Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μεγάλη Παρασκευή: Οι Επιτάφιοι του Ηρακλείου (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Μεγάλη Παρασκευή σήμερον…

Γράφει Α.Σ.

 

Ο Χριστός και ο Σταύρος του είναι η σωτηρία του Θεού στον κόσμο σταύρωσε τον υιό του για να μην πνίξει τους αμαρτωλούς από βροχές και την πληρώσουν οι πιστοί.

‌    Θυσίαστηκε για εμάς ήρθε να μας φέρει αγάπη, δύναμη, ειρήνη και εμείς τον προδώσαν, τον βασάνισαν,τον σταύρωσαν και όταν ζήτησε νερό… Του έδωσαν ξίδι για περί γελούν οι Ρωμαίοι και ξεψύχησε πάνω στο Σταυρό…

Ο θεός θύμωσε τόσο που έκλαψε έφερε βροχή εκείνη την ημέρα είδαμε την Παναγία να κλαίει για το παιδί της.

Ας θυμηθούμε στιγμές παιδικές και έθιμα.

Ολες οι νοικοκυρές και τα κορίτσια, περνούν την ημέρα τους στο στόλισμα του Επιταφίου. Τα νεαρά κορίτσια του χωριού, αναλαμβάνουν να μαζέψουν από τα σπίτια λουλούδια και λεμονανθούς για το στόλισμα.

Ιερός Ναός Αγίου Νεκταρίου Νέας Αλικαρνασσού

Στολίζουν τον Επιτάφιο και ο παπάς διαβάζει τις «Μεγάλες Ώρες», όπως ορίζει το τυπικό της εκκλησίας.Κατά το μεσημέρι, όταν έχει τελειώσει το στόλισμα του Επιταφίου, κάνουν ένα διάλειμμα για ξεκούραση, και τρώνε και πάλι κιτρολέμονα εμποτισμένα σε ξύδι – πολύ ξύδι. Αφού φάνε το κιτρολέμονο και ξεκουραστούν, ξανακτυπά η καμπάνα και γίνεται ο Εσπερινός της Αποκαθήλωσης.

Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου Κατσάμπας

Το βράδυ πάντως της Μ. Παρασκευής, κτυπά πάλι η καμπάνα κατά τις 8 , και ξεκινούν να ψέλνουν κανόνες μέχρι την ώρα των εγκωμίων. Τα εγκώμια ψέλνονται από δύο χορούς. Έτσι ψέλνεται και ο Επιτάφιος Θρήνος, και το «Η ζωή εν τάφω», που είναι η υπέροχη ψαλμωδία των Παθών.  Παλιά το έψελναν μαθητές και μαθήτριες του δημοτικού, αφού πρώτα είχαν κάνει πρόβες το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής με το δάσκαλό τους . Τα κορίτσια φορούσαν μαύρο τσεμπέρι, και τα αγόρια μαύρο πουκάμισο αν είχαν.

Η περιφορά του Επιταφίου όπως την θυμάμαι… Τα παιδιά της χορωδίας τραγουδούν τα εγκώμια και είναι μπροστά από το επιτάφιο μαζί με τα εξαπτέρυγα. Ο επιτάφιος ακολουθεί τον κρατάνε πιστοί η φαντάροι ή πρόσκοποι, μαζί τους ο παπάς και πιστοί με κεράκια που ψάλλουν και εκείνοι ότι λέει χορωδία. Σταματούν σε νεκροταφείο για να λειτουργήσουν περνάνε, από γειτονιές να περάσει ο κόσμος από κάτω από το επιτάφιο, έχουν ανάψει Λιβάνι…

Και οι καμπάνες παίζουν πένθιμα όταν φεύγει και επιστρέφει στην εκκλησία το ποιο όμορφο είναι να συναντηθούν δύο επιτάφιοι μαζί.

 

 

https://facebook.com/100056007227943/posts/pfbid0jUhL3uQ49wkHBktj11iMmJQAj19ZX5uyiWvtFAAGJDMz2Y4my7w17oT7oCsb5ZXVl/

 

 

 

 

 

Φωτογραφίες Angeliki S photography

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

SPEEDRUNNER JET 2

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

Από 22 Ιουνίου Σούδα-Πειραιάς σε 5 ώρες

Hsc SUPERRUNNER JET - My_favoriteshipsgr

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

SUPERRUNNER JET: Πλώρη για το Ηράκλειο έβαλε

Το εκκλησάκι Αντώνης Καριώτης Giannis Xilouris

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

Δεν ξεχνούν τον Αντώνη Καριώτη

More in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ