Connect with us

MEDIA

Ξεκινά την Παρασκευή το τριήμερο «Φεστιβάλ Πολιτισμού Βενεράτο 2024»

Στο πλαίσιο των δράσεων του Δήμου Ηρακλείου και του Αναπτυξιακού Οργανισμού ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΜΑΕ, που έχουν ως στόχο την ενίσχυση των αναπτυξιακών προοπτικών αγροτικών περιοχών της ενδοχώρας, οι δυο φορείς συμμετέχουν ως συνδιοργανωτές στο «Φεστιβάλ Πολιτισμού Βενεράτο 2024», ισχυροποιώντας την ανάδειξη των τοπικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων.

Η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του Βενεράτου θα αναδειχθεί στο τριήμερο Φεστιβάλ που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βενεράτου, με στόχο την ανάδειξη και προβολή των αναπτυξιακών και πολιτιστικών χαρακτηριστικών των τοπικών κοινωνιών.

Το «Φεστιβάλ Πολιτισμού Βενεράτο 2024» καλεί μικρούς και μεγάλους να γνωρίσουν την τοπική παραδοσιακή κουζίνα, τον οινικό πλούτο και τις παραδόσεις της περιοχής από την Παρασκευή 14/6 μέχρι και την Κυριακή 16/6 με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Την Παρασκευή 14/6, στις 6 το απόγευμα τα «Μαγειρέματα» στην κεντρική πλατεία του χωριού θα αναδείξουν την πλούσια γαστρονομική παράδοση της περιοχής. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν μοναδικά παραδοσιακά πιάτα που θα έχουν ως πρώτη ύλη τοπικά προϊόντα και θα ετοιμαστούν με μεράκι από τις γυναίκες του χωριού. Όλα τα πιάτα θα συνοδευτούν από εξαιρετικά κρασιά της περιοχής.

Το Σάββατο 15/6, οι συμμετέχοντες θα ζήσουν «μια μοναδική εμπειρία αμπελοοινικής και γευσιγνωσίας κρασιού» καθώς όπως είναι γνωστό, η περιοχή του Βενεράτου είναι ενταγμένη στην αμπελοοινική ζώνη των Δαφνών που έχει χαρακτηρισθεί ως Περιοχή Ονομασίας Προέλευσης για την ποικιλία σταφυλιού Λιάτικο. Στην περιοχή μπορεί ο επισκέπτης να συναντήσει τοπία με θαυμάσιο ανάγλυφο του εδάφους, με συμπαγείς περιοχές αμπελώνων με όλες τις Κρητικές ποικιλίες και αρκετά οινοποιεία που αναδεικνύουν τον οινικό πλούτο της περιοχής. Ο οινολογικός περίπατος θα ξεκινήσει στις 5 το απόγευμα από τη Μονή Παλλιανής με οδηγό τον οινολόγο Ιωάννη Χαρκούτση. Η διαδρομή θα ξεκινήσει από την περιοχή Ρομπόλα, θα περάσει από την περιοχή Ποταμίδες και θα καταλήξει στην εκκλησία του Αγίου Φανουρίου. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής οι συμμετέχοντες θα συναντήσουν αμπελώνες με τις γνωστές ποικιλίες Λιάτικο, Βιδιανό, Μαλβαζία και Σουλτανί. Αμέσως μετά, στην πλατεία της Άκρας, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση γευσιγνωσίας στην οποία θα συμμετέχουν 12 οινοποιία της περιοχής με 80 διαφορετικές ετικέτες κρασιού.

Τέλος, την Κυριακή 16/6 στις 7 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία του χωριού θα παρουσιαστούν χοροί από όλη την Ελλάδα από χορευτικά συγκροτήματα συνοδεία ζωντανής μουσικής. Θα παρουσιαστούν χοροί από την Κρήτη, την Θράκη, την Μακεδονία, την Ήπειρο, τον Πόντο και την Μικρά Ασία. 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

More in MEDIA