Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

«Hellas Liberty»: Μια σύντομη ιστορία του πλωτού μουσείου στον Πειραιά

Τα πλοία Liberty ήταν φορτηγά πλοία 10.000 τόνων που σχεδιάστηκαν κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στο Ηνωμένο Βασίλειο και κατασκευάστηκαν μαζικά στις ΗΠΑ, με απώτερο σκοπό να καλύψουν τις ανάγκες των Συμμάχων για οχήματα, τρόφιμα και εφόδια.

Σε διάστημα τεσσάρων ετών, μέχρι το 1945, ναυπηγήθηκαν στις ΗΠΑ περισσότερα από 2720 πλοία Liberty, ενώ το πρώτο καθελκύστηκε στο ναυπηγείο North Sands του Sunderland της Αγγλίας στις 23 Αυγούστου 1941 και πήρε το όνομα Empire Liberty. Συνολικά, τα πλοία Liberty ναυπηγήθηκαν σε 18 ναυπηγεία των ΗΠΑ.

Μετά τη λήξη των εχθροπραξιών, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να διατηρήσουν ως εφεδρικά κάποια από αυτά τα πλοία, ενώ οι Έλληνες εφοπλιστές αγόρασαν από την αμερικανική κυβέρνηση 98 τέτοια πλοία, συμβάλλοντας σημαντικά στην ανασυγκρότησή και ανάπτυξη του ελληνικού στόλου μετά το πέρας του πολέμου.

Σήμερα, τέσσερα από αυτά τα 2.720 πλοία εξακολουθούν να υπάρχουν. Τα τρία βρίσκονται στις ΗΠΑ, με τα δύο εξ αυτών να αποτελούν πλωτά μουσεία και το τρίτο να έχει μετατραπεί σε εργοστάσιο. Το τέταρτο βρίσκεται από το 2010 την Ελλάδα, και πιο συγκεκριμένα στον Πειραιά.

Ένα όραμα που έγινε πραγματικότητα

Οι άνθρωποι της ελληνικής ναυτιλίας οραματίζονταν αρκετά χρόνια να φέρουν στην Ελλάδα ένα Liberty και να μετατραπεί σε πλωτό μουσείο. Σημαντικό ρόλο σε αυτό το εγχείρημα διαδραμάτισε ο εφοπλιστής Σπύρος Μ. Πολέμης, ο εμπνευστής αυτής της ιδέας, καθώς και ο Γερουσιαστής της πολιτείας Rhode Island, Λεωνίδας Ραπτάκης και ο αντιπρόσωπος της πολιτείας του Connecticut Δημήτριος Γιάνναρος, οι οποίοι με συντονισμένες προσπάθειες κινητοποίησαν την ελληνική ομογένεια, και το Κογκρέσο, με ειδικό νόμο, παραχώρησε τελικά στο ελληνικό Δημόσιο το «Liberty ARTHUR M. HUDDELL».

Το πιστοποιητικό παραχώρησης του πλοίου και η μεταβίβασή του στο ελληνικό κράτος πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιουνίου 2008 από τον αρμόδιο Αμερικανό υπουργό, Sean Connaughton και τον Έλληνα υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Γιώργο Βουλγαράκη. Μετά από δύο χρόνια, το 2010, το πλοίο πλαγιοδέτησε σε θέση που παραχωρήθηκε από τον ΟΛΠ για τη μόνιμη εγκατάστασή του και τη λειτουργία του ως μουσείο. Σήμερα, το «Hellas Liberty» αποτελεί το μεγαλύτερο ίσως πλωτό μουσείο της Μεσογείου.

Ειδική εκδήλωση στο «Hellas Liberty» 

Πριν λίγες μέρες, στις 26 Σεπτέμβριου, πραγματοποιήθηκε στο «Hellas Liberty» ειδική εκδήλωση στην οποία ο Σπύρος Μ. Πολέμης μίλησε για το βιβλίο του με τίτλο «S.S. Hellas Liberty. Η πραγματοποίηση ενός ονείρου. Το ιστορικό της απόκτησής του». Παράλληλα, στο πάνελ συμμετείχαν και η βουλευτής Κυκλάδων, Κατερίνα Μονογιού, ο γερουσιαστής του Rhode Island, Λεωνίδας Ραπτάκης και η θυγατέρα του συγγραφέα, Άννα Πολέμη.

Ο κ. Σπύρος Μ. Πολέμης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, αναφέρθηκε στη δύσκολη διαδρομή για την απόκτηση του πλοίου, ενώ υπογράμμισε πως έχει την τιμή να έχει υιοθετήσει αυτό το πλοίο, αλλά και να είναι νονός του για το ελληνικό όνομά του.

Πηγή: Reporter.gr

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

SPEEDRUNNER JET 2

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

Από 22 Ιουνίου Σούδα-Πειραιάς σε 5 ώρες

Hsc SUPERRUNNER JET - My_favoriteshipsgr

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

SUPERRUNNER JET: Πλώρη για το Ηράκλειο έβαλε

Το εκκλησάκι Αντώνης Καριώτης Giannis Xilouris

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

Δεν ξεχνούν τον Αντώνη Καριώτη

More in ΕΛΛΑΔΑ