο Αβύδου και νυν Μητροπολίτη Κρήνης Κύριλλο, καθηγητή στη Θεολογική Σχολή Αθηνών και τον Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου. Είναι ένας από τους λίγους ναούς στον ελλαδικό χώρο που είναι αφιερωμένος στον Άγιο Χρυσόστομο Σμύρνης και φέτος που συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Μικαρσιατική καταστροφή, αποτέλεσε κέντρο μιας σειράς εκδηλώσεων.
Μιλώντας στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο Μητροπολίτης Καστελίου-Αρκαλοχωρίου και Βιάννου Ανδρέας, αναφέρθηκε στη σύνδεση των Μικρασιατών της περιοχής με το ναό και τη μνήμη του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης που τους συνδέει με τον τόπο από τον οποίο κατάγονται, τον τόπο από τον οποίο αναχώρησαν πριν από 100 χρόνια οι πρόγονοί τους, που πήραν το δρόμο της προσφυγιάς.
«Πρώτο πεδίο δράσης του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης ήταν η Δράμα, όπου ενθρονίστηκε Μητροπολίτης το 1902. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, με τον Δράμας Χρυσόστομο και με σειρά άλλων αρχιερέων, ξεκίνησε τον Μακεδονικό αγώνα. Γι’ αυτό το 1908 διώχθηκε από τη Δράμα, όπως και οι άλλοι Μακεδονομάχοι αρχιερείς. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο τον εξέλεξε ποιμενάρχη Σμύρνης, διανύοντας μέχρι τα γεγονότα της καταστροφής μια λαμπρή αρχιερατεία, αποκτώντας παράλληλα μια στενή σύνδεση με το ποίμνιο του» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ o Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου-Καστελίου και Βιάννου που συμπλήρωσε ότι τα τραγικά γεγονότα που ακολούθησαν και η θυσία του, απέκτησαν και συμβολικό χαρακτήρα.
«Ο Χρυσόστομος Σμύρνης κατακρεουργήθηκε, μαρτύρησε και θυσιάστηκε για το ποίμνιό του. Η Εκκλησία τον αγιοκατάταξε, μαζί με τους άλλους αρχιερείς της Μ. Ασίας που μαρτύρησαν, τον Κυδωνιών Γρηγόριο, Μοσχονησίων Αμβρόσιο, Ικονίου Προκόπιο και Ζήλων Ευθύμιο. Πρόκειται για τον πρώτο κληρικό που έλαβε το όνομα Χρυσόστομος, εξαιτίας του θαυμασμού του προς τον δυναμικό και ασυμβίβαστο Άγιο Ιωάννη Χρυσόστομο που πολλάκις συγκρούστηκε με τον αυτοκράτορα και γι’ αυτό εξεδήμησε στην εξορία στα Κόμανα της Ποντικής» σημείωσε ο Μητροπολίτης Ανδρέας.
Σε αυτή την ήσυχη γωνιά της Κρήτης, μέσα στα ελαιόδεντρα οι απόγονοι των προσφύγων τιμούν κάθε χρόνο τη δεύτερη Κυριακή του Σεπτέμβρη τη μνήμη του Ιεροεθνομάρτυρα Αγίου Σμύρνη Χρυσόστομου που είναι ο προστάτης των Μικρασιατών, αλλά και των αθλητών. Φέτος με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή, την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου τα προσφυγικά σωματεία από το Ηράκλειο, τα Ν. Αλάτσατα, τη Ν. Αλικαρνασσό και τον Σύλλογο «Άγιος Πολύκαρπος» μαζί με δεκάδες μέλη του τίμησαν τη μνήμη του στη διάρκεια θείας λειτουργίας αλλά και μνημόσυνο που ακολούθησε για τους σφαγιασθέντες κατά τη Μικρασιατική εκστρατεία και καταστροφή.
«Στην περιοχή μας, βρήκαν καταφύγιο και το κουράγιο που είχαν ανάγκη να βρουν, πολλοί Μικρασιάτες που ενσωματώθηκαν με την τοπική κοινωνία και έγιναν ένα» ανέφερε ο κ. Ανδρέας ο οποίος κατέληξε ότι «100 χρόνια μετά την Μικρασιατική καταστροφή, οι άνθρωποι αυτοί θέλοντας να κρατήσουν ζωντανές τις μνήμες από τις περιγραφές των προγόνων τους και όσα αυτοί έζησαν, διατηρούν ήθη και έθιμα από τη Μικρά Ασία, έχοντας σαν κέντρο αυτής της μνήμης, τον Άγιο Χρυσόστομο Σμύρνης, σε ένα από τα προσφυγοχώρια της ευρύτερης περιοχής, που φιλοξένησαν τη νέα ζωή όσων τότε άφησαν με πόνο την πατρίδα τους και βρήκαν εδώ, ένα ήσυχο κομμάτι γης για να χτίσουν το μέλλον το δικό τους και των επόμενων γενιών».