Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Εξέγερση του πολυτεχνείου, 17 Νοέμβριου 1973

Στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, ο λαός έδειξε την αντίθεση του στο καθεστώς της χούντας, την Ελλάδα τότες την κυβερνούσαν διδάκτορες και συνταγματάρχες, με ηγέτη τον Γεώργιο Παπαδόπουλο.
Οι οποίοι είχαν με την βία αρπάξει την εξουσία, είχαν παραβίασή τους νομούς, και τις ατομικές ελευθέριες! Επίσης δίωκαν βασάνιζαν και φυλάκιζαν, τους πολίτες που δεν τους υπάκουαν…

Ας ξεκινήσουμε από τις 21 Απρίλιου 1967, στην Ελλάδα… 3, συνταγματάρχες ο Παττακός, ο Μακαρέζος και με αρχηγό τον Γεώργιο Παπαδόπουλο.
Με την βία κατάργησαν την Δημοκρατία, και το πολίτευμα που επέβαλαν είναι η διδακτορία στο λαό. Μαζί τους είχαν τον στρατό και την αστυνομία, η διδακτορία αυτή έμεινε στην ιστορία σαν « Η χούντα των Συνταρμαρχών».
Η χούντα απαγόρεψε από τους πολίτες της να έχουν ελευθέρια λογού και άποψης, αλλά και να μαζεύονται σε ένα σπίτι ή έξω σε πλατείες και να μιλάνε κατά της κυβέρνησης. Απαγορεύτηκε την κυκλοφορία αργά το βραδύ, τα ΜΜΕ μετέδιδαν μόνο υπερ. του Παπαδοπούλου, ζητώ το καθεστώς, ενώ τα τραγούδια που ξεσήκωναν ενάντια της χούντας, απαγορευτήκαν.
Κι όσοι διαφωνούσαν με αυτούς νομούς, φυλακίστηκαν!
Για 7 χρονιά ήταν αυτήν κατάσταση οι Έλληνες γιατί ο λαός ήταν τόσο φοβισμένος με αυτούς νομούς.
Ως αποτέλεσμα αυτής καταπίεσης, οι φοιτητές έκαναν κατάληψη στο πολυτεχνείο στις 14 Νοέμβριου 1973!
Με κεντρικά συνθήματα όπως « ΨΩΜΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ », « ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ»
Μέσα στο πολυτεχνείο έφτιαξαν ραδιοφωνικό σταθμό, για να διαδώσουν τις θέσεις τους, μέσω του ραδιοφώνου, όλα τα συνθήματα έφτασαν στα αυτιά του λαού, σε κάθε γειτονιά. Και αυτό είχε καρπούς γιατί ακριβώς την επόμενη ημέρα, 15 Νοέμβριου, πολλοί πολίτες μαζευτήκαν έξω από το πολυτεχνείο, όμως η αστυνομία τους εμπόδισε.
Στις 16 Νοέμβριου, οι δρόμοι γύρω από το πολυτεχνείο, είχαν πλημμυρίσει από κόσμο αλλά η αστυνομία δεν κατάφερε να τους διώξει. Ο Παπαδόπουλος άρχισε να ανησυχεί και διέταξε να παρεμβεί ο στρατός.
Τα τανκς βγήκαν στους δρόμους, και διέλυσαν την διαμαρτυρία, ενώ η αστυνομία πυροβολούσε τους διαδηλωτές.
Στις 17 Νοέμβριου, τα τανκς είχαν περικύκλωση το πολυτεχνείο, ενώ οι φοιτητές, είχαν ανέβει πανό στα κάγκελα, φωνάζαν συνθήματα, και τραγουδούσαν τον εθνικό μας ύμνο. Ένα από τα τανκς γκρέμισαν την κεντρική πόρτα του πολυτεχνείου, ενώ η αστυνομία άρχισε να πυροβολεί και να κυνηγάει τους φοιτητές που έτρεχαν να διαφύγουν, για να σωθούν.
Πάρα πολύ φοιτητές σκοτωθήκαν, άλλοι τραυματίστηκαν, και άλλοι φυλακίστηκαν, την επόμενη ημέρα η χούντα έστειλε την αστυνομία να καθαρίσει τα αίματα και να σβήσει τα συνθήματα, όσο κι αν προσπάθησε η χούντα να σβήσει από την μνήμη του λαού όσα συνέβησαν στον πολυτεχνείο, ήταν μάταιο…! Και έτσι λίγους μήνες αργότερα, στις 23 Ιουλίου 1974, η χούντα κατέρρευσε! Και πέρασε το μήνυμα, ότι ο λαός με την ενότητα, μπορεί να κερδίσει την ελευθέρια του! Στις 24 Ιουλίου 1974, η αποκατάσταση της δημοκρατίας μετρά την πτώση της χούντας.

Μέχρι σήμερα στις 17 Νοέμβριου, τιμούμε τους αγωνιστές του πολυτεχνείου, για την ελευθέρια, την δημοκρατία, την Ειρήνη την υπεράσπιση, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μέσα από αυτήν ημέρα εκφράζουμε, τον θαυμασμό μας, την ευγνωμοσύνη μας, για όλους αυτούς που προσφέραν, στο βωμό της ελευθέριας και της δημοκρατίας ότι πιο πολύτιμο είχαν… ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΖΩΗ!!!
1. Διομήδης Κομνηνός 17 ετών
2. Βασιλική μπεκιάρη 17 ετών
3. Σπύρος Μαρίνος 31 ετών
4. Δημήτρης Θεοδώρας 5 ετών
5. Τοριλ Μαργκρρτα Ενγκλαντ 22 ετών
6. Αλέξανδρος Σπαρτίδης 16 ετών
7. Μάρκος Καραμάνης 23 ετών
8. Μιχαήλ Μαυρογιάννης 20 ετών
9. Στυλιανός Καραγεώργης 19 ετών
10. Νικόλαος Μαρκουλης 24 ετών
11. Αλέξανδρος Καρακας 43 ετών
12. Γεώργιος Σαμούρης 22 ετών
13. Κυριάκος Παντελεακης 44 ετών
14. Αικατερίνη Αργυροπούλου 76 ετών
15. Γεώργιος Γεριτσιδης 47 ετών
16. Ευστάθιος Κολινιοτης 47 ετών
17. Βασίλης Φαμελος 26 ετών
18. Σπυρίδων Κοντομάρης 57 ετών
19. Δημήτριος Κυριακόπουλος 35 ετών

Αγγελική Σαρ. 17-11-22

Πηγές πληροφοριών – Σαν σήμερα

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

SPEEDRUNNER JET 2

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

Από 22 Ιουνίου Σούδα-Πειραιάς σε 5 ώρες

Hsc SUPERRUNNER JET - My_favoriteshipsgr

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

SUPERRUNNER JET: Πλώρη για το Ηράκλειο έβαλε

Το εκκλησάκι Αντώνης Καριώτης Giannis Xilouris

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

Δεν ξεχνούν τον Αντώνη Καριώτη

More in ΕΛΛΑΔΑ