Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης για Ερντογάν: Να χαράξουμε μονοπάτι επαναπροσέγγισης, χωρίς η Ελλάδα να κάνει πίσω στις κόκκινες γραμμές

«Όταν μίλησα για σκέψεις έξω από το κουτί ήθελα να αναδείξω τα δίκτυα των διακινητών», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες και πρόσθεσε: «Η επιτυχία της φύλαξης των συνόρων αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ξεκινούν λιγότεροι άνθρωποι από την Τουρκία. Ήξεραν ότι η πιθανότητα να φτάσουν στην Ελλάδα ήταν λιγοστές. Πρέπει να συνεργαστούμε με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής, ώστε να εντοπίζονται οι βάρκες νωρίς, όταν ξεκινήσουν».

Σε ό,τι αφορά στην Τουρκία και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Θα είναι η πρώτη συνάντση με Ερντογάν μετά την επανεκλογή μας. Είναι ευκαιρία να επαναπροσδιορίζουμε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και να χαράξουμε μονοπάτι επαναπροσέγγισης, χωρίς η Ελλάδα να κάνει πίσω στις κόκκινες γραμμές της. Ελπίζουμε πως μπορούμε να επανατοποθετήσουμε και τις ευρωτουρκικές σχέσεις σε νέα βάση. Θέλω να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο. Τους τελευταίους μήνες υπήρξε εξαιρετικά περιορισμένη παραβατική δραστηριότητα από την τουρκική αεροπορία και υπάρχει καλύτερη συνεργασία με τουρκικές αρχές για το μεταναστευτικό, λιγότερες βάρκες ξεκινούν από τις τουρκικές ακτές. Η Τουρκία πρέπει να είναι σύμμαχος στο μεταναστευτικό. Στο Βίλνιους θα διαπιστώσουμε αν η Τουρκία θέλει να μπούμε σε μια νέα σελίδα».

Για το δημοσίευμα που αποκαλύπτει ότι η Frontex σκέφτεται να αποχωρήσει από την Ελλάδα τόνισε ότι δεν γνωρίζει τίποτα. «Προσβλέπουμε στη συνέχεια της συνεργασίας με τη Frontex. Δεν γνωρίζω κάτι περί αποχώρησης. Έχουμε την ίδια αποστολή», είπε χαρακτηριστικά.

Για τη φυλάκιση του Φρέντι Μπελέρης, τόνισε: «Ενημέρωσα τους ομολόγους μου και εξέφρασα την αγανάκτησή μου για τη φυλάκιση ενός εκλεγμένου δημάρχου. Αυτό είναι ένα χτύπημα στο κράτος δικαίου της χώρας. Προσβλέπω ότι αυτό το ζήτημα σύντομα θα επιλυθεί. Η μη επίλυσή του θα αποτελέσει στοιχείο της ελληνικής αξιολόγησης για την ένταξης της χώρας. Η συμμόρφωση με το κράτος δικαίου είναι προϋπόθεση για την ένταξη στην ΕΕ. Δεν είναι ένα ζήτημα το οποίο θα αφήσω να περάσει έτσι. Η πρώτη αντίδραση εκφράστηκε».

Σε ό,τι αφορά στην παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε: «Ρωτάτε τον λάθος άνθρωπο. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο. Θα κριθεί στην κρίση της ιστορίας. Μπορώ να σας πω για τη μεγάλη διεύρυνση που πετύχαμε. Τα υπόλοιπα για την αντιπολίτευση θα τα δούμε εν καιρώ. Θα είμαστε στη Βουλή σύντομα και θα βγάλουμε τα πρώτα χρήσιμα συμπεράσματα».

Για την επενδυτική βαθμίδα δήλωσε: «Η επενδυτική βαθμίδα είναι ζήτημα χρόνου. Το μόνο εμπόδιο ήταν η πολιτική αβεβαιότητα. Από τη στιγμή που έχουμε μια κυβέρνηση με άνετη πλειοψηφία, σύντομα η χώρα θα πάρει την επενδυτική βαθμίδα».

Για τον πληθωρισμό είπε: «Ο πληθωρισμός είναι επίπονος ειδικά στα τρόφιμα. Είχα προβλέψει ότι είχαμε δει τα χειρότερα. Επιβεβαιώνομαι. Είναι ακόμα εδώ όμως και γι’ αυτό χρειάζονται νομοθετικές πρωτοβουλίες. Το καλάθι του νοικοκυριού θα συνεχιστεί για άλλους 6 μήνες. Δεν θα αρκεστούμε όμως σε αυτό. Θα περιμένετε τις προγραμματικές δηλώσεις. Μόνιμες αυξήσεις μισθών και μειώσεις φορολογίας. Αυτά είναι ο στόχος της κυβέρνησης. Θα νομοθετήσουμε και ότι αφορά στην κοστολόγηση των προεκλογικών προγραμμάτων. Δεν πιστεύω ότι θα πάμε ξανά σε εκλογές χωρίς κοστολογημένο πρόγραμμα. Όλοι πια θα είναι πιο προσεκτικοί, ειδικά αυτοί που έταζαν πράγματα που ήταν ανεφάρμοστα».

 

 

ieidiseis.gr

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

More in ΠΟΛΙΤΙΚΗ