Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Μητσοτάκης: “Μαζί με τον πόλεμο να τελειώσει και το μοντέλο των αυταρχικών ηγετών που καταπατούν σύνορα γειτονικών κρατών”

Αιμοδότη της ελληνικής οικονομίας χαρακτήρισε την ναυτιλία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας το απόγευμα της Δευτέρας στα Ποσειδώνια.

Ο πρωθυπουργός τόνισε με έμφαση ότι τα ελληνικά πλοία συνδέουν κάθε γωνιά του πλανήτη, καθώς διατηρούν το 1/5 της παγκόσμιας χωρητικότητας και υπογράμμισε ότι σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία είναι καθοριστικός ρόλος της ναυτιλίας και για τον εφοδιασμό της Ευρώπης.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα νέα δεδομένα που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και να στείλει ακόμα ένα μήνυμα στην Άγκυρα λέγοντας ότι ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει και να αποτραπεί το μοντέλο των αυταρχικών ηγετών που με οποιοδήποτε τίμημα και πρόσχημα θα καταπατούν τα σύνορα των γειτόνων τους.

Ο πρωθυπουργός στην oμιλία του σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Στις Βρυξέλλες αποφασίσαμε να μειώσουμε κατά 90% τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, ως μια ακόμα απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας. Σημαντικό πλήγμα για τη Ρωσία, στρέφει όμως και την Ευρώπη προς αγορές Αφρικής, Μ. Ανατολής και ανοίγει νέα λιμάνια που μπορούν να κατακτηθούν από την ελληνική ναυτιλία.

Και η συγκυρία και η νομιμότητα επιβάλλουν την ανάγκη να επιστρέψει η γεωπολιτική σταθερότητα στην υφήλιο. Ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει και να αποτραπεί το μοντέλο των αυταρχικών ηγετών που με οποιοδήποτε τίμημα και πρόσχημα θα καταπατούν τα σύνορα των γειτόνων τους.  Αυτό είναι το κα θήκον της διεθνούς κοινότητας και όλου του πολιτισμένου κόσμου.

Κομβική η σημασία της θάλασσας για τη μεταφορά Φ. Αερίου. Όχι μόνο ασφάλεια από τους ρωσικούς εκβιασμούς, ασπίδα στις παράλογες αυξήσεις των τιμών που εκτροχιάζουν κρατικούς και οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Πεδίο που δηλώνει την δηλώνει την κοινωνική διάσταση της νατυλίας.

Πλοία μεταφοράς LNG. Πρόσφατα ήμασταν στην Αλεξανδρούπολη. Αυξάνουμε δυναμικότητα εγκαταστάσεων Ρεβυθούσας.

Η πατρίδα μας γίνεται ενεργειακή πύλη προς την Ευρώπη και κρίσιμος κόμβος για τη ΝΑ Μεσόγειο. Με σταθερούς πυλώνες τα ξύλινα τείχη του Θεμιστοκλή.

 

5618119

Το στοίχημα των καιρών είναι διπλό: ο πόλεμος της Ουκρανίας έφερε στο προσκήνιο με ταχύτητα το ζήτημα της πράσινης μετάβασης που έχει πλέον βαθιά γεωπολιτική διάσταση, η οποία συνδέεται με την ενεργειακή μας αυτάρκεια.

Σύντομα θα αναδυθούν και νέοι εμπορικοί δρόμοι.

Ένας πράσινος στόλος αποτελεί και επενδυτική ευκαιρία για τις επιχειρήσεις σας. Όλοι να βάλουμε πλάτη στην εθνική επιδίωξη για τους στόχους του FitFor55, τη μείωση κατά 55% των στόχων εκπομπών αερίων ρύπων ως το 2030.

Η ναυτιλία να αποτελέσει ευρωπαϊκή προτεραιότητα. Έρευνα και ανάπτυξη τεχνολογιών γύρω από τα εναλλακτικά καύσιμα. Να αναθεωρηθεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Να κατανέμονται δίκαια τα έσοδα από το ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας εκπομπών και να ισχύσει ο μηχανισμός ότι ο ρυπαίνω πληρώνει.

Είναι ώρα και η ακτοπλοΐα να κάνει το μεγάλη βήμα. Η πράσινη ακτοπλοΐα δεν θα αναδείξει μόνο άλλο μοντέλο, αλλά θα προστατεύσει και τη θάλασσα και τον αέρα μας.

Το Νεώριο ξαναγίνεται πνεύμονας απασχόλησης και ευημερίας για το νησί. Τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά χαράζουν νέα ρότα, κάτω το ΟΤΕ έλυσε και το τελευταίο εκκρεμές ζήτημα. Και σήτα ίδια ρότα ελπίζω ότι θα βαδίσουν και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας με ειδικό σχέδιο εξυγίανσης που θα έρθει στη Βουλή σε λίγο.

Σας ζητώ να εμπιστευτείτε αλλά και τους άξιους ναυπηγούς και τεχνικούς του τόπου μας».

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

Με το Sporades Star στα Κύθηρα

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

Αργοσβήνει το αγαπημένο της Τήνου

Seajets - My Favorite Ships gr

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

Η Sea jet στο Σαρωνικό

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

Με το ¨SuperStar¨ στα Κύθηρα, πιθανή δρομολόγηση του

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

Το “Mykonos Magic” …βγαίνει στο Αιγαίο

More in ΕΛΛΑΔΑ