Connect with us

ΚΡΗΤΗ

Λιμάνι Αγίας Ρουμέλης: «Πράσινο φως» από την επιτροπή περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης

Υπό την Προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος Νίκου Ξυλούρη συνεδρίασε την Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022 η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Κρήτης.

Κατά τη Συνεδρίαση, η Επιτροπή εξέτασε και γνωμοδότησε θετικά, σύμφωνα με τους όρους της εισήγησης, επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που αφορά στο έργο «Λιμενικές υποδομές Αγίας Ρουμέλης Δήμου Σφακίων στην Π.Ε. Χανίων της Περιφέρειας Κρήτης με φορέα έργου το Λιμενικό Ταμείο Ν. Χανίων».

Το συγκεκριμένο έργο αφορά στην βελτίωση των υπαρχουσών εγκαταστάσεων μέχρι να ολοκληρωθεί η μελέτη και κατασκευή νέου λιμανιού στο δυτικό άκρο της παραλίας της Αγίας Ρουμέλης, στην θέση «Μασχάλη».

Όπως αναφέρει – μεταξύ άλλων – η μελέτη για βελτίωση των σημερινών εγκαταστάσεων «ο προβλήτας είναι έργο σε ανοικτή θάλασσα και είναι εκτεθειμένος στους κυματισμούς που δημιουργούνται από ανέμους όλων των διευθύνσεων. Έχει κατασκευασθεί από χυτό σκυρόδεμα και το τελευταίο (προς το πέλαγος) τμήμα του έχει βάθος έδρασης 4,00 μέτρα περίπου.

Όταν πνέουν ισχυροί Δ- ΝΔ- ΒΔ άνεμοι, οι οποίοι κατά τη καλοκαιρινή περίοδο είναι οι επικρατέστεροι, είναι αδύνατη η προσέγγιση των πλοίων στο προβλήτα και η από-επιβίβαση των επιβατών γίνεται στη παρακείμενη παραλία.

Επομένως, σύμφωνα με τη μελέτη «Κατασκευή ράμπας εξυπηρέτησης Ε/Γ – Ο/Γ πλοίων στην Αγία Ρουμέλη Δήμου Σφακίων», μετά από διερεύνηση των καιρικών συνθηκών, αφού εξετάσθηκε η μορφολογία του βυθού και της ακτής και κατόπιν συνεννοήσεων με τους χρήστες προτάθηκε η επέκταση της ράμπας που υπάρχει στη δυτική πλευρά του υφιστάμενου προβλήτα υπό γωνία (με αλλαγή κατεύθυνσης) και για μήκος 20,00 μέτρων.

Στο νέο τμήμα της ράμπας θα μπορούν να προσεγγίζουν τα F/B τη περίοδο κατά την οποία πνέουν Δ- ΝΔ- ΒΔ άνεμοι και η προσέγγιση αυτών στο υφιστάμενο τμήμα της ράμπας είναι αδύνατη.

Με την προαναφερθείσα μελέτη προβλέπεται η κατασκευή των παρακάτω έργων:

• Επιμήκυνση της υφιστάμενης ράμπας προσέγγισης των Ε/Γ- Ο/Γ πλοίων (ΓΒ) κατά 8,50 μέτρα και στη συνέχεια κατασκευή νέου τμήματος (ΒΑ) μήκους 20,00 μέτρων κατ’ επέκταση του τμήματος (ΓΒ) με αλλαγή κατεύθυνσης.

• Διαμόρφωση του υφιστάμενου βραχώδους χερσαίου χώρου, όπισθεν της νέας ράμπας.

• Επεξεργασία της τελικής επιφάνειας των ανωδομών και επιστρώσεων.

• Υποθαλάσσιες εκσκαφές του θαλάσσιου βραχώδους πυθμένα μπροστά από τη νέα

ράμπα για την προσέγγιση των πλοίων σε αυτήν σε βάθος -3,50 μ και -4,50 μέτρα..

Τι προβλέπεται για το νέο λιμάνι στην «Μασχάλη»

Αντικείμενο της μελέτης αποτελεί τη κατασκευή λιμενικής εγκατάστασης ασφαλούς από-επιβίβασης επιβατών στο δυτικό άκρο του όρμου στη θέση ‘ΜΑΣΧΑΛΗ‘ της Αγίας Ρουμέλης Σφακίων.

Τα νέα έργα είναι τα εξής:

Προσήνεμος μώλος με εσωτερικό κρηπίδωμα μήκους 130 m στα -5,00m .

Παραλιακό κρηπίδωμα μήκους 85m και ωφέλιμο βάθος -5,00m.Βυθοκορήσεις και επιχώσεις.

Οδός προσπελάσεως συνδέουσα την υπάρχουσα οδό προς τον προβλήτα με τον δημιουργούμενο χώρο για επιβάτες και οχήματα. Ράμπα για χρήση των Ε/Γ -Ο/Γ πλοίων .

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

Με το Sporades Star στα Κύθηρα

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

Αργοσβήνει το αγαπημένο της Τήνου

Seajets - My Favorite Ships gr

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

Η Sea jet στο Σαρωνικό

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

Με το ¨SuperStar¨ στα Κύθηρα, πιθανή δρομολόγηση του

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

Το “Mykonos Magic” …βγαίνει στο Αιγαίο

More in ΚΡΗΤΗ