Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κρήτη: Αναβρασμός για την έλλειψη εργατών γης

Αναβρασμό στους αγρότες της Κρήτης προκαλεί η συνεχιζόμενη έλλειψη εργατικών χεριών που έχει εκτοξεύσει τα μεροκάματα και το κόστος παραγωγής και καθημερινά οδηγεί σε σκηνές απείρου κάλλους.

Οι αγροτοσυνδικαλιστές περιγράφουν διαπληκτισμούς ανάμεσα σε παραγωγούς για τη διεκδίκηση ενός εργάτη, καταγγέλλουν εκβιασμούς από την πλευρά των απασχολούμενων στην γη και προβλέπουν ότι θα έρθουν ακόμα πιο δύσκολες μέρες. Ήδη, μάλιστα, συντονίζονται πανελλαδικά προκειμένου να διεκδικήσουν λύσεις, βάζοντας στο τραπέζι και το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων.

Την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράεπετρας για το θέμα, ενώ σήμερα το απόγευμα συγκαλείται έκτακτη γενική συνέλευση στην Ιεράπετρα. “Βασικό αντικείμενο των συσκέψεων είναι η αλυσιδωτές επιπτώσεις από την έλλειψη εργατικών χεριών και η απροθυμία της κυβέρνησης να δώσει λύσεις σε αυτό το κρίσιμο θέμα” αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, όπου επισημαίνεται, ακόμα, πως οι αγροτικοί φορείς είχαν “ενημερώσει και προειδοποιήσει έγκαιρα όλους τους εμπλεκόμενους για το σημερινό αρνητικό αποτέλεσμα”.

Όπως ανέφερε στο ertnews ο πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας Γιάννης Γαϊτάνης, πλέον τα μεροκάματα έχουν φτάσει στα ύψη και συχνά οι παραγωγοί δέχονται στυγνούς εκβιασμούς από τους λιγοστούς εργάτες γης. Αν και τις τελευταίες εβδομάδες φαίνεται να έχει επιταχυνθεί η προβλεπόμενη διαδικασία μέσω των Πρεσβειών για την εξασφάλιση εργατών, παραμένει χρονοβόρα και οι ανάγκες δεν μπορούν να καλυφθούν, όπως εξήγησε. Μάλιστα, ο ίδιος προέβλεψε ότι το επόμενο διάστημα το πρόβλημα θα οξυνθεί περαιτέρω, καθώς η διαρροή εργατών γης συνεχίζεται προς την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία – όπου πιο εύκολα μπορούν να αποκτήσουν νομιμοποιητικά έγγραφα παραμονής – ενώ οι καλλιεργητικές ανάγκες στην περιοχή αυξάνονται σημαντικά από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο.

Δεδομένου ότι τα προβλήματα είναι κοινά για τους αγρότες όχι μόνο της Κρήτης, αλλά και άλλων περιοχών της χώρας, οι αγροτοσυνδικαλιστές είναι σε επικοινωνία προκειμένου να συντονιστούν στην από κοινού διεκδίκηση λύσεων. Ήδη, σύμφωνα με τον κ. Γαϊτάνη, αγροτικοί σύλλογοι στην Πελοπόννησο έχουν αποφασίσει δυναμικές κινητοποιήσεις και συλλαλητήριο στην Αθήνα, ενώ σε εξέλιξη είναι διαβουλεύσεις και συνελεύσεις σε αγροτικούς συλλόγους και σε άλλες περιοχές, αλλά και στην Κρήτη.

Για το θέμα συνεδρίασε πριν από δύο μέρες το διοικητικό συμβούλιο του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου, ενώ, όπως είπε στο ertnews ο πρόεδρός του Μανόλης Ορφανουδάκης, εντός της εβδομάδας οι αγροτοσυνδικαλιστές της περιοχής θα έχουν συνάντηση με τον δήμαρχο Γρηγόρη Νικολιδάκη και τοπικούς φορείς και στη συνέχεια θα συγκληθεί διευρυμένη σύσκεψη με τη συμμετοχή και των βουλευτών. Ο ίδιος χαρακτήρισε “χρηματιστήριο” τη διαμόρφωση των ημερομισθίων των εργατών γης, σημειώνοντας πως δεν λείπουν οι διαπληκτισμοί μεταξύ αγροτών στην προσπάθεια διεκδίκησης προσωπικού για τις καλλιεργητικές τους ανάγκες.

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

Με το Sporades Star στα Κύθηρα

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

Αργοσβήνει το αγαπημένο της Τήνου

Seajets - My Favorite Ships gr

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

Η Sea jet στο Σαρωνικό

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

Με το ¨SuperStar¨ στα Κύθηρα, πιθανή δρομολόγηση του

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

Το “Mykonos Magic” …βγαίνει στο Αιγαίο

More in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ