Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Συντυχάκης: Ενισχύονται οι θέσεις των ευρωπαϊκών μονοπωλίων στον ανταγωνισμό με ΗΠΑ και Κίνα (VIDEO)

Το νομοσχέδιο που αφορά στην ενσωμάτωση ευρωπαϊκών οδηγιών και αποφάσεων για την ενιαία αγορά ψηφιακών υπηρεσιών έχει κύριο στόχο τη διασφάλιση στην πράξη της εύρυθμης λειτουργίας εσωτερικής αγοράς και την άρση εμποδίων στην οικονομική δραστηριότητα των μονοπωλιακών ομίλων του κλάδου, εδραιώνοντας καθεστώς πλήρους ασυδοσίας και εξασφάλισης της κερδοφορίας τους, ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Μάλιστα, τόνισε ότι ταυτίζονται ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ με την απαράδεκτη κοινοτική οδηγία, μιας και την έχουν ψηφίσει στο Ευρωκοινοβούλιο. Γιατί εκτός του ότι ψηφίζουν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο πάνω από τα μισά νομοσχέδια της κυβέρνησης, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν τεράστια σύμπλευση και στην Ευρωβουλή.

Έτσι η κριτική που ασκούν μεταξύ τους είναι επιδερμική και αφορά στο ποιος θα εφαρμόσει πιο αποτελεσματικά για το κεφάλαιο την πολιτική εξυπηρέτησης των κερδών του.

Αναφορικά με το νομοσχέδιο, ο βουλευτής του ΚΚΕ εξήγησε ότι η «πράσινη» και η ψηφιακή οικονομία είναι οι δύο πυλώνες που η ΕΕ στοχεύει να βασίσει την καπιταλιστική ανάπτυξη, ενισχύοντας τις θέσεις των ευρωπαϊκών μονοπωλίων στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, κυρίως με ΗΠΑ και Κίνα.

Γι’ αυτό η πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες αρνείται κάθε έλεγχο των μεγάλων πλατφορμών και αναθέτει τα πάντα στις υποχρεώσεις δέουσας επιμέλειας των μονοπωλιακών ομίλων, δηλαδή θα κάνουν… αυτοέλεγχο έχοντας έτσι πλήρη ελευθερία να διακινούν και το απεχθέστερο ακόμα περιεχόμενο, να φακελώνουν προσωπικά δεδομένα για κάθε χρήση, όπως για στοχευμένη διαφήμιση, να επιβάλλουν και λογοκρισία σε ό,τι κρίνουν ότι ενοχλεί.

Κάτι τέτοιο άλλωστε γίνεται σχετικά με το τι βαφτίζεται «τρομοκρατία», αλλά και σχετικά με το δολοφονικό έργο του κράτους του Ισραήλ στην Παλαιστίνη και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Μ. Συντυχάκης υπογράμμισε ότι οι ψηφιακές τεχνολογίες είναι κομβικό κεφάλαιο για την ώθηση της καπιταλιστικής ανάπτυξης και γι’ αυτό και η ΕΕ είναι σε ρόλο «παγοθραυστικού», δίνει μαζί με τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών προκλητικά προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο για πεδία κερδοφορίας, διαμορφώνοντας φυσικά και τις υποδομές.

Την ίδια ώρα ο ψηφιακός μετασχηματισμός αξιοποιείται από κεφάλαιο, κράτη, ΕΕ για να εξυπηρετήσουν την καπιταλιστική κερδοφορία σε βάρος των αναγκών, των δικαιωμάτων, των ελευθεριών του λαού.

Συγκεκριμένα, επισήμανε ότι η ψηφιακή καταγραφή δεδομένων πολιτών από το κράτος είναι επικίνδυνη, όπως άλλωστε αποδείχθηκε στην πρόσφατη διαρροή στοιχείων εκλογέων του εξωτερικού από την ευρωβουλευτή της ΝΔ, Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου.

Θύμισε ότι για το θέμα αυτό το ΚΚΕ έχει ζητήσει άμεσα σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, όπου πρέπει να καταθέσουν η αρμόδια υπουργός Εσωτερικών, Ν. Κεραμέως, η ίδια η Α. Ασημακοπούλου, αλλά και ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Κλείνοντας τόνισε ότι το ερώτημα για το μέλλον της ψηφιακής τεχνολογίας είναι αν θα είναι καθολικό δικαίωμα για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών ή μέσο κερδοφορίας και φακελώματος.

Στην αρχή της ομιλίας του ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στην αποτρόπαια δολοφονία της 28χρονης στους Αγίους Αναργύρους και στην απαράδεκτη τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση για το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ και την απόλυση των εργαζομένων, ζητώντας να αποσυρθεί.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

More in ΠΟΛΙΤΙΚΗ