Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά τώρα: Λεπτό προς λεπτό η μάχη με τις φλόγες στη χώρα

Σε κατάσταση συναγερμού: Εκτός ελέγχου πυρκαγιές μέσα σε λίγες ώρες


Φωτιά στις Λούτσες Κέρκυρας – Επιχειρούν και εναέρια μέσα

Φωτιά στον Κουβαρά: Σε εξέλιξη επιχείρηση μεταφοράς ζώων στο Γαλάτσι

Δερβενοχώρια: Νέο πύρινο μέτωπο στον Πάνακτο Βοιωτίας

Ένα νέο μέτωπο φωτιάς ξέσπασε λίγο μετά τις 17:30 στα Δερβενοχώρια.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά καίει δασική έκταση στον Πάνακτο Βοιωτίας.

Στη μάχη με τις φλόγες έχουν ριχτεί επίγειες και εναέριες δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος και εθελοντές.

—————————-

Συσκέψεις, επιφυλακή και έκτακτα μέτρα την ώρα που δύο πυρκαγιές καίνε ανεξέλεγκτες εκτάσεις, σπίτια και περιουσίες σε Αττική και Κορινθία.

Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται επί ποδός, την ώρα που ήδη διατυπώνονται σοβαρές διαμαρτυρίες και καταγγελίες για καθυστερημένη αντίδραση, καθώς τα μέτωπα βρέθηκαν εκτός ελέγχου μέσα σε λίγες ώρες.

Τα δύο βασικά μέτωπα είναι σε Αττική και Κορινθία, ενώ υπάρχει και τρίτο μεγάλο μέτωπο στη Βοιωτία.

 

Η Πολιτική Προστασία αναμένεται να συγκαλέσει διυπουργική σύσκεψη, όπου θα συμμετέχει η ηγεσία της υπηρεσίας, καθώς και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Μεταξύ άλλων θα μετέχουν τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών, και η Περιφέρεια Αττικής.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής βρίσκονται σε συναγερμό και έχουν τεθεί σε γενική επιφυλακή, ενώ, επί ποδός είναι και δυνάμεις της αστυνομίας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ αστυνομικοί από τις ΟΠΚΕ, ΔΙΑΣ, Άμεση Δράση και Τροχαία συνδράμουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις στον Κουβαρά Αττικής, αλλά και στο Λουτράκι.

Συνολικά στη φωτιά στην Αττική επιχειρούν 119 αστυνομικοί, ενώ παράλληλα 44 αστυνομικοί με 20 οχήματα επιχειρούν στην πυρκαγιά στο Λουτράκι.

Πού υπάρχουν διακοπές κυκλοφορίας

Λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει στον Νέο Κουβαρά Αττικής η Αστυνομία έχει προχωρήσει σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων σε κοντινές περιοχές.

Ειδικότερα αυτή την ώρα έχει διακοπεί η κυκλοφορία στους παρακάτω δρόμους:

  • Στη λεωφόρο Λαυρίου, από τη λεωφόρο Σουνίου έως την επαρχιακή οδό Κουβαρά και στα δύο ρεύμα κυκλοφορίας.
  • Στη λεωφόρο Αναβύσσου από το ύψος της οδού Ολύμπου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς την Ανάβυσσο.
  • Στη λεωφόρο Μαρκοπούλου από το ύψος της οδού Ιπποδρόμου προς τον Κουβαρά.
  • Στη λεωφόρο Αναβύσσου από την οδό Αγ. Παντελεήμονος στο ρεύμα προς Λαγονήσι.
  • Στη λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου και λεωφόρο Καλυβίων στο ρεύμα προς Σούνιο.
  • Στη λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου και λεωφόρο Σαρωνίδας στο ρεύμα προς Αθήνα.

Σε πλήρη κινητοποίηση η Περιφέρεια Αττικής

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις από την Περιφέρεια Αττικής έχουν αποσταλεί 12 υδροφόρες για την ενίσχυση της πυρόσβεσης, ενώ και οι όμοροι δήμοι συμμετέχουν με πούλμαν και όλο το δυναμικό και εθελοντές.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ το μέλος του τομέα Πολιτικής Προστασίας της Δημοτικής Κοινότητας Κερατέας Ντίνος Λιούμης έχουν αποσταλεί οχήματα και πούλμαν για την απομάκρυνση των κατοίκων, ότι εκκενώθηκε το Μοναστήρι και κρίσιμες περιοχές καθώς και ότι οχήματα και υδροφόρες με όλο το σώμα εργαζομένων, εθελοντών κλπ συμμετέχουν στη κατάσβεση με όλες τις δυνάμεις τους.

Ως «κόλαση» περιέγραψε ο επί δεκαετίες (τέως σήμερα) δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου το πύρινο τοπίο που συνεχώς εξαπλώνεται ταχύτατα κατά μήκος τουλάχιστον 3 χλμ. λόγω των ισχυρών ανέμων από Κουβαρά, σε Πέτα, Πάνειο Όρος, Καλύβια, Μελισσουργό και περιμετρικά των Καλυβίων προς Σαρωνίδα και Ανάβυσσο. Η πρώτη εκτίμηση του ήταν ότι ήταν αδύνατον να επιτευχθεί ο έλεγχος της καθώς ο ισχυρός άνεμος η υψηλή θερμοκρασία με το χαμηλό θαμνώδες ή ελαιόφυτο έδαφος δεν το επέτρεπαν. Το σκηνικό συμπληρώνεται από έντονους πυκνούς καπνούς που προκαλούν οι ισχυρές και εκρήξεις οι οποίες σημειώνονται στους πυλώνες ηλεκτοδότησης κάποιος εκ των οποίων ενδεχομένως ευθύνεται για την εκδήλωση της πυρκαγιάς, όπως υπονόησε ο κ. Φιλίππου.

Στο ίδιο κλίμα της έντασης και αγωνίας εκφράστηκε και ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς ο οποίος προσέτρεξε άμεσα και με κάθε δυνατή βοήθεια εκ μέρους του Δήμου στην κατάσβεση της φωτιάς.

Η πρώτη ενημέρωση από την Πυροσβεστική

Ενημέρωση του Εκπροσώπου Τύπου ΠΣ για πυρκαγιά στον Ν. Κουβαρά Αττικής – Συνολικά έχουν εκδοθεί 4 προειδοποιητικά μηνύματα μέσω του 112 – Σε γενική επιφυλακή το προσωπικό των ΠΥ της Αττικής

Μαίνεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι και εξελίσσεται σε δασική έκταση στην περιοχή του Νέου Κουβαρά, στο Πάνειο Όρος. Πριν από λίγο, στάλθηκε νέο μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους σε Λαγονήσι, Σαρωνίδα, Ανάβυσσο να εκκενώσουν προς παραλία Παλαιάς Φώκαιας.

Συνολικά έχουν εκδοθεί 4 προειδοποιητικά μηνύματα μέσω του 112 για την ασφάλεια των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός, σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε πριν λίγο. Όπως είπε το πρώτο μήνυμα του 112 ήταν αρχικά για την ενημέρωση των κατοίκων σχετικά με την πυρκαγιά που εξελίσσεται στην περιοχή τους, στη συνέχεια το δεύτερο μήνυμα ήταν για προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων από τον οικισμό Πέτα Κουβαρά και το τρίτο μήνυμα στις 14:20 για την προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων από τους οικισμούς Μελισσουργός και Τραμπουριά προς Ανάβυσσο.

«Πριν από λίγα λεπτά εκδόθηκε και τέταρτο μήνυμα από το 112 προειδοποιητικό για την προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων των οικισμών Λαγονήσι, Σαρωνίδα, Ανάβυσσο προς Παλαιά Φώκαια», ανέφερε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι εντάσεως 6-7 με ριπές 8 μποφόρ που δημιουργούν στροβιλισμούς στο ανάγλυφο του όρους. Παράλληλα, όπως επισήμανε, δεν έχει υπάρξει αναφορά για εγκλωβισμένα άτομα και υπογράμμισε ότι η κινητοποίηση όλων των δυνάμεων της πολιτικής προστασίας ήταν άμεση και το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Αττικής έχει τεθεί σε γενική επιφυλακή.

Συνολικά επιχειρούν συνεχώς 150 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων 31 Ρουμάνων πυροσβεστών, 40 πυροσβεστικά υδροφόρα οχήματα ενώ από αέρος επιχειρούν 7 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για ένα εναέριο συντονισμό. Επιπρόσθετα οι εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος αλλά και οι εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας διαθέτουν μεγάλο αριθμό υδροφόρων οχημάτων στην περιοχή της πυρκαγιάς. Ομοίως και η Περιφέρεια Αττικής.

«Παρόλο που ο πυκνός καπνός και η ένταση των ανέμων δημιουργούν προβλήματα στην ασφαλή προσέγγιση των εναερίων μέσων όλες οι δυνάμεις καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για τον περιορισμό της πυρκαγιάς», σημείωσε.

«Κινητοποιήθηκε επίσης μεγάλη δύναμη της Ελληνικής Αστυνομίας για την ασφαλή οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών από οικισμούς. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί εγκλωβισμένα άτομα. Βρισκόμαστε στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου, οι συνθήκες που επικρατούν και αναμένεται να επικρατήσουν θα είναι ιδιαιτέρως δύσκολες. Συνθήκες που θα διευκολύνουν την έναρξη και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών», κατέληξε ο κ. Αρτοποιός.  efsyn.gr

Φωτιά στον Κουβαρά: Κάηκαν τα πρώτα σπίτια – 20 τα ενεργά μέτωπα

Μέσα σε λίγη ώρα οι φλόγες ενισχυμένες από τους ισχυρούς ανέμους πλέον όχι μόνο έχει ξεφύγει σε έκταση (άνω των 4 χλμ.), αλλά δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν και μέσω των πρώτων φωτογραφιών και βίντεο όσα ανέφερε ο δήμαρχος Σαρωνικού, Χρήστος Γκίνης, ότι κάηκαν τα πρώτα σπίτια. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία της Πυροσβεστικής τα ενεργά μέτωπα για τα οποία έχει δεχτεί κλήσεις η Πυροσβεστική είναι 20.

Όπως είπε μιλώντας Alpha η φωτιά είναι πολύ δύσκολη με τον ίδιο να μην μπορεί να μην πλησιάσει. «Ο δρόμος έχει κλείσει, οι πυροσβέστες δεν μπορούν να περάσουν», σημειώνει ο δήμαρχος Σαρωνικού, τονίζοντας το πόσο επικίνδυνη είναι η φωτιά.

Μηνύματα εκκένωσης σε Σαρωνίδα, Λαγονήσι, Ανάβυσσο
Την ίδια ώρα, νέο μήνυμα 112 εστάλη για προληπτική εκκένωση στους οικισμούς: Σαρωνίδα, Λαγονήσι, Ανάβυσσο προς Παλαιά Φώκαια.

Δεν έχουν αναφερθεί εγκλωβισμένα άτομα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιό.

Νωρίτερα, με μήνυμα από το 112 οι κάτοικοι των περιοχών Μελισσουργός και Τραμπουριά όφειλαν να εκκενώσουν τα σπίτια τους με κατεύθυνση προς Ανάβυσσο.

Συγκεκριμένα, το μήνυμα αναφέρει: «Εάν βρίσκεστε στις περιοχές Μελισσουργός – Τραμπουριά εκκενώστε μέσω Λεωφόρου Αναβύσσου προς Ανάβυσσο. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών».      Newsbomb.gr

Φωτιά και στην Πάτρα

Πυρκαγιά ξέσπασε αργά το μεσημέρι στην περιοχή του Λάππα Αχαΐας. Η φωτιά σύμφωνα με πληροφορίες εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση με τα μέτωπα να είναι διάσπαρτα.

Εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, υπάρχει κίνδυνος και για τους διερχόμενους οδηγούς στην Ε.Ο Πατρών-Πύργου, στο ύψος της διασταύρωσης του Λάππα.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, επιχειρούν επίγειες δυνάμεις και εναέρια μέσα, ενώ η τροχαία έχει αποκλείσει το σημείο.

 

ethnos.gr

Πυρκαγιά «ξέσπασε» σήμερα το μεσημέρι (17/07) στην Καλλιθέα Λουτρακίου.

Η φωτιά επεκτείνεται και έχει δυναμική. Δίνεται προληπτική απομάκρυνση στις περιοχές Καλλιθέα, Πευκιάς, Ειρήνη και στις κατασκηνώσεις.

Η φωτιά καίει δασική έκταση, η οποία βρίσκεται μία «ανάσα» μακριά από τα σπίτια της περιοχής. Στο σημείο έχουν σπεύσει ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ενώ, το έργο τους δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, σύμφωνα με πληροφορίες του loutraki365.

Στο σημείο βρίσκονται 54 πυροσβέστες με 19 οχήματα, ενώ, από αέρος επιχειρούν 3 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

 

Σε εξέλιξη πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Λουτράκι – Πνέουν ισχυροί άνεμοι

Πυρκαγιά ξέσπασε σε περιοχή με χαμηλή βλάστηση στον Κουβαρά Αττικής, λίγο πριν τις 13:00 της Δευτέρας. Η φωτιά είναι μεγάλη και στάλθηκε τουλάχιστον τέσσερις φορές μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της της Σαρωνίδας, του Λαγονησίου και της Αναβύσσου, να εκκενώσουν προς την παραλία της Παλαιάς Φώκαιας.

Οι φλόγες μαίνονται πολύ κοντά σε κατοικίες.

Ο Αντιδήμαρχος Λαυρεωτικής απευθύνει έκκληση για βοήθεια και αποστολή εναέριων μέσων, ώστε η φωτιά στον Κουβαρά να μην φθάσει στα εργοστάσια ανακύκλωσης.

«Καίγονται σπίτια», λέει στον Alpha ο δήμαρχος Σαρωνικού, Χρήστος Γκίνης. Μάλιστα, όπως επισημαίνει η φωτιά είναι πολύ δύσκολη με τον ίδιο να μην μπορεί να μην πλησιάσει. «Ο δρόμος έχει κλείσει, οι πυροσβέστες δεν μπορούν να περάσουν», σημειώνει ο δήμαρχος Σαρωνικού, τονίζοντας το πόσο επικίνδυνη είναι η φωτιά.

Εικόνες από τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών

Πυρκαγιά ξέσπασε σε περιοχή με χαμηλή βλάστηση στον Κουβαρά Αττικής, λίγο πριν τις 13:00 της Δευτέρας. Η φωτιά είναι μεγάλη και κρίθηκε σκόπιμο να σταλθεί μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της περιοχής, καθώς και των Καλυβίων.

Φωτιά στον Κουβαρά: Καίγονται τα πρώτα σπίτια – Πάνω από 4 χιλιόμετρα το μέτωπο

«Καίγονται τα πρώτα σπίτια» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Δημήτρης Λούκας, δήμαρχος Λαυρεωτικής επισημαίνοντας πως το πύρινο μέτωπο που ξεκίνησε από τον Κουβαρά είναι πάνω από 4 χιλιόμετρα. Λίγο νωρίτερα και κάτοικος της περιοχής κατήγγειλε στο Open πως έχουν προκληθεί ζημιές σε οχήματα και σπίτια.

 

Η μάχη της Πυροσβεστικήες είναι τεράστια για να ελέγξουν την μεγάλη φωτιά που καίει ακόμα ανεξέλεγκτη, προκαλώντας και εκρήξεις στην περιοχή, ενώ οι φλόγες έχουν κάψει και πυλώνες ρεύματος.

 

Στο σημείο έχουν επιχειρούν 55 πυροσβέστες με 20 οχήματα, 2 πεζοπόρα τμήματα καθώς και 31 Ρουμάνοι πυροσβέστες με 5 υδροφόρα οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν 6 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα έχει συντονιστικό ρόλο.

 

Εκκενώσεις περιοχών

 

Το έργο της Πυροσβεστικής δυσκολεύουν οι πολύ ισχυροί άνεμοιενώ έχουν σταλεί μηνύματα από το 112 για εκκένωση οικισμών.

 

Λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι εστάλη μήνυμα στους κατοίκους της περιοχής Πέτα προς Νέο Κουβαρά για εκκένωση προς Κερατέα, ενώ μετά από λίγα λεπτά δόθηκε εντολή εκκένωσης και για τις περιοχές Μελισσουργός και Τραμπουριά προς Ανάβυσσο.

 

Λίγο πριν τις 15:00 εστάλη και τέταρτο μήνυμα από το 112 για άμεση εκκένωση από Λαγονήσι, Σαρωνίδα και Ανάβυσσο  προς την παραλία της Παλιάς Φώκαιας.

 

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

More in ΕΛΛΑΔΑ