Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Έφερε το θέμα των βανδαλισμών της Αγιάς Σοφιάς στο Ευρωκοινοβούλιο ο Μ. Κεφαλογιάννης

 Ηρακλειώτης Ευρωβουλευτής τοποθετήθηκε περί των πρόσφατων βανδαλισμών του ιστορικού ναού. 

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρεται στις καταστροφές και στους βανδαλισμούς που συμβαίνουν τα τελευταία δύο χρόνια στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη που αποτελεί τον εμβληματικότερο Ναό της Ορθοδοξίας αλλά ένα Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και της ζητά να λάβει μέτρα ώστε να διασωθεί ο διάκοσμος και τα ψηφιδωτά της.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη είναι ο εμβληματικότερος Ναός της Ορθοδοξίας και έχει ανακηρυχθεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO. Πριν δύο χρόνια, συγκεκριμένα στις 20 Ιουλίου 2020, με απόφαση του Τούρκου προέδρου η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε μουσουλμανικό τέμενος αν και από το 1934 ο Κεμάλ Ατατούρκ στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού της Τουρκίας την είχε μετατρέψει σε μουσείο. Μάλιστα στις 24 Ιουλίου 2020 έγινε η πρώτη προσευχή των μουσουλμάνων εντός της Αγίας Σοφίας παρουσία της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας.

Δύο χρόνια τώρα η εμβληματική βυζαντινή εκκλησία έχει έρθει αντιμέτωπη με συνεχείς βανδαλισμούς και καταστροφές. Τον περασμένο Απρίλιο έντονες αντιδράσεις είχαν προκαλέσει οι εικόνες καταστροφής στην Αυτοκρατορική Πύλη της Αγίας Σοφίας. Ενώ τα τελευταία δύο χρόνια συνεχίζονται οι καταστροφές των μαρμάρων, των ψηφιδωτών και των τοίχων του ναού.

Μία ακόμη καταστροφή έρχεται να προστεθεί σε αυτές που έχουν ήδη γίνει από τότε που η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε ισλαμικό τέμενος. Αυτή τη φορά αφαιρέθηκε διάκοσμος από την Αυτοκρατορική Πύλη.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

Είναι σε γνώση της οι βανδαλισμοί και οι καταστροφές που γίνονται στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, ένα Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς αλλά το εμβληματικότερο Ναό της Ορθοδοξίας;
Τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να αποφευχθούν οι καταστροφές και οι βανδαλισμοί των ψηφιδωτών και του διάκοσμου της Αγίας Σοφίας;»

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

Με το Sporades Star στα Κύθηρα

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

Αργοσβήνει το αγαπημένο της Τήνου

Seajets - My Favorite Ships gr

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

Η Sea jet στο Σαρωνικό

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

Με το ¨SuperStar¨ στα Κύθηρα, πιθανή δρομολόγηση του

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

Το “Mykonos Magic” …βγαίνει στο Αιγαίο

More in ΕΛΛΑΔΑ