Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Covid-19: Τα ενισχυτικά εμβόλια κατά της όμικρον είναι έτοιμα να κυκλοφορήσουν το φθινόπωρο

Τα νέα ενισχυτικά εμβόλια κατά της Covid-19 που στοχεύουν στην παραλλαγή όμικρον είναι έτοιμα για κυκλοφορία, αφού εγκρίθηκαν την Τετάρτη από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων στις ΗΠΑ.

Τα ενισχυτικά εμβόλια, τα οποία αναδιαμορφώθηκαν ώστε να στοχεύουν στις υποπαραλλαγές BA.4 και BA.5 όμικρον που κυριαρχούν στις Ηνωμένες Πολιτείες, πρόκειται να επανεξεταστούν από τους συμβούλους των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων την Πέμπτη. Εάν οι εξωτερικοί εμπειρογνώμονες συστήσουν τα εμβόλια και η διευθύντρια του CDC Ροσέλ Ουαλένσκι συμφωνήσει, ορισμένα ενισχυτικά μπορεί να είναι διαθέσιμα από αυτό το Σαββατοκύριακο, ενώ περισσότερα θα εμφανιστούν στα φαρμακεία, τα ιατρεία και τις κλινικές μετά την Ημέρα της Εργασίας.

Οι επιστήμονες και οι γιατροί αναρωτιούνται αν το αμερικανικό κοινό, το οποίο έχει αργήσει να αγκαλιάσει τα ενισχυτικά εμβόλια, θα δείξει μεγαλύτερο ενθουσιασμό για τη νεότερη γενιά εμβολίων, τα οποία θα είναι δωρεάν για το κοινό. Ορισμένοι εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένου του Πολ Όφιτ, ενός από τους σημαντικότερους συμβούλους του FDA για τα εμβόλια, έχουν επικρίνει τον οργανισμό ότι κινείται πολύ γρήγορα, λέγοντας ότι δεν είναι σαφές ότι το νέο ενισχυτικό είναι καλύτερο από το σημερινό και προειδοποιώντας ότι η μεγάλη εξάρτηση του οργανισμού από μελέτες σε ποντίκια θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τον σκεπτικισμό.

«Έχουμε ήδη πρόβλημα με την αποδοχή των αναμνηστικών δόσεων», δήλωσε ο Έρικ Τόπολ, καθηγητής μοριακής ιατρικής στο Scripps Research. Εάν η κατάσταση επιδεινωθεί από την έλλειψη ανθρώπινων δεδομένων για τα νέα εμβόλια, «νομίζω ότι αυτό θα ήταν ατυχές».

Ο Πίτερ Μαρκς, κορυφαίος αξιωματούχος του FDA για τα εμβόλια, υπερασπίστηκε την προσέγγιση του οργανισμού, λέγοντας ότι τα εμβόλια mRNA έχουν ισχυρό ιστορικό ασφάλειας. Και ενώ τα κρούσματα μειώνονται τώρα, είπε, ορισμένοι ειδικοί ανησυχούν ότι θα μπορούσε να υπάρξει απότομη αύξηση των λοιμώξεων μέχρι την Ημέρα των Ευχαριστιών, καθώς οι άνθρωποι συρρέουν σε εσωτερικούς χώρους και η ανοσία συνεχίζει να εξασθενεί. Η αναμονή για πρόσθετα δεδομένα θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντική καθυστέρηση στην κυκλοφορία των ενισχυτικών φαρμάκων, είπε.

«Ήμασταν συνεχώς πίσω από αυτόν τον ιό και έπρεπε να σκεφτούμε δημιουργικά πώς να καλύψουμε το κενό με ασφάλεια», δήλωσε ο Μαρκς σε συνέντευξή του πριν από τις εγκρίσεις. «Αν πρόκειται να παρέμβουμε, ο χρόνος είναι ώριμος για να το κάνουμε τώρα».

Ο Άντονι Φάουτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων, συμφώνησε, λέγοντας ότι τα επικαιροποιημένα ενισχυτικά εμβόλια θα είναι χρήσιμα ακόμη και αν εμφανιστεί μια παραλλαγή διαφορετική από τις BA.4 και BA.5.

Η παραλλαγή BA.5 αντιπροσωπεύει τώρα σχεδόν το 90% των κρουσμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με το CDC. Τα αναφερόμενα κρούσματα έχουν μειωθεί κάτω από 100.000 την ημέρα, κατά μέσο όρο, αλλά οι αριθμοί δεν καταγράφουν πολλά από τα τεστ κορονοϊού που πραγματοποιούνται στο σπίτι.

Ο FDA ενέκρινε το νέο ενισχυτικό εμβόλιο της Pfizer-BioNTech για άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω και το εμβόλιο Moderna για άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω, και το CDC αναμένεται να συμφωνήσει ότι οι ηλικίες αυτές είναι κατάλληλες. Τα μικρότερα παιδιά θα μπορούσαν να λάβουν την αναμνηστική δόση σε μεταγενέστερο χρόνο. Όποιος έχει λάβει την πρωτογενή σειρά των δυο εμβολίων mRNA και το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson θα είναι επιλέξιμος, ανεξάρτητα από το αν έχει λάβει αναμνηστικές δόσεις.

Τα άτομα που έλαβαν πρόσφατα αρχική ή αναμνηστική δόση θα πρέπει να περιμένουν δύο μήνες πριν λάβουν το νέο ενισχυτικό εμβόλιο, δήλωσε ο FDA. Η λήψη του εμβολίου πολύ σύντομα μετά από προηγούμενη αναμνηστική δόση θα μπορούσε να αμβλύνει την αποτελεσματικότητά του.

Τα δεδομένα που χρησιμοποίησε ο FDA για να εγκρίνει τα εμβόλια προκάλεσαν έντονες συζητήσεις. Οι αξιωματούχοι του FDA λένε ότι ενέκριναν τα ενισχυτικά με βάση το «σύνολο» των στοιχείων και το συνολικό ιστορικό των εμβολίων από τον Δεκέμβριο του 2020.

Η Moderna δήλωσε ότι έχει ξεκινήσει μια δοκιμή σε ανθρώπους σχετικά με την επικαιροποιημένη δόση, ενώ η Pfizer και η BioNTech δήλωσαν πρόσφατα ότι πρόκειται να ξεκινήσουν μια τέτοια μελέτη.

Πηγή: Washington Post

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

SPEEDRUNNER JET 2

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

Από 22 Ιουνίου Σούδα-Πειραιάς σε 5 ώρες

Hsc SUPERRUNNER JET - My_favoriteshipsgr

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

SUPERRUNNER JET: Πλώρη για το Ηράκλειο έβαλε

Το εκκλησάκι Αντώνης Καριώτης Giannis Xilouris

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

Δεν ξεχνούν τον Αντώνη Καριώτη

More in ΕΛΛΑΔΑ