Connect with us

Κρήτη_Νιουζάκια

Τα εισόδια της Θεοτόκου σήμερα, Νέα Αλάτσατα

Τα εισόδια της Θεοτόκου σήμερα – Γιορτάζουν οι Αλατσατιανοί και Ελληνικές δυνάμεις!

Η Εκκλησία μας την τιμά στις 21 Νοεμβρίου, με ιδιαίτερη λαμπρότητα. Η σημασία της εορτής αυτής είναι μεγάλη και ιερή. Αποτελεί την βάση και την αρχή για όλη την μετέπειτα ζωή της Θεοτόκου.

Τα Αλάτσατα (1640-1922), ο ναός της Παναγίας των Εισοδείων, ευρίσκετο στο μέσον των Αλατσάτων γι’ αυτό και ελέγετο Μεσιανή Παναγιά. Ήταν περικαλλής και μεγαλόπρεπος και η πανήγυρης του στις 21 Νοεμβρίου, ετελείτο με ιδιαίτερη τιμή και ευλάβεια.

Όμως το θαυμάσιο μαρμάρινο τέμπλο που κοσμούσε τον ναό, φιλοτεχνήθηκε 40 χρόνια αργότερα από τον Τήνιο γλύπτη Ιωάννη Χαλεπά, πατέρα του Γιαννούλη.

Η ενορία Νέων Αλατσάτων Ηρακλείου

Η ιστορία της Ενορίας αρχίζει αμέσως μετά την Μικρασιατική Καταστροφή. Οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής ήταν χριστιανοί πρόσφυγες, οι οποίοι προέρχονταν από το χωριό Αλάτσατα της Μικράς Ασίας. Η περιοχή τότε είχε την ονομασία «Χάνιαλη Τεκέ», λόγω ενός Μουσουλμανικού Τεμένους, το οποίο ακόμη και σήμερα βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Ενορίας.

Η εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου είναι μια σημαντική θεομητορική εορτή, την οποία εορτάζουν με σεβασμό και λαμπρότητα οι ορθόδοξοι πιστοί σε όλο τον κόσμο. Καθιερώθηκε γύρω στον 6ο αιώνα στην Ιερουσαλήμ με βάση την αρχαία παράδοση της Χριστιανικής Εκκλησίας.

Πλήθος κόσμου βρέθηκε σήμερα στην πρωινή λειτουργία, στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου στα Νέα Αλάτσατα Ηρακλείου.

Αγγελική Σαρικαβάζη 21/11/23

Χρόνια πολλά στην ενορία μας!
Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες!
Χρόνια πολλά στις Ένοπλες Δυνάμεις!

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

More in Κρήτη_Νιουζάκια