Connect with us

ΚΡΗΤΗ

Αποσπάσματα από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στα Χανιά

Πριν από μερικούς μήνες συζητούσαμε εδώ στα Χανιά το κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης με το ΚΚΕ. Αν τότε ήταν μια φορά αναγκαία η ανταπόκριση στο κάλεσμα του ΚΚΕ, όλων όσων ανησυχούν, όλων όσων αγανακτούν και αναζητούν τη διέξοδο, σήμερα είναι δέκα φορές πιο αναγκαία και επιτακτική.

Θα ‘θελα να σας το πω με το στίχο από ένα γνωστό τραγούδι: “Τίποτα δεν έχει αλλάξει και τίποτα δεν είναι όπως παλιά”. Γιατί έχει μια δόση αλήθειας, για ότι έχουμε ζήσει από τότε μέχρι σήμερα, σε αυτό το μικρό διάστημα.

Τίποτα δεν είναι όπως παλιά, γιατί τώρα εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας και μάλιστα σε ζωντανή σύνδεση, ένας ιμπεριαλιστικός πόλεμος. Όπου δύο στρατόπεδα ληστών, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και η Ρωσία, έχουν πέσει πάνω καταπάνω σε έναν λαό, σε μια χώρα, στην Ουκρανία, για να βάλουν στο χέρι τον πλούτο της, να ελέγξουν τη γεωστρατηγική θέση της, τις πηγές και τους δρόμους ενέργειας.

Τίποτα δεν έχει αλλάξει, γιατί έτσι γίνεται πάντα στο σύστημα του μονοπωλιακού καπιταλισμού, δηλαδή του ιμπεριαλισμού, στο οποίο έχει περάσει εδώ και έναν αιώνα ο καπιταλισμός! Όταν οι ιμπεριαλιστές δε μπορούν να λύσουν τις διαφορές τους με διπλωματικές συμφωνίες και «με την ειρήνη στο κρόταφο των λαών», τις λύνουν με πολεμικά μέσα. Αυτό συμβαίνει και στην Ουκρανία.

Όμως σ’ αυτό τον πόλεμο συμμετέχει και εμπλέκεται ενεργά και η Ελλάδα. Όχι μόνο με την αποστολή πολεμικού υλικού σε πολλαπλές δόσεις που βγάζει από τις στρατιωτικές αποθήκες για να το στείλει στην Ουκρανία, στερώντας το από την άμυνα της χώρας και προκαλώντας την αντίδραση της Ρωσίας. Αλλά συμμετέχει ενεργά και με τις υποδομές της.

Βάσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, έχουν απλωθεί σε όλη τη χώρα, μετά και τη λεγόμενη αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ!!! Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια επιθετική συμφωνία από το πρώτο άρθρο ως το τελευταίο. Μια συμφωνία, την οποία προετοίμασε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ολοκλήρωσε και ψήφισε η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ. Σιγά, που το ΠΑΣΟΚ με θητεία στις αμερικάνικες συμφωνίες, θα έμενε απ’ έξω.

Αλήθεια, αναβαθμισμένη εμπλοκή και συμφωνίες με τις ΗΠΑ, που μας κάνουν ορμητήριο πολέμου αλλά και στόχο αντιποίνων, γιατί; Μήπως, για την ασφάλεια της χώρας από την Τουρκική επιθετικότητα και τη διασφάλιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων; Για ποια ασφάλεια μιλάνε, όταν τα τούρκικα μαχητικά φτάνουν μέχρι πάνω από την Αλεξανδρούπολη; Για ποια κυριαρχικά δικαιώματα μιλάνε, όταν το ΝΑΤΟ μιλάει ότι αναγνωρίζει μόνο «ΝΑΤΟϊκό έδαφος» και «ΝΑΤΟίκές θάλασσες»;

Και όλοι μαζί, ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, απαντάνε σε αυτές τις προκλήσεις με ένα στεγνό «βρείτε τα», αβαντάροντας και έτσι τις προκλητικές τούρκικες αξιώσεις.

Αν υπάρχει μια περιοχή η οποία διεκδικεί τα πρωτεία στην εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικοί πόλεμο, με προϋπηρεσία μάλιστα από προηγούμενους πολέμους, αυτή είναι η βάση της Σούδας, η οποία μαζί με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, έχουν αναβαθμισμένο ρόλο στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Και με την έννοια αυτή, αν υπάρχει μία περιοχή που οι κάτοικοί τους πρέπει να πρωτοστατήσουν ενάντια στον πόλεμο, δηλαδή ενάντια στην ελληνική εμπλοκή και οποιαδήποτε συμμετοχή, αυτή  είναι η Κρήτη και ο περήφανος  κρητικός λαός.

Αυτό επείγει σήμερα παντού σε όλη την Ελλάδα. Σήμερα, που κανείς δεν ξέρει, αν και πότε θα σταματήσει ο πόλεμος, που τροφοδοτούνται και άλλες εστίες πολέμου στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, στον Περσικό κόλπο. Σήμερα, που όλοι έχουν ξεκινήσει τις προετοιμασίες για το ενδεχόμενο γενίκευσης του πολέμου.

Τέτοιες προετοιμασίες πρέπει να κάνει ο λαός μας κι αυτό σημαίνει:

– Πάλη για να κλείσουν όλες οι βάσεις, και η βάση της Σούδας.

– Για να μη σταλούν ελληνικές ένοπλες δυνάμεις στο μέτωπο προς την Ουκρανία.

– Για απεμπλακεί η χώρα από τα σχέδια του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

 

 

Φίλες και φίλοι

Συντρόφισσες και σύντροφοι

 

Τίποτα δεν έχει αλλάξει και τίποτα δεν είναι όπως παλιά, γιατί ο λαός μας, εκεί που πήγε να πάρει ανάσα από την κρίση, την πανδημία και μετά την νέα κρίση, τώρα ήρθε και ο πόλεμος. Ήρθε ο πόλεμος με τις κυρώσεις και το χρέος του. Και, όπως όλα δείχνουν, μια νέα κρίση είναι προ των πυλών.

Ένας λαβύρινθος κανονικός και ο λαός μόνιμα εγκλωβισμένος! Έτσι νιώθει και τώρα με τον καθημερινό βραχνά της ακρίβειας, στην ενέργεια, στα είδη λαϊκής κατανάλωσης. Ένας βραχνάς που δεν φεύγει, γιατί η κυβέρνηση αν βγάζει κάτι από τους λογαριασμούς του ρεύματος, τα ξαναβάζει στο λαό με τους φόρους αλλά και τις περικοπές από τον προϋπολογισμό. Για τέτοια κοροϊδία μιλάμε.

Οι προτάσεις του ΚΚΕ για την ακρίβεια στην ενέργεια, μπορούν να δώσουν ανάσα στα λαϊκά νοικοκυριά και δω στην Κρήτη που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς, που βρίσκονται καθημερινά με την απειλή διακοπής του ρεύματος.

Μπορούν να δώσουν ανάσα στους αυτοαπασχολούμενους εμπόρους και επαγγελματίες, που συσσωρεύουν χρέη πάνω στα χρέη, αλλά και στους βιοπαλαιστές αγρότες που παλεύουν να τα βγάλουν πέρα με το κόστος παραγωγής που έχει εκτοξευθεί.

Έτσι λοιπόν, οι εργάτες, οι άνεργοι, οι βιοπαλαιστές αγρότες και μικροεπαγγελματίες, βρίσκονται εγκλωβισμένοι στον λαβύρινθο της φτώχειας και της ανασφάλειας.

Σε αντίθεση βέβαια με τους καπιταλιστές, τα μονοπώλια, που στηρίζονται από τις κυβερνήσεις ποικιλότροπα για να βρουν την διέξοδο για την κερδοφορία τους και την απληστία τους.

Για παράδειγμα, οι μεγαλοεπιχειρηματίες στον κλάδο του τουρισμού που ευδοκιμεί στην Κρήτη, στα Χανιά, δεν κλείστηκαν ποτέ στο λαβύρινθο της ανασφάλειας, χάρη στην άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων, και στα πακέτα στήριξης με ζεστό χρήμα, από το κράτος. Οι εργαζόμενοι όμως, οι αυτοαπασχολούμενοι στον τουρισμό παραμένουν εγκλωβισμένοι και μετράνε απώλειες στο εισόδημα και τα δικαιώματά τους.

Πάλιωσε κι αυτό το επιχείρημα που λένε όλα τα αστικά κόμματα και οι ιδιοκτήτες του πλούτου: “βάλτε πλάτη να μεγαλώσει η πίτα και θα πάρετε και σεις οι εργαζόμενοι κάποιο μεγαλύτερο κομμάτι”. Η πίτα όμως, για παράδειγμα του τουρισμού, και φέτος, όπως λένε, μεγάλη θα είναι πιο μεγάλη και από το 2019 κι εδώ στην Κρήτη. Αλλά οι εργαζόμενοι με τα 10ωρα και τα 12ωρα δουλεύουν για ψίχουλα.

Τίποτα δεν έχει αλλάξει λοιπόν, σ’ αυτό το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα που γεννάει μόνο κρίσεις, φτώχεια και πολέμους. Μόνο που τώρα, μαζεύτηκαν πολλά, πολλές αποδείξεις ότι αυτό το σύστημα δεν παίρνει από γιατρειά.

Αποδείξεις και πείρα που μας δείχνει και πώς πρέπει να προετοιμάσουμε τον αγώνα μας, για να μην πληρώσει ξανά ο λαός τα σπασμένα, αλλά και ότι αυτός ο αγώνας πρέπει να βάζει απέναντι το σύστημα και την εξουσία του, για να απαλλαγεί επιτέλους ο λαός από όλα αυτά τα δεινά.

Τίποτα επίσης δεν είναι όπως παλιά, γιατί κάθε μέρα προστίθεται και νέα πείρα από τους εργατικούς λαϊκούς αγώνες. Αγώνες που δεν θα είχαν καν ξεσπάσει, αν οι εργαζόμενοι περίμεναν έναν νέο “σωτήρα”, μια νέα κυβέρνηση, να έρθει στη θέση της παλιάς, μπας και καταφέρουν κάτι να εμποδίσουν, να κερδίσουν.

Γι αυτό ακριβώς, επειδή ξέρουν πως δεν υπάρχουν σωτήρες για το λαό, αλλά μόνο για τα κέρδη του κεφαλαίου. Επειδή ξέρουν, πως κάθε κυβέρνηση έπαιρνε τη σκυτάλη και νομοθετούσε σε βάρος τους.

Οι εργάτες της COSCO, της e-food, οι Οικοδόμοι, πήραν την υπόθεση στα χέρια τους και νίκησαν! Επέβαλαν αυτό που πριν μερικά χρόνια σε πολλούς κλάδους φαινόταν αδύνατο. Να υπογραφεί Σύμβαση εργασίας, να ματαιώσουν αντεργατικές ρυθμίσεις σε βάρος τους. Κι όλα αυτά σε ακόμα πιο εχθρικό, πιο αντεργατικό εργασιακό περιβάλλον, όπως αυτό που διαμόρφωσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά και η σημερινή με τον νόμο Χατζηδάκη.

Στα βήματα τους, οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ, των Λιπασμάτων και Πετρελαίων Καβάλας, και άλλων επιχειρήσεων και κλάδων, που δίνουν έναν τιτάνιο αγώνα, δεν κάνουν βήμα πίσω, γιατί ξέρουν πως το δίκιο είναι με το μέρος τους.

Γι αυτό το δίκιο που πνίγει τους εργάτες παλεύουμε κι εμείς.  Για να αποκτήσει φωνή και ένταση, για να ακουστεί δυνατά!

 

 

Φίλες και φίλοι

Συντρόφισσες και σύντροφοι

 

Τίποτα δεν έχει αλλάξει στα μαγειρεία του αστικού πολιτικού συστήματος. Με τα ίδια παλιά υλικά προσπαθούν να σερβίρουν ως “φρέσκο” και “νέο”, το “παλιό”.

Πόσο φρέσκια είναι η πρόταση της δήθεν προοδευτικής κυβέρνησης που, πότε ρίχνει στο τραπέζι ο ΣΥΡΙΖΑ, πότε το ΠΑΣΟΚ;

Με κάτι τέτοια, δήθεν προοδευτικά συνθήματα, γενιές και γενιές και δω στην Κρήτη, έβλεπαν και βλέπουν, ότι στο όνομα “της προόδου και του εκσυγχρονισμού”, σήμερα, βρίσκονται δεκαετίες πίσω και τα νέα παιδιά να ζουν χειρότερα από τους γονείς τους και τους παππούδες τους.

Με κάτι τέτοια “προοδευτικά” συνθήματα, η ζυγαριά έγερνε πάντα στα κέρδη του κεφαλαίου και σε περιόδους ανάπτυξης και σε περιόδους κρίσεις. Με κάτι τέτοια δήθεν “προοδευτικά”, δεθήκαμε χειροπόδαρα στα σχέδια του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Με κάτι τέτοια δήθεν “προοδευτικά” και “αριστερά”, σήμερα υπάρχει κόσμος που δε σηκώνει κεφάλι.

Ε, κάποιοι επιτέλους πρέπει να βγάλουν και κανένα συμπέρασμα. Λέω και γι αυτούς που χάρηκαν για την επαναφορά του ονόματος του ΠΑΣΟΚ με τον πράσινο ήλιο, αλλά και γι αυτούς που αναζήτησαν το νέο ΠΑΣΟΚ στην αγκαλιά του ΣΥΡΙΖΑ.

Έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι του αστικού πολιτικού συστήματος, από τότε που κάποιοι, και συγκινούνταν από το όραμα του σοσιαλισμού και από τον αγώνα γενικά ενάντια στη “δεξιά”.

Σήμερα όμως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να ξεπλύνουν ξανά τον καπιταλισμό και τις βρομιές του. Και αν, πού και πού κάτι ψελλίζουν για πρόοδο, δημοκρατία και σοσιαλισμό, είναι γιατί η λαϊκή αγανάκτηση μεγαλώνει και μπορεί να μην αφήσει τίποτα όρθιο από αυτό το σάπιο σύστημά τους αλλά και από τους ίδιους.

Και επειδή η εκμετάλλευση, η φτώχεια, η κρίση και ο πόλεμος, δεν θα είναι εύκολο να ξεπλυθούν τα επόμενα χρόνια, μπουγάδα στο Μέγαρο Μαξίμου, μπορεί να βάλουν αύριο, όχι ένας, αλλά και δύο ίσως και τρία, αστικά κόμματα μαζί. Άλλωστε, έχει συμβεί και στο παρελθόν.

Γι αυτό κι εμείς ενώνουμε τη φωνή μας, τις δυνάμεις μας με το ΚΚΕ.

 

          Παίρνουμε τη θέση μας, στους αγώνες, στο κίνημα, στις εκλογές στις βουλευτικές, στις δημοτικές και περιφερειακές, με τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ.

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

More in ΚΡΗΤΗ