Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΙΕΦ: Ποιο είναι το κόμμα που προκαλεί – Μιλά για τουρκική μειονότητα

Την πρώτη θέση σε Ροδόπη και Ξάνθη, κερδίζοντας ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, κατέλαβε στις ευρωεκλογές το Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ). Πιο συγκεκριμένα, στην Ξάνθη με την ενσωμάτωση στο 100% έλαβε ποσοστό 27,16% έναντι 20.39 της ΝΔ και στη Ροδόπη 36,10% έναντι 19,61 και πάλι της ΝΔ. Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά ψηφίστηκε από 11.176 και 14.448 ψηφοφόρους αντίστοιχα, χωρίς να εκλέξει όμως ευρωβουλευτή.

Το μειονοτικό ΚΙΕΦ , η αρχηγός του οποίο προέβη σε μια αδιανόητα προκλητική και αντεθνική δήλωση, συμμετέχει για τρίτη φορά στις ευρωεκλογές και το 2019 επικράτησε στους δύο νομούς της Θράκης.

Τα κρατικά τουρκικά ειδησεογραφικά πρακτορεία Anadolu και TRT World αφιέρωσαν μακροσκελή δημοσιεύματα στη μειονοτική παράταξη, την οποία παρουσιάσαν ως «κόμμα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης».

Το Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (συντομογραφία Κ.Ι.Ε.Φ., τουρκικά: Dostluk-Eşitlik-Barış Partisi‎‎, DEB) είναι ελληνικό συντηρητικό πολιτικό κόμμα, που στοχεύει στην αναγνώριση εθνικής τουρκικής ταυτότητας για την μουσουλμανική μειονότητα Δυτικής Θράκης.

Το κόμμα ιδρύθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 1991 από τον Σαδίκ Αχμέτ ο οποίος προήδρευσε μέχρι το θάνατό του το 1995 και το διαδέχτηκε η χήρα του Ισίκ Αχμέτ, η οποία προήδρευσε μέχρι το 1999.

Επόμενος αρχηγός ήταν ο Αχμέτ Χατζηοσμάν μέχρι το 2007, όταν αποχώρησε γιατί εξελέγει μέλος του ελληνικού Κοινοβουλίου με το ΠΑΣΟΚ.

Ο επόμενος πρόεδρος, ο Βόσνιος Μουσταφά Μποσνάκ αντικαταστάθηκε τον Ιούλιο του 2010 από τον Μουσταφά Αλί Τσαβούς.

Ποια είναι η πρόεδρος του κόμματος ΚΙΕΦ

Η Τσιγδέμ Ασάφογλου, είναι η σημερινή πρόεδρος του ΚΙΕΦ, η οποία εξελέγη κατά το 5ο Τακτικό Γενικό Συνέδριο του κόμματος που πραγματοποιήθηκε στις 5 Ιανουαρίου 2019, στα γραφεία του κόμματος, ενώ ήταν η μοναδική υποψήφια στο συνέδριο.

Είναι 37 ετών και έχει καταγωγή από την Ξάνθη. Γεννήθηκε το 1987 στο χωριό «Χρύσα» της Ξάνθης και σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ. Ο σύζυγός της επίσης ασχολείται με τα κοινά.

Είναι η μικρότερη σε ηλικία πρόεδρος κόμματος μουσουλμανικής μειονότητας, αφού είχε προηγηθεί η παραίτηση του πρώην προέδρου, Μουσταφά Αλή Τσαούς. Έγινε μέλος του ΚΙΕΦ το 2016, όπου τότε πρόεδρος ήταν ο Μουσταφά Αλή Τσαούς.

Στις προηγούμενες ευρωεκλογές, η επικεφαλής του ΚΙΕΦ, είχε προκαλέσει ξανά υποστηρίζοντας στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ότι «κάθε ψήφος που έλαβε το κόμμα της στις δημοσκοπήσεις θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα κατά της πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης έναντι της ”τουρκικής” μειονότητας».

Οπως ανέφερε τότε η Τσιγδέμ Ασάφογλου ,«οι ψήφοι για το ΚΙΕΦ θα είναι απόδειξη της ”τουρκικής ταυτότητας” στη Δυτική Θράκη».

Το ΚΙΕΦ είχε έρθει πρώτο κόμμα και στις ευρωεκλογές του 2019, αφού είχε καταφέρει να αποσπάσει 25,24% στην Ξάνθη, με δεύτερο κόμμα τη Νέα Δημοκρατία στο 24,44%, και 38% στη Ροδόπη, με δεύτερο κόμμα πάλι τη Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 19,69%.  todaypress.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

More in ΠΟΛΙΤΙΚΗ