Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά τώρα: ‘Ολες οι εξελίξεις από τα πύρινα μέτωπα

Κάηκε κάμπινγκ στη Βοιωτία

 

Στη Βοιωτία, σύμφωνα με το MEGA, κάηκε ένα κάμπινγκ και απομακρύνθηκαν 60 άτομα δια θαλάσσης

Νέα φωτιά στη Βοιωτία

 

Νέο πύρινο μέτωπο στη Βοιωτία, στην περιοχή Ταρσός. Κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Συγκλονιστικές οι εικόνες από τον Έβρο

 

 

Ήχησε και στην Κύθνο το 112

Εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα

 

Για το ενδεχόμενο οργανωμένου εμπρησμού, ο κ. Αρτοποιός είπε πως «όλα τα όργανα αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο σημείο, κάνουν έρευνες, ενδελεχείς, για να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει εκεί».

Σοβαρά ο ένας πυροσβέστης που τραυματίστηκε

 

Ο ένας πυροσβέστης σε σοβαρή κατάσταση, καθώς φέρει εγκαύματα στο πρόσωπο, σύμφωνα με τον Γιάννη Αρτοποιό.

Δύσκολη η κατάσταση στην Εύβοια

 

Πολύ μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει το πύρινο μέτωπο στα Ψαχνά Ευβοίας και πλέον οι φλόγες κινούνται προς τη Νέα Αρτάκη, σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο Γιάννης Ρήγος στο OPEN.

Συνεχείς αναζωπυρώσεις κοντά στο χωριό Πρόδρομος

 

Αναζωπυρώσεις τα τελευταία λεπτά κοντά στο χωριό Πρόδρομος στη Βοιωτία, όπου πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι, όπως μεταδίδει ο Γιάννης Ζιάκας από τη Βοιτωτία, στο OPEN.

Τέσσερις οι τραυματίες πυροσβέστες στην Καβάλα

 

Γυναίκα έδωσε τις πρώτες βοήθειες σε τέσσερις πυροσβέστες στην Καβάλα, ενώ κάηκε και ένα πυροσβεστικό όχημα.

Στο χωριό Διαλεκτό η κατάσταση είναι επικίνδυνη και προς το παρόν έχουν καεί 6 σπίτια, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αναστασίας Αργυριάδου για το OPEN.

«Συγχρόνως δύο μέτωπα» στην Καβάλα

 

«Έγινε ξαφνικά. Είδα ένα μέτωπο από το Διαλεκτό και ξαφνικά ένα δεύτερο. Ήταν συγχρόνως. Κάποιος είδε και στην αυλή του μία εστία, περίεργα πράγματα», δηλώνει κάτοικος του Διαλεκτού.

15 ενάρξεις πυρκαγιών σήμερα στον Έβρο

 

Δύσκολη η κατάσταση στη Μελία, πάνω από την Εγνατία Οδό αλά και στη νέα φωτιά στο δάσος της Δαδιάς, αναφέρει στο OPEN ο Γιάννης Αρτοποιός, εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, για τον Έβρο.

«Περισσότερες από 15 ενάρξεις πυρκαγιών έχουν αναφερθεί σήμερα ήδη τον Έβρο και τη Θράκη. Σε ένα ήδη επιβαρυμένο μέτωπο, επιχειρησιακά, στην ευρύτερη περιοχή, ταυτόχρονα έπρεπε να πάμε και μέσα στη Δαδιά», προσθέτει ο κ. Αρτοποιός.

Δύσκολη η κατάσταση στον Άβαντα

 

Η κατάσταση στον Άβαντα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Νέα παιδιά προσπαθούν να σβήσουν τις φωτιές με κλαδιά.

Οι φλόγες πλησιάζουν τον οικισμό, που έχει εκκενωθεί, ενώ οι άνεμοι είναι πολύ ισχυροί και «οδηγούν» την πυρκαγιά όλο και πιο κοντά, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του Τάσο Παλαιστίδη, που μίλησε στο OPEN.

Τι λέει ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου
Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου, Βασίλη Δελησταμάτη, οι φλόγες καίνε κοντά στο χωριό Αισύμη και απέχουν περίπου 2 χλμ.

Όπως διευκρίνισε, μιλώντας στο OPEN, ο οικισμός η φωτιά στη Δαδιά αποτελεί διαφορετικό μέτωπο από αυτό που καίει εδώ και τρεις ημέρες.

Συγκλονιστικές εικόνες από το μέτωπο στην Καβάλα

 

 

Φωτιά - Καβάλα

 

 

Κικίλιας: Η κατάσταση είναι δύσκολη – Τα μέτρα που αποφασίστηκαν

 

Στην ανακοίνωση έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση αλλά και πρόληψη πυρκαγιών προχώρησε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας.

Ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι οι τελευταίες 48 ώρες, όπως δυστυχώς και οι επόμενες 48, αποδεικνύονται εξαιρετικά κρίσιμες λόγω των θυελλωδών ανέμων και υψηλών θερμοκρασιών που δημιουργούν εκτεταμένα μέτωπα καθώς οι εστίες δε μπορούν να τεθούν εύκολα υπό έλεγχο. Συγκεκριμένα από χτες τα μεσάνυχτα εκδηλώθηκαν 53 δασικές πυρκαγιές και μόνο στον Έβρο 14 διαφορετικές εστίες.

Ο Υπουργός ξεκαθάρισε ότι η κατάσταση στην Αλεξανδρούπολη και τη Δαδιά καθώς και οι μεγάλες φωτιές που εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα σε Εύβοια, Καβάλα, Βοιωτία και Κομοτηνή είναι πολύ δύσκολες, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

Στη σύσκεψη που διεξήχθη αποφασίστηκε:

  • η απαγόρευση πρόσβασης σε ορεινούς όγκους και περιαστικά δάση με τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ. σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Καβάλα και Θεσσαλονίκη τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη στις 8 π.μ.
  • η αύξηση και παρουσία περιπόλων ανδρών των Ενόπλων Δυνάμεων σε όλες τις παραπάνω περιοχές και σε περιοχές υψηλού κινδύνου για εκδήλωση πυρκαγιάς
  • η απαγόρευση οποιασδήποτε δραστηριότητας από τους πολίτες σε εξωτερικούς χώρους που θα μπορούσε να προκαλέσει κίνδυνο πυρκαγιάς
  • η αυστηρή εφαρμογή των οδηγιών εκκένωσης του 112 καθώς είναι πολύ μεγάλος ο κίνδυνος εγκλωβισμού και συνακόλουθα απώλειας ζωής
  • η αξιοποίηση κάθε δυνατού μέσου προκειμένου να ενισχυθεί η προσπάθεια που καταβάλλουν όλες οι εμπλεκόμενες επιχειρησιακά δυνάμεις.
  • Κυβερνητικό κλιμάκιο στον Έβρο

     

    Κυβερνητικό κλιμάκιο μεταβαίνει αυτή την ώρα στον Έβρο που πλήττεται από πυρκαγιές.

    Το κλιμάκιο αποτελείται από τον Υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για Θέματα Μακεδονίας – Θράκης: Στάθη Κωνσταντινίδη, τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιο για Θέματα Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής Χρήστο Τριαντόπουλο, τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης Μάνο Λογοθέτη, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον Γενικό Διευθυντή Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Βαγγέλη Γκουντούφα.

  • 112 για εκκένωση στην Εύβοια

     

    Οι κάτοικοι της περιοχής Νέα Αρτάκη και Βατώντα καλούνται να εκκενώσουν προς Χαλκίδα, με νέο 112

     

  • Φωτιά και στην Κύθνο

     

    Πυρκαγιά έχει ξεσπάσει και στην παραλία Σκύλου στην Κύθνο.

    Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν τέσσερις πυροσβέστες με ένα όχημα, ενώ στο σημείο σπεύδουν και δύο αεροσκάφη.\

    112 στην Αλεξανδρούπολη λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας

     

    Ενεργοποιήθηκε 112 στην Αλεξανδρούπολη, λόγω των πυκνών καπνών. Όπως αναφέρει: «Εξελίσσεται δασική πυρκαγιά. Οι καπνοί κατευθύνονται στην περιοχή σας».

     

  • Φάμελλος: Η ανεπάρκεια της κυβέρνησης στη διαχείριση του κινδύνου των πυρκαγιών γεννά θλίψη

     

    «Για ανεπάρκεια της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών που γεννά θλίψη» κάνει λόγο σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος και προσθέτει: «Δεν αξίζει στην Ελλάδα μία κυβέρνηση διαπιστώσεων και συγγνώμης μετά τις καταστροφές».

    Στην δήλωσή του αναφέρει: «Δυστυχώς οι χειρότερες προβλέψεις για την εξέλιξη των πυρκαγιών επιβεβαιώθηκαν σήμερα. Πολλαπλά μέτωπα σε Έβρο, Εύβοια, Καβάλα, Ροδόπη και Βοιωτία και με ανθρώπινη απώλεια, όπως δημοσιοποιήθηκε, δημιουργούν ακόμα μια φορά έναν πύρινο εφιάλτη για πολίτες και περιβάλλον. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει επισημάνει πολλές φορές τους μεγάλους κινδύνους από τις φυσικές καταστροφές και τις μέγα πυρκαγιές που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή. Αλλά και τις ενέργειες και τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται από την Πολιτεία στην πρόληψη και την πυρόσβεση και πολιτική προστασία».

    Ασκεί κριτική στην κυβέρνησης σημειώνοντας ότι «οι ενέργειες της Πολιτείας προφανώς δεν μπορούν να περιοριστούν στην επικοινωνιακής κατανάλωσης δήλωση ετοιμότητας του κ. Μητσοτάκη τον Ιούλιο, ούτε στις εκ των υστέρων 500 προσλήψεις πυροσβεστών του κ. Κικίλια ενώ τα κενά είναι 3.600!

    Η πυρκαγιά, δε, στον πυρήνα του μοναδικού σε παγκόσμιο επίπεδο βιοτόπου της Δαδιάς προκαλεί απόγνωση και μάς δίνει ένα τραγικό μήνυμα: Ότι η περυσινή καταστροφή δεν έγινε μάθημα για την κυβέρνηση και όλες οι εξαγγελίες έμειναν στα χαρτιά».

    Υπογραμμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις όσους και όσες δίνουν τη μάχη με τις φλόγες στις πιο αντίξοες συνθήκες και τους πολίτες που αγωνιούν για τις περιουσίες τους και προσθέτει: «Πρώτο μέλημα της Πολιτείας οφείλει να είναι η ασφάλεια των κατοίκων, των περιουσιών και του περιβάλλοντος. Απαιτείται αποτελεσματικός συντονισμός και μέγιστη κινητοποίηση και ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων και της πολιτικής προστασίας σε άμεση συνεργασία με την αυτοδιοίκηση και με τις δασικές υπηρεσίες. Για όλα αυτά ακόμη περιμένουμε τον κ. Μητσοτάκη να δεχτεί να έρθει να συζητήσουμε στη Βουλή για να περάσουμε από τα λόγια στην πράξη».

  • Νέο μέτωπο προς Πρόδρομο στη Βοιωτία

     

    Η μάχη που έδιναν για ώρες στο Σαράντη της Βοιωτίας επίγεια και εναέρια μέσα να αποτρέψουν την επέκταση της φωτιάς προς τον παραθεριστικό οικισμό ολοκληρώθηκε. Οι φλόγες σε αυτό το μέτωπο σταμάτησαν να απειλούν. Όμως αυτή την ώρα η φωτιά γύρισε πίσω προς τον Πρόδρομο και αρχίζει και απειλεί τα πρώτα σπίτια από διάφορους οικισμούς. Οι ριπές των ανέμων φτάνουν και τα 8 μποφόρ και οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς και δημιουργούνται νέα μέτωπα.

  • Ακόμη ένα 112 για τη φωτιά στην Αλεξανδρούπολη

     

    Εκκενώνεται ο οικισμός Αισύμη

     

  • Εκτός ελέγχου η φωτιά στη Ροδόπη

     

    Καίγονται σπίτια στον Άγιο Σώστη

     

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

More in ΕΛΛΑΔΑ