Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ιράν: Έδεσε στο λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς το ένα τάνκερ

Συνεχίζονται οι διπλωματικές ενέργειες για την πλήρη απελευθέρωση των δύο ελληνόκτητων τάνκερ και των πληρωμάτων τους, μετά την κατάληψή τους στον Περσικό Κόλπο.

Όπως μετέδωσε η  ΕΡΤ, το ένα από τα τάνκερ, «Prudent Warrior» ήδη έδεσε με εντολή της Τεχεράνης στο λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς, στην περσική πλευρά των στενών του Ορμούζ, ενώ το «Delta Poseidon» παραμένει στη θέση του.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ενδεχομένως θα πραγματοποιηθεί μετάγγιση του πετρελαίου – φορτίου του.

Σημειώνεται πως από το υπουργείο Ναυτιλίας έχει γίνει έντονη σύσταση στα υπό ελληνικής σημαίας πλοία κατά τον διάπλου τους σε Περσικό κόλπο, στενά Ορμούζ, κόλπο Ομάν, να πλέουν κατά το δυνατόν εκτός υδάτων αρμοδιότητας Ιράν.

Σύμφωνα με τις οικογένειες των Ελλήνων ναυτικών, όλοι φαίνεται πως είναι καλά ενώ τους επιστράφηκαν τα κινητά τηλέφωνα και μπορούν να κινούνται ελεύθερα πάνω στα πλοία.

Επικοινωνία με τους ναυτικούς

Νωρίτερα, η μητέρα ενός ναυτικού μίλησε στον ΣΚΑΪ αφού κατάφερε να επικοινωνήσει με τον γιο της.

Μεταφέροντας τις περιγραφές του γιου της, είπε ότι στην αρχή η κατάσταση ήταν τρομακτική, καθώς οι ναυτικοί δεν ήξεραν τι συνέβαινε και για ποιοι ήταν αυτοί που εισέβαλαν στο δεξαμενόπλοιο.

«Οι Ιρανοί τους είπαν ότι δε θέλουν να τους πειράξουν και να τους κάνουν κακό και πρόσθεσαν ότι «εμείς για άλλο λόγο ήρθαμε»», σημείωσε.

Ωστόσο, τώρα η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί. «Την επόμενη μέρα τους έδωσαν πίσω τα κινητά τους τηλέφωνα, τους άφησαν να κινούνται ελεύθεροι και έμειναν οι μισοί από αυτούς που είχαν ανέβει πάνω», επισήμανε η κ. Βεβεάκη.

Η ίδια ανέφερε ότι το πλοίο είναι αρόδου σε ιρανικά ύδατα και δεν ξέρει κανείς τους πότε θα απελευθερωθούν, ενώ η επικοινωνία είναι αδύνατη μέσω δορυφόρου ή ίντερνετ.

Παρέμβαση Κομισιόν

Την έντονη «έντονη ανησυχία» της στις ιρανικές αρχές εξέφρασε την Κυριακή η Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατάσχεση των δύο ελληνικών τάνκερ. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πίτερ Στάνο χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την ενέργεια της Τεχεράνης.

«Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία την απαράδεκτη κατάσχεση δύο ελληνικών πλοίων από το Ιράν στον Περσικό Κόλπο» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Στάνο.

«Θέσαμε αμέσως το ζήτημα της κατάσχεσης και εκφράσαμε την έντονη ανησυχία μας στις ιρανικές αρχές για αυτές τις πράξεις και ζητάμε ταχεία διευκρίνιση, επίλυση και αποκλιμάκωση», προσθέτει. Επίσης, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ότι «η ελευθερία της ναυσιπλοΐας και η ελεύθερη ροή του εμπορίου είναι βασικές αρχές που πρεσβεύει η ΕΕ».

«Πειρατεία» καταγγέλλει η Αθήνα

«Η επίθεση κατά των δύο υπό ελληνική σημαία πλοίων, συνιστά κατάφορη παραβίαση των κανόνων τους διεθνούς δικαίου και ισοδυναμεί με πειρατεία, είπε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργού, «το Υπουργείο Εξωτερικών έχει προβεί σε εντονότατο διάβημα στον Ιρανό πρέσβη, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή δυναμιτίζει τις διμερείς σχέσεις, αλλά και τις σχέσεις του Ιράν με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ενημερώθηκε άμεσα».

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ξεκαθάρισε ότι τα μέλη του πληρώματος των δύο πλοίων, «σύμφωνα με την τελευταία επικοινωνία μας, είναι καλά στην υγεία τους. Είμαστε σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και κάνουμε όλες τις ενέργειες ώστε να απελευθερωθούν οι ναυτικοί και τα πλοία».

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

SPEEDRUNNER JET 2

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

Από 22 Ιουνίου Σούδα-Πειραιάς σε 5 ώρες

Hsc SUPERRUNNER JET - My_favoriteshipsgr

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

SUPERRUNNER JET: Πλώρη για το Ηράκλειο έβαλε

Το εκκλησάκι Αντώνης Καριώτης Giannis Xilouris

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

Δεν ξεχνούν τον Αντώνη Καριώτη

More in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ