Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Παρέμβαση Κομισιόν για την κατάσχεση ελληνικών πλοίων από το Ιράν

Την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκάλεσε η κατάληψη από τις ιρανικές αρχές δύο ελληνόκτητων πλοίων στον Περσικό Κόλπο.

«Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία την απαράδεκτη κατάληψη δύο ελληνικών πλοίων από το Ιράν στον Περσικό Κόλπο. Αμέσως θέσαμε το ζήτημα της κατάσχεσης στις ιρανικές αρχές και εκφράσαμε την έντονη ανησυχία μας για αυτές τις πράξεις και ζητάμε ταχεία διευκρίνιση, επίλυση και αποκλιμάκωση», επισήμανε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Πέτερ Στάνο.

Πρόσθεσε: «Η ελευθερία της ναυσιπλοΐας και η ελεύθερη ροή του εμπορίου είναι βασικές αρχές που πρεσβεύει η ΕΕ. Είμαστε σε πολύ στενή επαφή με τις ελληνικές αρχές για την κατάσταση του πλοίου «Πήγασος» υπό ελληνική φύλαξη».

Στο μεταξύ, τα υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοια Prudent Warrior και Delta Poseidon, που κατέλαβαν δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης την Παρασκευή, έλαβαν την Κυριακή εντολή να κατευθυνθούν στο λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς (Bandar Abbas) στη νότια ακτή του Ιράν στον Περσικό Κόλπο σύμφωνα με πληροφορίες της διεθνούς ναυτιλιακής ιστοσελίδας TradeWinds σε άρθρο που υπογράφει ο πρόεδρος της Ενωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου στην Ελλάδα Χάρης Παπαχρήστου.

Σύμφωνα με διευθύνοντες των δύο ελληνικών εταιρειών τους οποίους επικαλείται το TradeWinds, οι ιρανικές Aρχές δεν έχουν δώσει επισήμως αιτιολογήσει την κατάληψη των εν λόγω πλοίων. Αυτό που υποστήριξαν, αρχικά, είναι πως προχωρούν σε επιθεώρηση με σκοπό να ελέγξουν τα έγγραφα των πλοίων και την κατάστασή τους, ενώ προς το παρόν οι Ιρανικές Αρχές δεν έχουν επιχειρήσει να ανακατευτούν με το φορτίο των πλοίων.

Καλά στην υγεία τους οι ναυτικοί

Καλά στην υγεία του και σε ανοικτή επικοινωνία με την οικογένειά του, είναι ο Κύπριος υπήκοος που βρίσκεται σε ένα από τα δύο πετρελαιοφόρα πλοία με ελληνική σημαία τα οποία καταλήφθηκαν σε διεθνή ύδατα από ένοπλες δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών Δημήτρης Δημητρίου, «συνεχίζονται οι προσπάθειες και τα διαβήματα με στόχο να λήξει η ομηρία».

Ερωτηθείς αν υπάρχει εξέλιξη από τα διαβήματα, ο κ. Δημητρίου είπε ότι τα «διαβήματα γίνονται προς κάθε κατεύθυνση και από τον πρέσβη μας (στο Ιράν) και από το ΥΠΕΞ εδώ στο κέντρο προς την πρεσβεία του Ιράν αλλά δεν υπάρχει τίποτε άλλο που να μπορούμε να πούμε».

Αναφερόμενος στην κατάσταση του Κύπριου, ο κ. Δημητρίου είπε ότι «φαίνεται να είναι καλά στην υγεία του».

Ανέφερε ότι ο ίδιος χθες βράδυ επικοινώνησε με την οικογένεια του Κύπριου οι οποίοι είναι σε ανοικτή επικοινωνία μαζί του. Ο κ. Δημητρίου τους ενημέρωσε για τις ενέργειες του υπουργείου και οι ίδιοι ενημερώνουν το υπουργείο για την υγεία του.

Αγωνιούν οι συγγενείς 28χρονου μηχανικού από τη Σητεία

Κορυφώνεται η αγωνία για την οικογένεια του 28χρονου β΄ μηχανικού από τη Σητεία. Το neakriti.gr επικοινώνησε με τον πατέρα του Μανόλη Δεδεάκη, ο οποίος είπε πως ο γιος του «είναι ψύχραιμος και καλά στην υγεία του, όπως και τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος» και ζήτησε να λυθεί το ζήτημα το συντομότερο δυνατό.

Σύμφωνα με τον κ. Δεδεάκη, η ιρανική φρουρά που εγκαταστάθηκε στο πλοίο επέστρεψε τα κινητά τηλέφωνα στα μέλη του πληρώματος και ο 28χρονος κατάφερε παρά τις δυσκολίες σύνδεσης να επικοινωνήσει ήδη με τη σύντροφο του, καθησυχάζοντας την οικογένεια του.

«Είναι ευδιάθετος. Όπως μας είπε στην αρχή όλα τα μέλη του πληρώματος, ταρακουνήθηκαν λίγο. Ήταν σε αμηχανία, αλλά μετά ηρέμησαν. Οι Ιρανοί τους συμπεριφέρονται πάρα πολύ καλά, και μας έχουν διαβεβαιώσει ότι όλα θα πάνε καλά. Το πλοίο είναι αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι», είπε ακόμα στο neakriti.gr.

Ιράν: «Δεν είναι αιχμάλωτοι»

Oι ιρανικές ναυτιλιακές αρχές ανακοίνωσαν ότι το πλήρωμα των δύο ελληνικών τάνκερ που κατασχέθηκαν χθες, Παρασκευή, από τους Φρουρούς της Επανάστασης, δεν τελεί υπό κράτηση, είναι καλά στην υγεία του και βρίσκεται πάνω στα πλοία του, μετέδωσε το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim News και αναμεταδίδει το Reuters.

«Το πλήρωμα των δύο ελληνικών τάνκερ δεν έχει συλληφθεί και όλα τα μέλη του πληρώματος… είναι καλά στην υγεία τους και προστατεύονται και τους παρέχονται οι απαραίτητες υπηρεσίες ενώ βρίσκονται επί των πλοίων, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», αναφέρει ο κρατικός Οργανισμός Λιμένων και Ναυτιλίας του Ιράν σε ανακοίνωση που μετέδωσε το Tasnim.

Είναι πειρατεία απαντά ο Πλακιωτάκης

Απο την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης δήλωσε από την Χαλκιδική, όπου βρίσκεται:

«Η επίθεση κατά των δύο υπό ελληνική σημαία πλοίων, συνιστά κατάφορη παραβίαση των κανόνων τους διεθνούς δικαίου και ισοδυναμεί με πειρατεία. Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει προβεί σε εντονότατο διάβημα στον Ιρανό πρέσβη, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή δυναμιτίζει τις διμερείς σχέσεις, αλλά και τις σχέσεις του Ιράν με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ενημερώθηκε άμεσα. Τα μέλη του πληρώματος των δύο πλοίων, σύμφωνα με την τελευταία επικοινωνία μας, είναι καλά στην υγεία τους. Σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών κάνουμε όλες τις ενέργειες ώστε να απελευθερωθούν οι ναυτικοί και τα πλοία».

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

SPEEDRUNNER JET 2

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

Από 22 Ιουνίου Σούδα-Πειραιάς σε 5 ώρες

Hsc SUPERRUNNER JET - My_favoriteshipsgr

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

SUPERRUNNER JET: Πλώρη για το Ηράκλειο έβαλε

Το εκκλησάκι Αντώνης Καριώτης Giannis Xilouris

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

Δεν ξεχνούν τον Αντώνη Καριώτη

More in ΚΟΣΜΟΣ