Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πότε ξεκινά η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ

Δύο μήνες νωρίτερα από τον φόρο εισοδήματος θα ξεκινήσει φέτος η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ. Μετά και την παράταση που δόθηκε με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, όσοι φορολογούμενοι απέκτησαν το 2022 ακίνητα με αγορά, δωρεά-γονική παροχή ή κληρονομιά αλλά κι οποιαδήποτε άλλη μεταβολή θα πρέπει να τα συμπληρώσουν στο Ε9 έως τις 12 Απριλίου. Οι νέες υποβολές ή οι διορθώσεις γίνονται χωρίς την επιβολή προστίμων ωστόσο εάν προκύψει από τη δήλωση ότι αυξήθηκε για κάποιο από τα προηγούμενα έτη η ακίνητη περιουσία τους, θα επαναϋπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ και θα σταλεί νέο εκκαθαριστικό σημείωμα.

Τα στοιχεία των ακινήτων, όπως αυτά θα οριστικοποιηθούν έως τις 12 Απριλίου, θα χρησιμοποιηθούν για τον υπολογισμό του φετινού ΕΝΦΙΑ, τα εκκαθαριστικά για τον οποίο θα εκδοθούν πιθανότατα μέσα στον Απρίλιο ώστε η πληρωμή του να ξεκινήσει από τον Μάιο. Η καταβολή του ΕΝΦΙΑ θα ολοκληρωθεί σε έως 10 δόσεις δηλαδή μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024.

Επικαιροποίηση του Ε9 πρέπει να κάνουν και οι φορολογούμενοι που κατέχουν ακίνητα στις 3.643 περιοχές που εντάχθηκαν από την 1η/1/2022 στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι φορολογούμενοι που πρέπει να προβούν στη διόρθωση των στοιχείων των ακινήτων τους, όπως αυτά έχουν καταχωρηθεί στο Taxisnet, είναι όσοι αγόρασαν ή πούλησαν κάποιο ακίνητο, ή μεταβίβασαν αιτία δωρεάς ή γονικής παροχής, είτε προέβησαν σε οποιαδήποτε δικαιοπραξία επί ακινήτου, είτε κληρονόμησαν, είτε επειδή νομιμοποίησαν αυθαίρετα κτίσματα είτε επειδή οι δηλώσεις τους στο Κτηματολόγιο δίνουν διαφορετική εικόνα της ακίνητης περιουσίας τους σε σχέση με εκείνη που έχουν δηλώσεις στην Εφορία.

Ακόμη, το Ε9 πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν όσοι απέκτησαν για πρώτη φορά με οποιαδήποτε αιτία, κάποιο δικαίωμα επί ακινήτου και δεν είχαν υποβάλει έως τώρα Ε9.

Η ΑΑΔΕ διευκρινίζει ότι υποχρέωση για να δηλώσουν στο Taxisnet τα στοιχεία του Ε9 τις μεταβολές Περιουσιακής Κατάστασης, έως τις 12 Απριλίου 2023, που πραγματοποιήθηκαν έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2022 έχουν:

Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή κάθε είδους νομική οντότητα που έχει ακίνητα ή εμπράγματα δικαιώματα επί ακινήτων στην Ελλάδα, καθώς και εμπράγματα ή ενοχικά δικαιώματα αποκλειστικής χρήσης θέσης στάθμευσης, βοηθητικού χώρου και κολυμβητικής δεξαμενής, που βρίσκονται σε κοινόκτητο τμήμα του ακινήτου και αποτελούν παρακολούθημα εμπράγματων δικαιωμάτων.

Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή κάθε είδους νομική οντότητα που έχει οποιαδήποτε μεταβολή στα ακίνητά του, τα οποία είχαν περιληφθεί σε δηλώσεις στοιχείων ακινήτων τα προηγούμενα έτη.

Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή κάθε είδους νομική οντότητα, όταν νέμονται ακίνητα χωρίς τη συναίνεση φορέα της γενικής κυβέρνησης.

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

SPEEDRUNNER JET 2

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

Από 22 Ιουνίου Σούδα-Πειραιάς σε 5 ώρες

Hsc SUPERRUNNER JET - My_favoriteshipsgr

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

SUPERRUNNER JET: Πλώρη για το Ηράκλειο έβαλε

Το εκκλησάκι Αντώνης Καριώτης Giannis Xilouris

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

Δεν ξεχνούν τον Αντώνη Καριώτη

More in ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ