Connect with us

ΚΡΗΤΗ

Η Σπιναλόγκα μεταμορφώνεται σε μουσειακό χώρο που θα «διηγείται» την συγκλονιστική ιστορία της

Σε μόνιμο μουσειακό χώρο θα μετατραπεί το Λεπροκομείο της Σπιναλόγκας, ένας τόπος πλούσιος σε ιστορία και πλημμυρισμένος από μνήμες που παραμένουν ολοζώντανες.

Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έχει καταρτίσει ένα σχέδιο που περιλαμβάνει τόσο την κτιριακή αποκατάσταση όσο και την μεταμόρφωση των κτιρίων σε εκθεσιακούς χώρους και χώρους εκδηλώσεων με στόχο την προσφορά στους επισκέπτες μιας ολοκληρωμένης περιήγησης και εμπειρίας σε ένα τόπο ο οποίος, επί σειρά ετών, αποτέλεσε σύμβολο της ανθρώπινης θέλησης για ζωή.

Ήδη έχουν ξεκινήσει οι εργασίες συντήρησης, αποκατάστασης και προσβασιμότητας – όλοι οι χώροι θα είναι προσβάσιμοι σε ΑμεΑ, με ράμπες και ανελκυστήρες – αλλά και η αναβάθμιση του υφιστάμενου εκδοτηρίου– πωλητηρίου. Στους κοιτώνες του Λεπροκομείου και στο κτήριο του Νοσοκομείου θα φιλοξενηθεί η μόνιμη έκθεση η οποία θα «διηγείται» την ιστορία του νησιού.

Η έκθεση θα είναι χωρισμένη σε τέσσερις διαφορετικές θεματικές ενότητες στις οποίες θα αναδεικνύονται οι συγκλονιστικές ιστορίες των ανθρώπων που έζησαν στην Σπιναλόγκα, μέσα από εικόνες, αντικείμενα και αληθινές μαρτυρίες. Στους χώρους του Νοσοκομείου θα δημιουργηθεί, επίσης, αίθουσα πολλαπλών πολιτιστικών χρήσεων όπου θα φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις, εκδηλώσεις, συνέδρια και διαλέψεις

Παράλληλα, θα υπάρχει μία ακόμη, μικρή εκθεσιακή ενότητα στην οποία θα παρουσιάζεται το πλήρες ιστορικό κατοίκησης της νησιωτικής νησίδας, από τον 16ο αιώνα που ήταν Ενετικό φρουριακό συγκρότημα μέχρι και τον 20ό αιώνα οπότε ξεκίνησε να λειτουργεί ως λεπροκομείο, με τις πύλες του να κλείσουν οριστικά γι’ αυτήν την χρήση το 1957.

Να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ‘80 κάποια από τα κτίρια της Σπιναλόγκας, δυστυχώς, κατεδαφίστηκαν, παρόλα αυτά όσα έχουν απομείνει αρκούν για να διηγηθούν την σκληρή, γεμάτη πόνο αλλά και ελπίδα ιστορία των ανθρώπων που έζησαν εκεί.

protothema.gr

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

SPEEDRUNNER JET 2

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

Από 22 Ιουνίου Σούδα-Πειραιάς σε 5 ώρες

Hsc SUPERRUNNER JET - My_favoriteshipsgr

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

SUPERRUNNER JET: Πλώρη για το Ηράκλειο έβαλε

Το εκκλησάκι Αντώνης Καριώτης Giannis Xilouris

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

Δεν ξεχνούν τον Αντώνη Καριώτη

More in ΚΡΗΤΗ