Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σεισμός Κρήτη: Ανήσυχη σεισμικά η νύχτα στο νησί

Ισχυρός σεισμός 5,1 Ρίχτερ σημειώθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το βράδυ της Πέμπτης σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ενώ το επίκεντρο είναι 7 χλμ από τις Μοίρες. Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 8,9 χλμ και έγινε αισθητός ιδιαίτερα στη νότια πλευρά του νησιού.

Ήταν δύο λεπτά πριν τις 10 το βράδυ όταν εκδηλώθηκε ο σεισμός στο Ηράκλειο, με τις μαρτυρίες να αναφέρουν ότι πρώτα ακούστηκε ένας δυνατός κρότος και στη συνέχεια άρχισε να κουνάει ενώ οι περισσότεροι νόμιζαν ότι θα ανοίξει η γη στα δύο.

Βίντεο που έρχεται στο φως της δημοσιότητα, από κάμερες ασφαλείας καταστήματος δείχνουν την ένταση και την διάρκεια του σεισμού. Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας οι μετασεισμοί ήταν δεκάδες προκαλώντας την έντονη ανησυχία των κατοίκων, πολλοί από τους οποίους πέρασαν το βράδυ στους δρόμους και τις πλατείες.

5 Ρίχτερ δίνει το μέγεθος του σεισμού και το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο και στην παρακάτω φωτογραφία δείχνει πως ταρακουνήθηκε όχι μόνο όλη η Κρήτη αλλά ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι τη Χαλκίδα και στα παράλια της Τουρκίας.

Ο μεγαλύτερος σεισμός που σημειώθηκε ήταν 4,3 βαθμών Ρίχτερ και καταγράφηκε στις 02:52, με επίκεντρο περιοχή 6 χιλιόμετρα βόρεια-βορειοανατολικά του οικισμού Καλοί Λιμένες Ηρακλείου, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας.

Κλειστά τα σχολεία στη Φαιστό – O Ευθύμης Λέκκας και ο δήμαρχος :

Στη Μεσαρά βρέθηκε ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας μετά το σεισμό που ταρακούνησε τους Κρητικούς. Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Φαιστού, μετά το μεγάλο σεισμό των 5.1 R καθώς επικρατεί ανησυχία.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας με τους συνεργάτες του, ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης, και ο Δήμαρχος Φαιστού κ. Γρηγόρης Νικολιδάκης.Παρόντες ήταν και οι Αντιδήμαρχοι και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ακολούθησε σύσκεψη στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου με τη συμμετοχή εκπροσώπων της τοπικής ατυοδιοίκησης.

Στη συζήτηση τέθηκαν τα θέματα του σεισμού, των ρηγμάτων στην περιοχή. O κ. Λέκκας τόνισε ότι ασφαλή συμπεράσματα θα βγουν μετά από 48 ώρες μετά το σεισμό των 5.1 R.

Ήδη έχει συσταθεί κλιμάκιο, προκειμένου να καταγραφούν τυχόν ζημιές σε κτίρια από τις τοπικές κοινότητες.

Ε. Λέκκας: “Σε δύο 24ωρα τα ασφαλή συμπεράσματα”:

Οδηγίες και συστάσεις προς τους πολίτες από τον Ε. Λέκκα

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, σημείωσε με έμφαση ότι οι πολίτες θα πρέπει να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και έδωσε μια σειρά από οδηγίες. Όπως σημείωσε τα παλαιά κτίσματα θα πρέπει να αποφεύγονται, οι πολίτες θα πρέπει να απομακρύνονται από τις τζαμαρίες και τα βαριά αντικείμενα που βρίσκονται σε ψηλά ράφια θα πρέπει να αποσυρθούν. Η χρήση του αυτοκινήτου τη στιγμή της σεισμικής διέγερσης θα πρέπει να αποφεύγεται και ο κόσμος να κατευθύνεται προς ανοιχτούς ελεύθερους χώρους.

Όπως ανέφερε ο κ. Αυγενάκης “Οφείλουμε όλοι να παραμείνουμε ψύχραιμοι, να πειθαρχούμε στις οδηγίες των ειδικών, να δρούμε συντεταγμένα και να είμαστε σε ετοιμότητα σε περίπτωση που προκύψει και επόμενη σεισμική δόνηση. Παραμένουμε ενωμένοι για να ξεπεράσουμε και αυτή τη δυσκολία.”

Τον κ. Λέκκα συνοδεύει το ανώτατο στέλεχος του ΟΑΣΠ Βασίλης Μώκος και ο υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης.

Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 10 το πρωί της Παρασκευής.

Αξίζει να σημειωθεί πως αμέσως μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση, ένα μήνυμα χτύπησε στα κινητά τηλέφωνα όπου καλούσε τους πολίτες να λάβουν μέτρα προστασίας, ενώ το εκτιμώμενο μέγεθος του σεισμού ήταν οι 5 βαθμοί της Κλίμακας Ρίχτερ. 

 Κατέρρευσε τμήμα μπαλκονιού και στέγαστρου το συμβάν σημειώθηκε λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα -και μετά τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ που έγινε αισθητός –  στην περιοχή των Καμινίων, προκαλώντας αναστάτωση σε όλη την γειτονιά.   

Με το πρώτο φως της μέρας, στο σημείο, βρέθηκε για αυτοψία, κλιμάκιο της Δημοτικής Αστυνομίας και μηχανικοί της Πολεοδομίας. Μετά την αυτοψία στο χώρο, αποφασίστηκε οτι μετά τις απαραίτητες άδειες για την κατεδάφιση, θα απομακρυνθεί και το τμήμα του μπαλκονιού που έμεινε, ώστε υπάρχει πρόβλημα και στο υπόλοιπο οίκημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μπαλκόνι το οποίο υπέστη τη ζημιά βρίσκεται στην πίσω όψη του κτιρίου και βλέπει ακάλυπτο.

Να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρουν οι περίοικοι, το ίδιο οίκημα είχε απασχολήσει και πριν από λίγα χρόνια, όταν  μπαλκόνι της πρόσοψης του 1ου ορόφου έπεσε σε σταθμευμένα οχήματα.

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

More in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ