Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Ο «μικρότερος αμπελώνας του κόσμου» πουλάει 5.000 δολάρια το μπουκάλι κρασί

Ο Τούλιο Μασόνι, ένας επιχειρηματίας, συλλέκτης έργων τέχνης και πρώην επενδυτικός τραπεζίτης, δημιούργησε τον «μικρότερο αμπελώνα του κόσμου» – όπως τον αποκαλεί- στην κορυφή ενός επιβλητικού κτιρίου του 16ου αιώνα, στην καρδιά της επαρχίας Ρέτζιο Εμίλια (Reggio Emilia). Η πόλη είναι η διάσημη γενέτειρα της τρίχρωμης εθνικής σημαίας της Ιταλίας. και βρίσκεται ανάμεσα στην Πάρμα και τη Μόντενα.

Το γεγονός ότι το κρασί Masoni δεν καταλήγει σε πολλά τραπέζια είναι μάλλον λογικό αν αναλογιστεί κανείς τις απαρχές του. Τα σταφύλια που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του συγκεκριμένου κρασιού μεγαλώνουν στην ταράτσα της Via Mari 10 – η διεύθυνση του κτιρίου και το όνομα του ίδιου του κρασιού – μια αξιοσημείωτη τοποθεσία επειδή το 1859 την επισκέφθηκε ο Τζουζέπε Γκαριμπάλντι, ο επαναστάτης που βοήθησε στην ενοποίηση της Ιταλίας.

«Κληρονόμησα έναν πραγματικό αμπελώνα στην ύπαιθρο γύρω από το Ρέτζιο Εμίλια, αλλά όταν κοίταξα τα βιβλία, συνειδητοποίησα ότι θα ξόδευα περισσότερα χρήματα γι’ αυτόν απ’ όσα θα έβγαζα κι έτσι τον πούλησα», δήλωσε ο Μασόνι στο CNN.

«Ωστόσο, 20 χρόνια αργότερα το μετάνιωσα, οπότε έφτιαξα έναν αμπελώνα τσέπης».

Με έκταση μόλις πάνω από 200 τετραγωνικά μέτρα, το Via Mari 10 αποδίδει μόνο 29 μπουκάλια κόκκινου κρασιού το χρόνο, τα οποία ο Μασόνι τα κοστολογεί στα 5.000 ευρώ το τεμάχιο. Τα μπουκάλια αυτά δεν πωλούνται σε κάβα, αλλά σε μια γκαλερί τέχνης – την Bonioni Arte που βρίσκεται λίγα τετράγωνα πιο πέρα.

«Το κρασί μου είναι μια μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης, μια φιλοσοφική πρόκληση, κάτι που μπορείς να έχεις στο σαλόνι σου για να μπορείς να συζητάς γι’ αυτό με τους φίλους σου και να τους λες για έναν τρελό που έφτιαξε έναν αμπελώνα στην ταράτσα του», δήλωσε ο οινοπαραγωγός.

Η σχέση του κρασιού και της τέχνης ξεκινά από τον καρπό, επειδή τα αμπέλια αναπτύσσονται σε πέργκολες που στην πραγματικότητα είναι έργα τέχνης φτιαγμένα από έναν τοπικό γλύπτη, τον Όσκαρ Ακόρσι.

Το κρασί παλαιώνεται σε δρύινα βαρέλια που είναι επίσης γλυπτά ενός άλλου τοπικού καλλιτέχνη, του Λορέντζο Μενότσι και αναπαριστούν έναν άνδρα και μια γυναίκα. Ο Μασόνι ζήτησε επίσης από τον Τζουζέπε Καμουνκόλι, έναν καταξιωμένο καλλιτέχνη κόμικς της Marvel που κατάγεται από την περιοχή, να σχεδιάσει την ετικέτα του κρασιού του. Ως αποτέλεσμα, ενθαρρύνει τους πελάτες του να μην ανοίγουν ποτέ τα μπουκάλια και να τα αντιμετωπίζουν ως έργα τέχνης.

«Είμαι ο μόνος οινοπαραγωγός στον κόσμο που λέει ότι δεν πρέπει να πίνετε το κρασί του», δήλωσε.

«Το κρασί μου δεν προσφέρει ηρεμία, αντίθετα διαγράφει μια κόκκινη κάθετη γραμμή μέσα στο μυαλό σου, που σου μεταφέρει την αίσθηση της άπειρης ταχύτητας», είπε ο Μασόνι.

Ο Μασόνι αποκάλυψε ότι τα περισσότερα μπουκάλια κρασιού είτε χαρίζονται είτε προσφέρονται ως δώρο στους αγοραστές σημαντικών έργων τέχνης. Σύμφωνα με τον ιστότοπό του, έχουν απομείνει 10 μπουκάλια από την πιο πρόσφατη εσοδεία, το 2019, ενώ από τις προηγούμενες χρονιές έχουν εξαντληθεί όλα.

ΠΗΓΗ: CNN

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

SPEEDRUNNER JET 2

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

Από 22 Ιουνίου Σούδα-Πειραιάς σε 5 ώρες

Hsc SUPERRUNNER JET - My_favoriteshipsgr

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

SUPERRUNNER JET: Πλώρη για το Ηράκλειο έβαλε

Το εκκλησάκι Αντώνης Καριώτης Giannis Xilouris

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

Δεν ξεχνούν τον Αντώνη Καριώτη

More in ΚΟΣΜΟΣ