Connect with us

ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΙΑ

«Παγκόσμια Ημέρα Μαιών-Μαιευτών, 5 Μαΐου 2023»

Η  5η Μαΐου καθιερώθηκε το 1991 με πρωτοβουλία της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Μαιών (ICM) ως Παγκόσμια Ημέρα Μαιών και Μαιευτών. Στόχος του εορτασμού είναι η ανάδειξη του θεμελιώδους ρόλου της Μαίας και του Μαιευτή στη διατήρηση και προαγωγή της υγείας των γυναικών και στη στήριξη της μητρότητας.

O ρόλος της μαίας είναι καθοριστικής σημασίας όχι μόνο κατά τη διάρκεια του τοκετού, αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια της προγεννεννητικής και περιγεννητικής περιόδου, όπως επίσης και κατά τη διάρκεια της λοχείας.Εκτιμήσεις από προβλεπτικά μοντέλα δείχνουν πως παρεμβάσεις που πραγματοποιούνται από μαίες όπως ο οικογενειακός προγραμματισμός, ο υποβοηθούμενος τοκετός και η υποστήριξη του θηλασμού θα μπορούσαν να σώσουν 4,3 εκατομμύρια ζωές ετησίως μέχρι το 2035, αποτρέποντας περίπου τα δύο τρίτα των μητρικών και νεογνικών θανάτων καθώς και των θνησιγενών γεννήσεων.

Δίπλα σε κάθε γυναίκα που μένει έγκυος, γεννάει και θηλάζει το παιδί της, βρίσκεται πάντοτε μία Μαία και ένας Μαιευτής, έτοιμοι να της προσφέρουν την επιστημονική τους βοήθεια, με σκοπό τη δημιουργία υγιών οικογενειών και ατόμων. Παράλληλα, οι μαίες και μαιευτές επιτελούν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση και προαγωγή της υγείας της γυναίκας γενικότερα, με την εκτέλεση προληπτικών εξετάσεων και τη συμβουλευτική σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως είναι η ατομική υγιεινή, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και η πρόληψη των γυναικολογικών καρκίνων.

Πέρα ​​από την παροχή φροντίδας και υποστήριξης σε έφηβα κορίτσια και γυναίκες σε κάθε στάδιο της ζωής, οι Μαίες και οι Μαιευτές δρουν παράλληλα και ως υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή συνηγορώντας κοινωνικά στα πεδία της ισότητας των φύλων, της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και μάχονται κατά του ρατσισμού και των διακρίσεων, της κακοποίησης και της βίας κατά των γυναικών.

Η υποδειγματική λειτουργία του «Δικτύου  Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας Μαιών- Μαιευτών» της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας αποδεικνύει πως η ποιοτική μαιευτική φροντίδα είναι  αποτέλεσμα της ανθρωποκεντρικής και επιστημονικά τεκμηριωμένης προσέγγισης σε όλο το φάσμα των μαιευτικών υπηρεσιών που παρέχονται τόσο στα νοσοκομεία όσο και στις δομές της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του νησιού μας.

Η 7η Υγειονομική Περιφέρεια παραμένει αρωγός σε κάθε προσπάθεια στήριξης των Μαιών και Μαιευτών, αναγνωρίζοντας πως η παροχή ποιοτικής μαιευτικής φροντίδας οδηγεί σε υγιέστερες οικογένειες, παραγωγικότερες κοινότητες και πιο ισχυρά συστήματα υγείας.

Ας αποτελέσει αυτή η μέρα την αφορμή για να ευχαριστήσουμε τις Μαίες και τους Μαιευτές για την πολύτιμη συμβολή τους στην ευημερία της κοινωνίας μας!

  

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

Με το Sporades Star στα Κύθηρα

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

Αργοσβήνει το αγαπημένο της Τήνου

Seajets - My Favorite Ships gr

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

Η Sea jet στο Σαρωνικό

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

Με το ¨SuperStar¨ στα Κύθηρα, πιθανή δρομολόγηση του

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

Το “Mykonos Magic” …βγαίνει στο Αιγαίο

More in ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΙΑ