Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Live-Kretenewsgr-blog: Φωτιά τώρα: Όλες οι εξελίξεις από τα πύρινα μέτωπα στη χώρα

Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus της ΕΕ για τις φωτιές στην Ελλάδα
Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για τις περιοχές Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής-Βοιωτίας και Κορινθίας (Λουτράκι), οι οποίες έχουν πληγεί από τις δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν χθες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν εντολής του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως Εθνικό Σημείο Επαφής.

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για τις περιοχές Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής-Βοιωτίας και Κορινθίας (Λουτράκι), οι οποίες επλήγησαν από δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν την Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Τα αιτήματα έγιναν αποδεκτά από την Ευρωπαϊκή Ένωση (κωδικοί ενεργοποίησης EMSR672, EMSR673 και EMSR674) και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για την διαχείριση του έργου τους.

Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί λόγω της πυρκαγιάς
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων ισχύει

επι της οδού Φυλής από την ι.μ. κοιμήσεως Θεοτόκου κλειστων.
επι της επαρχ. οδού Οινόης – Μαγούλας από το εργοστάσιο τιταν
επι της επαρχ. οδού Ελευσίνας – Θηβών, από τον κόμβο Μάνδρας προς Θήβα μέχρι τα όρια με Θήβα και στα δυο ρευματα.
επι των εξόδων Αττικής Οδού προς Θριάσιo και προς μανδρα.
επι της οδου Αγ. Αικατερίνης από Μάνδρα έως λ. Καταδρομών.

Συγκλονίζει κάτοικος της Μάνδρας: Μας έχουν αφήσει στο έλεος του Θεού – Έχουν μείνει στον οικισμό ηλικιωμένοι, οι φλόγες πλησιάζουν τα σπίτια

«Μας έχουν αφήσει στο έλεος του Θεού», λέει με σπαρακτική φωνή η κυρία Αγγελική, κάτοικος Μάνδρας σε παρέμβασή της στην τηλεόραση του Open καλώντας σε βοήθεια.

«Δεν υπάρχει αεροπλάνο, δεν υπάρχει πυροσβέστης, μας έχουν κλείσει τον δρόμο, δεν έχουμε πρόσβαση στα σπίτια μας. Οι άνδρες μας περάσανε κρυφά και πήγαν κάτω και κόβουνε να ανοίξουν αντιπυρική. Δεν υπάρχει ένας πυροσβέστης, σας ορκίζομαι στα παιδιά μου. Από χτες δεν είδαμε έναν πυροσβέστη», λέει η γυναίκα.

Όπως επισημαίνει: «Το σπίτι μου είναι ανάμεσα σε Μάνδρα και Οινόη, στο Παλαιοχώρι. Σε μας δεν ήρθε καμία εντολή εκκένωσης. Ήρθε ένα μήνυμα του 112 να κλείσουμε τα παράθυρα. Και οι φλόγες φτάσανε 100 μέτρα από το σπίτι μας. Δεν ήρθε ούτε ένα περιπολικό να πει ‘’εκκενώστε’’. Υπάρχουν μεγάλοι άνθρωποι στον οικισμό, που είναι ακόμα εκεί γιατί δεν μπορούν να φύγουν».

«Τον οικισμό τον εγκαταλείψαμε και πήγαμε 200 μέτρα από την απέναντι πλευρά και απλά βλέπουμε την καταστροφή», λέει στη συνέχεια.

«Είναι πάρα πολύ κοντά στο σπίτι μας η φωτιά. Έχουμε ζωάκια. Δεν μπορέσαμε να τα μεταφέρουμε. Τα αφήσαμε πίσω» συνεχίζει η κυρία Αγγελική κλαίγοντας. «Υπάρχουν και ηλικιωμένοι, ούτε αυτούς μπορέσαμε να τους πάρουμε. Δεν γνωρίζω τι έχει γίνει με αυτούς τους ανθρώπους. Είναι θέμα χρόνου η φωτιά να φτάσει στα σπίτια μας» καταλήγει.  ethnos.gr

Αστυνομικοί προσπαθούν να πείσουν μοναχές να εκκενώσουν μοναστήρι στην Μάνδρα

Δείτε το βίντεο που ανέβασε η ΕΛΑΣ:

 

Ενεργό μέτωπο 20 χιλιομέτρων από τα Δερβενοχώρια έως τη Μάνδρα
Υπάρχει ενεργό μέτωπο 20-25 χιλιόμετρα αναφέρει στο Open κάτοικος του Πανοράματος Μάνδρας η οποία καταγγέλλει πως «δεν πετάει τίποτα εδώ και ώρα» καλώντας σε βοήθεια.

Όπως αναφέρει η κυρία Μαρία Καρρά «υπάρχει ενεργό μέτωπο που μας περικυκλώνει» και «το βλέπω να έρχεται κατά πάνω μας, με τον αέρα που φυσάει».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, δεν έχει φύγει όλος ο κόσμος από τα σπίτια τους.

Νέο μέτωπο φωτιάς και στη Μεσαρά

Λίγο μετά τις 13:00, άλλη μία φωτιά ξέσπασε, αυτή τη φορά στη Βαγιωνιά του Δήμου Γόρτυνας, κινητοποίησε την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Στο σημείο έχουν σπεύσει 7 οχήματα με περίπου 20 άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και ένα πεζοπόρο τμήμα.

Η πυρκαγιά δεν απειλεί κάποιον οικισμό, ενώ το έργο της πυρόσβεσης παρότι ήταν δύσκολο λόγω των δυνατών ανέμων, κατάφεραν να την περιορίσουν.

Λίγο μετά τις 14:00 η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο που ξέσπασε σε χαντάκι κοντά στα σπίτια της Βαγιωνιάς.

Οι ισχυρές αστυνομικές και πυροσβεστικές δυνάμεις που έχουν σπεύσει στο σημείο μαζί με τους ιδιώτες έχουν καταφέρει να θέσουν τη θέσουν υπό έλεγχο ενώ γίνονται προσπάθειες για να σβήσει πλήρως.

Φωτιά και στην Ηλεία
Φωτιά ξέσπασε πριν από λίγο σε δασική έκταση στην περιοχή Ηράκλεια Ηλείας.

Κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Ξέσπασε και στη Λέσβο
Η φωτιά ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Λαφιώνας Λέσβου.

Κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις και συγκεκριμένα 23 πυροσβέστες, με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, επτά οχήματα, καθώς και 2 αεροσκάφη.

Προς την Πάρνηθα κατευθύνονται οι φλόγες από τα Δερβενοχώρια
Η μεγάλη φωτιά στα Δερβενοχώρια, σύμφωνα με τον ρεπόρτερ του ethnos.gr, Κώστα Ασημακόπουλο, πέρασε το δρόμο Ελευσίνας – Δερβενοχωρίων και κατευθύνεται προς Πάρνηθα.

Επίσης, απειλείται και το χωριό Πράσινο, με τις φλόγες να έχουν πλησιάσει και εκεί.

Φωτιά τώρα στο Δαφνί: Συναγερμός στην Πυροσβεστική

Φωτιά έχει ξεσπάσει στο Δαφνί Αττικής με αποτέλεσμα συναγερμός να έχει σημάνει στην Πυροσβεστική. Η φωτιά εντοπίζεται στο λόφο πάνω από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών.

Εκκενώνονται οικισμοί σε Λουτράκι και Δερβενοχώρια – Συνεχείς οι αναζωπυρώσεις

Κλείνουν οι έξοδοι 1 και 2 της Αττικής Οδού προς Μάνδρα και Μαγούλα

Νέο «112» για εκκένωση από Μάνδρα προς Ελευσίνα


Συναγερμός στη Πυροσβεστική για νέα πυρκαγιά στη Σητεία!

Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 12 το πρωί, κοντά στο χωριό Ρούσσα Εκκλησία του δήμου Σητείας. Στο σημείο έχουν σταλεί πυροσβεστικές δυνάμεις και από την Ιεράπετρα, ώστε να τεθούν άμεσα υπό έλεγχο οι φλόγες, πριν πάρουν μεγάλες διαστάσεις.


Επιστρέφει εκτάκτως από τις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λόγω των πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη, επιστρέφει νωρίτερα από τις Βρυξέλλες όπου έχει μεταβεί για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κοινότητας Χωρών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής.

Αμέσως μετά την άφιξή του στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας.


Ηράκλειο: Φωτιά στη Βαγιονιά του Δήμου Γόρτυνας

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την κατάσβεση πυρκαγιάς, που εκδηλώθηκε λίγο πριν τη μία το μεσημέρι, σε έκταση με καλάμια στην Βαγιονιά του Δήμου Γόρτυνας, στο Ηράκλειο. 

Στο σημείο έχουν σπεύσει 7 οχήματα με περίπου 20 άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και ένα πεζοπόρο τμήμα.

Η πυρκαγιά δεν απειλεί κάποιον οικισμό, ενώ το έργο της πυρόσβεσης καθιστούν δύσκολο, οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή.

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

More in ΕΛΛΑΔΑ