Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Σενάρια πανικού στο Μαξίμου – Γιατί χάνει τη «μάχη του Κέντρου» ο Μητσοτάκης

Όλα τα σενάρια για τις πιθανές διεξόδους από τη στενωπό της υπόθεσης των παρακολουθήσεων έχουν πέσει τα τελευταία 24ωρα στο τραπέζι, καθώς όσο περνούν οι μέρες, τόσο αρχίζει και εδραιώνεται η εκτίμηση στο γαλάζιο στρατόπεδο ότι τα δύσκολα είναι μπροστά: Προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο, ευρύς ανασχηματισμός, κυβερνητική πρωτοβουλία για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, ακόμα και νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Το πρόβλημα είναι ότι τα δύο από τα παραπάνω σενάρια, τα έχει ήδη αποκλείσει και μάλιστα μετ επιτάσεως ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, επικαλούμενος μάλιστα την προσήλωσή του στις θεσμικές διαδικασίες.

«Αν είχαν εισακουστεί οι προτάσεις για εκλογές τον Μάιο, τα πράγματα μπορεί σήμερα να ήταν πολύ διαφορετικά» σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η επιμονή για εξάντληση της τετραετίας ήταν αποτέλεσμα αντίληψης της πραγματικότητας μέσα από τη στενή διόπτρα της εξουσίας, που συχνά αφήνει εκτός «κάδρου» κινδύνους και πραγματικότητα.

Παρά ταύτα – και πάντα με την επιφύλαξη του τι ακόμα μπορεί να δει το φως της δημοσιότητας – αρκετά γαλάζια στελέχη προβλέπουν ότι δύσκολα θα αποφευχθεί η προσφυγή στις κάλπες πολύ νωρίτερα από του χρόνου τον Απρίλιο.

Είτε επιβεβαιωθεί αυτή η εκτίμηση – που δείχνει και το πιθανότερο – είτε όχι, αυτό στο οποίο άπαντες συνομολογούν είναι ότι η υπόθεση της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, εκτός από «ταφόπλακα» στην προοπτική μετεκλογικής συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, πλήττει καίρια την προσωπική στρατηγική του Κ. Μητσοτάκη για διεύρυνση της επιρροής του στον λεγόμενο μεσαίο χώρο.

Οι αντιδράσεις Βενιζέλου, Διαμαντοπούλου, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνείας για τη στάση που θα κρατήσουν εφεξής πολιτικές προσωπικότητες που μέχρι χθες έδειχναν να εμπνέονται από το πολιτικό προφίλ του κ. Μητσοτάκη και τούμπαλιν. Σε βαθμό, μάλιστα, συχνά ενοχλητικό για τα οργανωμένα κομματικά στελέχη της ΝΔ.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, κάποιοι επαναφέρουν την παλαιότερη πρόταση που είχε κατατεθεί στον πρωθυπουργό για νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου. Ακόμα και όσοι την υποστηρίζουν, ωστόσο, παραδέχονται ότι μία τέτοια πρωτοβουλία σε αυτό το κλίμα, θα «έβαζε» ακόμα μεγαλύτερη «φωτιά» στην πολιτική σκηνή και θα εκλαμβάνονταν ως ξεκάθαρη παραδοχή ηττοπάθειας.

Τι μένει; Ένας δομικός ανασχηματισμός, ίσως, λένε γαλάζια στελέχη. Και αυτός ο χειρισμός, όμως, έχει τρία εμπόδια. Το ένα είναι ότι δεν υπάρχει μεγάλος «πάγκος» στη ΝΔ, τουλάχιστον στο επίπεδο των προβεβλημένων, το δεύτερο είναι ότι όσοι δεν είναι εντός του νέου σχήματος θα βρεθούν αυτομάτως απέναντι, σε μία στιγμή που το κλίμα στο εσωτερικό είναι εξαιρετικά «εύθραυστο». Και, το τρίτο, ότι είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν η αλλαγή προσώπων, μπορεί να προσφέρει και την πολυπόθητη διέξοδο από τη στενωπό.

Η μόνη πρόταση που φαίνεται να κερδίζει έδαφος αυτή τη στιγμή, είναι να προτείνει η ίδια η ΝΔ τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, με χρονικό ορίζοντα προς διερεύνηση από το 2009, προκειμένου να περιλαμβάνονται η τελευταία διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αλλά και αυτή του ΣΥΡΙΖΑ.

ieidiseis.gr

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

More in ΕΛΛΑΔΑ