Connect with us

MEDIA

Νέα Αλάτσατα: 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή Εκδήλωση (Φωτο και Βίντεο)

Επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή, η Ελληνική Πολιτεία έχει κηρύξει το 2022 «Έτος Μνήμης Προσφυγικού Ελληνισμού». 

 

Η Μικρασιατικής Καταστροφής αποτελεί την μεγάλη τραγωδία της σύγχρονης ιστορίας του ελληνικού Έθνους και τα τραγικά αυτά γεγονότα έχουν αφήσει το τραυματικό τους αποτύπωμα στην συλλογική συνείδηση όλων των Ελλήνων, ενώ βαραίνουν ακόμα περισσότερο τους απογόνους του Μικρασιατικού ελληνισμού.

Το 1922, το ελληνικό στοιχείο ξεριζώθηκε βάναυσα από πόλεις και περιοχές ολόκληρες όπου ήκμαζε για 2.500 χρόνια και εκατομμύρια άνθρωποι πήραν τον δρόμο της προσφυγιάς, εγκαταλείποντας για πάντα την ευρύτερη περιοχή της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης.

Η τραγική κορύφωση ήρθε στις 14 Σεπτεμβρίου του 1922, με την ολοκληρωτική καταστροφή της Σμύρνης.

Οσοι από τους πρόσφυγες σώθηκαν, κατέφυγαν στην Ελλάδα. Κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, αγωνίστηκαν και τελικά κατάφεραν να δημιουργήσουν νέες ρίζες. Μετέφεραν στην Ελλάδα τον πολιτισμό τους, την εξαιρετική τους μόρφωση και την παιδεία τους, τις υπέροχες συνταγές τους, το βαθύ θρησκευτικό τους συναίσθημα. Έστησαν από την αρχή τα σπίτια τους, δημιούργησαν τις δουλειές τους. Έφεραν μαζί τους αξίες και αρχές ζωής, που κατάφεραν να διατηρήσουν άσβεστες παρά τις δυσκολίες που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν. Κυρίως όμως, οι Μικρασιάτες πρόγονοί μας εκτός από τον πόνο της ψυχής, μετέφεραν και το μεγαλείο της, που τους ώθησε να διαπρέψουν και να αποτελέσουν στοιχείο προόδου για την Ελλάδα γενικότερα.

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε το ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΝΕΑΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΝΟΡΙΑΣ ΕΙΣΟΔΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΝΕΩΝ ΑΛΑΤΣΑΤΩΝ, έδωσαν το παρόν ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος B΄ , κ. Παύλος Εμμ. Μπαριτάκης Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης.

Τιμής και Μνήμης για την Μικρασιατική Καταστροφή

 

Φωτορεπορτάζ – Αγγελική Σαρικαβάζη

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HSC Power Jet - MyFavoriteshipsgr

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

Ηράκλειο – Κυκλάδες με το Power Jet

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

Με το Sporades Star στα Κύθηρα

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

Αργοσβήνει το αγαπημένο της Τήνου

Seajets - My Favorite Ships gr

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

Η Sea jet στο Σαρωνικό

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

Με το ¨SuperStar¨ στα Κύθηρα, πιθανή δρομολόγηση του

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

Το “Mykonos Magic” …βγαίνει στο Αιγαίο

More in MEDIA