Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Σάλος στην αγορά με τα «μαϊμού botox» και υαλουρονικά

Σε αναβρασμό βρίσκονται δεκάδες επιχειρηματίες, ιδιοκτήτες κέντρων αισθητικής, αλλά και γιατροί σε όλη τη χώρα, μετά την αποκάλυψη της δράσης της 54χρονης επιχειρηματία, η οποία πουλούσε μη εγκεκριμένα botox και υαλουρονικά, χωρίς το παραμικρό παραστατικό.

Και αυτό διότι τα ονόματά τους περιλαμβάνονται στη δικογραφία που σχημάτισε η Οικονομική Αστυνομία και πλέον η τύχη τους είναι στα χέρια του αρμόδιου Εισαγγελέα, ο οποίος θα αποφασίσει εάν θα απαγγελθούν ή όχι κατηγορίες σε βάρος τους. Οι αστυνομικοί τους εντόπισαν μέσω των δελτίων αποστολής που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας και που «πρόδωσαν» τους επιχειρηματίες και τους γιατρούς που αγόρασαν «μαύρα» σκευάσματα.

Ανάμεσα στα κέντρα αισθητικής που μπήκαν στο μικροσκόπιο της Οικονομικής Αστυνομίας είναι ιατρικό κέντρο «υπεράνω πάσης υποψίας» που βρίσκεται σε κεντρικό δρόμο του Κολωνακίου.

Στο συγκεκριμένο ιατρικό κέντρο φέρεται –μεταξύ πολλών άλλων- να πουλούσε σκευάσματα η 54χρονη, η οποία παρουσιαζόταν στην επίσημη ιστοσελίδα της ως αξιόπιστη επιχειρηματίας που συνεργάζεται μόνο με πιστοποιημένους γιατρούς και εταιρίες. Συγκεκριμένα στην ιστοσελίδα της ανέφερε ότι «η εταιρία ιδρύθηκε το 2016 και έκτοτε έχει γίνει ένας από τους κορυφαίους διανομείς δερματικών σκευασμάτων και καλλυντικών για το δέρμα στην Ελλάδα. Ως χονδρέμποροι επιλέγουμε προσεκτικά τις συνεργασίες μας με κορυφαίους διεθνείς κατασκευαστές προϊόντων αισθητικής.

Εργαζόμαστε με δερματικά σκευάσματα από γνωστές μάρκες, που ο καθένας μπορεί εύκολα να αγοράσει απευθείας από εμάς online, μέσω τηλεφώνου ή email.

Για οποιαδήποτε συμβουλή ή απορία σχετικά με τα προϊόντα μας, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. (…) Προσοχή: πουλάμε μόνο σε πιστοποιημένους γιατρούς και εταιρείες».

Στην ίδια ιστοσελίδα, κάτω από το παραπάνω απόσπασμα, υπάρχουν φωτογραφίες που «πιστοποιούν» ότι η εταιρία έλαβε το 2022 το βραβείο αισθητικής ιατρικής και καλύτερων αντιγηραντικών προϊόντων. Οι λαμπερές αναρτήσεις στα social media και σε ιστοσελίδες ήταν ένας από τους τρόπους προσέλκυσης πελατών.

Η δημοσιότητα που πήρε η υπόθεση ενδεχομένως να ανοίξει και νέους δρόμους στην έρευνα. Και αυτό διότι οι αξιωματικοί της Οικονομικής Αστυνομίας εντόπισαν τους αποδέκτες των παράνομων σκευασμάτων (ιατρεία και κέντρα αισθητικής), χωρίς όμως να έχουν βρεθεί θύματα των μαϊμού botox που θα μπορούσαν να έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα μετά τη «θεραπεία». Η δημοσιότητα που έχει πάρει το θέμα, εντούτοις, ενδεχομένως να έχει ως αποτέλεσμα να ανοίξουν στόματα.

Η βραβευμένη επιχειρηματίας

Η 54χρονη που θεωρείται «εγκέφαλος» της υπόθεσης διατηρούσε ατομική εταιρία εμπορίας καλλυντικών με έδρα τη Χαλκίδα και μία αδήλωτη αποθήκη στο Χαλάνδρι.

Από τα δελτία αποστολής που μπήκαν στο μικροσκόπιο της Οικονομικής Αστυνομίας προέκυψε ότι πουλούσε τα προϊόντα της σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Στις εφόδους της ΕΛ.ΑΣ. σε δύο κέντρα αισθητικής όπου πουλούσε την «πραμάτεια» της δεν βρέθηκαν παράνομα σκευάσματα.

Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι ο λόγος είναι ότι τα botox γίνονταν αμέσως μετά την παραλαβή τους. Τα κέντρα αισθητικής δεν κρατούσαν αποθέματα, καθώς πρόκειται για ευπαθή προϊόντα. Επίσης, αποστολές σκευασμάτων γίνονταν σε Μαρούσι, Ρόδο, Κρήτη, Σέρρες και άλλες περιοχές της χώρας.

Η 54χρονη έφερνε τα σκευάσματα, χωρίς κανένα παραστατικό, από την Τουρκία και την Πολωνία. Πολλές φορές ταξίδευε η ίδια στις δύο αυτές χώρες και τα έφερνε στην Αθήνα. Αστυνομικές πηγές σημειώνουν ότι «τα κέντρα αισθητικής και οι γιατροί που τα αγόραζαν από την 54χρονη γνώριζαν ότι πρόκειται για παράνομα σκευάσματα, καθώς οι συναλλαγές ήταν παντελώς ‘μαύρες’. Τα ονόματά τους έχουν σταλεί μαζί με τη δικογραφία στον Εισαγγελέα, ο οποίος θα αποφασίσει για την εξέλιξη της υπόθεσης».

Η έρευνα της Αστυνομίας ξεκίνησε μετά από καταγγελία που είχε γίνει στον ΕΟΦ και ανέφερε ότι η 54χρονη πουλούσε επικίνδυνα σκευάσματα. Από τις πέντε φίρμες μπότοξ και υαλουρονικών που εμπορευόταν, οι δύο είναι γνωστές φίρμες που πωλούνται και νόμιμα από κέντρα αισθητικής. Τα άλλα τρία είναι από το Ιράν και άλλες χώρες και δεν κυκλοφορούν στη χώρα μας.

Πριν από περίπου ένα μήνα η 54χρονη είχε βάλει αγγελία στο Facebook για να βρει ντελιβερά που θα κάνει τις παραδόσεις των botox. Έτσι, προσέλαβε έναν άντρα που με ένα μηχανάκι ξεκίνησε να πηγαίνει τις παραγγελίες στους «πελάτες». Τόσο η 54χρονη όσο και ο ντελιβεράς συνελήφθησαν, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα και αφέθηκαν ελεύθεροι. Τα αδικήματα ήταν πλημμεληματικού χαρακτήρα.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για την υπόθεση: «Από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας σε συνεργασία με τον Ε.Ο.Φ., εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα, τα μέλη τη οποίας διακινούσαν μη εγκεκριμένα φαρμακευτικά και ιατροτεχνολογικά σκευάσματα που χρησιμοποιούνται για επεμβάσεις αισθητικής.

Στο πλαίσιο επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε πρωινές ώρες χθες, 26 Ιουνίου 2023, σε περιοχή της Αττικής, συνελήφθησαν δύο άτομα (γυναίκα και άνδρας) και σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση και παράνομη διακίνηση μη εγκεκριμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την έρευνα, η συλληφθείσα τουλάχιστον από τον Ιούλιο του 2019 δραστηριοποιούταν στην παράνομη διακίνηση μη εγκεκριμένων φαρμακευτικών και ιατροτεχνολογικών σκευασμάτων (botox, σκευασμάτων υαλουρονικού οξέως κ.α.) καθώς και μη πιστοποιημένων μασκών αισθητικής προσώπου. Στην παράνομη αυτή δραστηριότητα είχε ενταχθεί προ μηνός περίπου και ο έτερος συλληφθείς, ο οποίος είχε ρόλο διανομέα (delivery).

Για να πετύχουν τον σκοπό τους, εισήγαγαν τα προϊόντα από την Τουρκία και την Πολωνία με δέματα, μέσω εταιριών ταχυμεταφορών ή αυτοπροσώπως, τα αποθήκευσαν σε χώρο σε περιοχή της Αττικής και τα διαφήμιζαν μέσω σελίδας σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, που διατηρούσε η συλληφθείσα.

Το πελατολόγιο τους απαρτιζόταν από πολυάριθμα ιατρεία και κέντρα αισθητικής σε διάφορες περιοχές της Χώρας, στα οποία τα προϊόντα παραδίδονταν με απ’ ευθείας παράδοση ή με αποστολή δεμάτων ενώ η αντίστοιχη πληρωμή πραγματοποιούταν είτε χέρι με χέρι είτε μέσω αντικαταβολής.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στον αποθηκευτικό χώρο και σε οικία, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 226 φαρμακευτικά και ιατροτεχνολογικά σκευάσματα (botox, σκευάσματα υαλουρονικού οξέως κ.α.), 160 συσκευασίες μασκών αισθητικής, 3.910 ευρώ και πλήθος χειρόγραφων σημειώσεων.

Τα κατασχεθέντα φαρμακευτικά σκευάσματα, η αξία των οποίων ξεπερνά τις 40.000 ευρώ, δεν θεωρούνται ασφαλή και αποτελούν κίνδυνο για τον χρήστη τους και θα αποσταλούν στον Ε.Ο.Φ. για εργαστηριακή εξέταση και φύλαξη.

Γράφει ο Αλέξανδρος Καλαφάτης

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

Στο Ηράκλειο το πλοιο Αριάδνη

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

Αναχώρησε το Power Jet, από το λιμάνι του Ηρακλείου

More in ΕΛΛΑΔΑ