Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Μανώλη Κουτουλάκη στην 3η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης των Εθνικών Προγραμμάτων των Ταμείων Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων στη ν. Κω

Στην 3η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης των Εθνικών Προγραμμάτων των Ταμείων Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, που διεξήχθη στη ν. Κω την Παρασκευή 24/06/2022, συμμετείχε ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Μανώλης Κουτουλάκης, ως τακτικό μέλος, καθώς και ο Τμηματάρχης Οργάνωσης και Ανάπτυξης της Υπηρεσίας Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης, Πλωτάρχης ΛΣ(Ο) Χριστοφίλης Διονύσιος, ως εκπρόσωπος του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.).
Στην εν λόγω συνεδρίαση, υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Πάτροκλου Γεωργιάδη και παρουσία του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότη Μηταράκη, και εκπροσώπων της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG HOME), παρουσιάστηκε η πορεία υλοποίησης των Εθνικών Προγραμμάτων 2014-2020 και ο βαθμός απορρόφησης των χρηματοδοτήσεων ενώ συζητήθηκε και εγκρίθηκε ο σχεδιασμός των Εθνικών Προγραμμάτων του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027.
Στην τοποθέτησή του ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής σημείωσε ότι η ομαδική δουλειά που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια με καλύτερο συντονισμό, καλύτερη οργάνωση και ορθή πολιτική κατεύθυνση έχει αποδώσει καρπούς. Συγκεκριμένα, η μείωση των μεταναστευτικών ροών είναι αποτέλεσμα μιας σωστής και ολοκληρωμένης διαχείρισης των συνόρων. Σε αυτό το πλαίσιο, δήλωσε υπερήφανος για το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ και τόνισε τις άοκνες προσπάθειες των στελεχών του για την αποτελεσματική φύλαξη των θαλασσίων συνόρων της Χώρας. Παράλληλα, εξήρε την άριστη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με την Υπεύθυνη Αρχή των Ταμείων (Ε.Υ.ΣΥ.Δ.-Μ.Ε.Υ.), μέσω της οποίας έχουν εξασφαλιστεί και αξιοποιηθεί σημαντικότατοι πόροι για την ενίσχυση του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Επίσης, αναφέρθηκε στις κρίσιμες αποφάσεις που έχουν ληφθεί το τελευταίο διάστημα για το εξοπλιστικό πρόγραμμα του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ και στην μεγαλύτερη ωριμότητα του Φορέα στο σχεδιασμό και τον προγραμματισμό για την νέα περίοδο 2021-2027 ώστε να επιτευχθεί εμπροσθοβαρής απορροφητικότητα.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., σε πιο τεχνικό επίπεδο, τόνισε την ανάγκη υπολογισμού της κατανομής των χρηματοδοτήσεων με βάση τις πραγματικές μεταναστευτικές πιέσεις που δέχεται η Χώρα από τα θαλάσσια σύνορα και όχι βάσει των μειωμένων ροών που είναι αποτέλεσμα των εντατικών και ιδιαίτερα δαπανηρών περιπολιών. Επίσης, εκτίμησε ότι με την παράταση της περιόδου επιλεξιμότητας θα κερδηθεί το στοίχημα της ολοκλήρωσης του συνόλου των δράσεων του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ στο Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΕΑ) 2014-2020.
Τέλος, στο πλαίσιο των εργασιών της Επιτροπής πραγματοποιήθηκε, παρουσία του Αρχηγού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, Αντιναυάρχου Λ.Σ. Γεωργίου Αλεξανδράκη, πλους στη νήσο Ψέριμο με το υπερσύγχρονο Παράκτιο Περιπολικό Πλοίο ΠΠΛΣ-920 “Υποκελευστής Α΄ Λ.Σ. Μουρμούρης Γρηγόριος”, το οποίο χρηματοδοτήθηκε σε ποσοστό 90% από την Ειδική Δράση “Εξοπλισμός Οργανισμού FRONTEX” του ΤΕΑ.

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

Με το Sporades Star στα Κύθηρα

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

Αργοσβήνει το αγαπημένο της Τήνου

Seajets - My Favorite Ships gr

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

Η Sea jet στο Σαρωνικό

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

Με το ¨SuperStar¨ στα Κύθηρα, πιθανή δρομολόγηση του

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

Το “Mykonos Magic” …βγαίνει στο Αιγαίο

More in ΕΛΛΑΔΑ