Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Βουλή: Σε εξέλιξη η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας – Δείτε live

Σε εξέλιξη βρίσκεται στη Βουλή η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, την οποία κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας νωρίτερα σήμερα για την υπόθεση των παρακολυθήσεων.

Εισηγητές, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι οι βουλευτές Δημήτρης Τζανακόπουλος και Νίκος Φίλης ενώ από την πλευρά της ΝΔ, πρώτος ομιλητής θα είναι ο Δημήτρης Μαρκόπουλος και στα έδρανα της κυβέρνησης θα είναι ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης. Εισηγήτρια για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα είναι η Ευαγγελία Λιακούλη.

Δείτε ζωντανά από τη Βουλή:


Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι «μετά από όλα όσα έχουν αποκαλυφθεί, με αποδείξεις πια, επειδή η Ελλάδα θέλουμε να είναι ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, η κυβέρνηση αυτή δεν μπορεί να μείνει ούτε στιγμή στη θέση της, ο πρωθυπουργός αυτός δεν μπορεί να παραμείνει ούτε μια μέρα στη θέση του». Για τους λόγους αυτούς, προσέθεσε, «υποβάλλουμε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ως ένα πρώτο βήμα της πορείας μας στο λαό για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, της διαφάνειας και της δικαιοσύνης».

Η πρόταση έγινε αποδεκτή από την κυβέρνηση όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης κατά την παρέμβασή του και ζήτησε να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση προκειμένου η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί την Παρασκευή όταν και ο πρωθυπουργός αναχωρεί για προγραμματισμένο ταξίδι στην Ιαπωνία. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ εισηγητές θα είναι οι Δημήτρης Τζανακόπουλος και Νίκος Φίλης, ενώ από τη ΝΔ, ο Δημήτρης Μαρκόπουλος ο οποίος θα μιλήσει και πρώτος, ενώ στα έδρανα της κυβέρνησης θα βρίσκεται ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης. Από το ΠΑΣΟΚ εισηγήτρια θα είναι η Ευαγγελία Λιακούλη.

Το κείμενο της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης

«Το πολίτευμα και η χώρα διέρχονται την πιο σκοτεινή περίοδο από την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Είναι πια αποδεδειγμένο ότι πολιτικοί, δημόσια πρόσωπα, ανώτατοι κρατικοί αξιωματούχοι, καθώς και δημοσιογράφοι παρακολουθούνταν, με την επίκληση λόγων εθνικής ασφάλειας, από την υπαγόμενη στον πρωθυπουργό ΕΥΠ» επισημαίνουν στην πρόταση οι βουλευτές και επισημαίνουν ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι τα ίδια πρόσωπα παρακολουθούνταν και με τη χρήση του predator.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «η ευθύνη του πρωθυπουργού ατομικά και της κυβέρνησης συλλογικά είναι τεράστια, αυταπόδεικτη, αντικειμενική και αμεταβίβαστη», ενώ μιλά για προσπάθεια συγκάλυψης εκ μέρους της κυβέρνησης. Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του «συγκρότησαν ένα μηχανισμό μαζικών παρακολουθήσεων και ότι, όταν άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι των αποκαλύψεων, εκείνος και η κυβέρνησή του επέβαλαν νομοθετικά τη σιωπή και το σκοτάδι και επιχείρησαν να ακρωτηριάσουν την αρμόδια ανεξάρτητη αρχή».

Διαβάστε ΕΔΩ το κείμενο της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ

Πρόταση δυσπιστίας: Τι είναι και ποια διαδικασία προβλέπεται από τη Βουλή

«Πρόταση δυσπιστίας» είναι η πρόταση που καταθέτει κόμμα της αντιπολίτευσης στη Βουλή των Ελλήνων, με σκοπό το Σώμα να άρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση ή από μέλος της.

Το καθεστώς που διέπει τη διαδικασία περιγράφεται πρωτίστως στο άρθρο 84 του Συντάγματος και με πιο αναλυτικό τρόπο στο άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής. Βάσει του άρθρου 84, η πρόταση δυσπιστίας κατατίθεται, εφόσον φέρει την υπογραφή του 1/6 του όλου αριθμού των βουλευτών (δηλαδή από 60 βουλευτές) και πρέπει να περιλαμβάνει με σαφήνεια τα θέματα, για τα οποία οι βουλευτές αίρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση εν συνόλω ή από κάποιο μέλος της.

Οι βουλευτές καταθέτουν την πρόταση προς τον Πρόεδρο της Βουλής κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας συνεδρίασης του Σώματος. Σε περίπτωση που η πρόταση υπογράφεται, όπως προαναφέρθηκε, από τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, τότε η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός κι αν η κυβέρνηση ζητήσει να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.

Σε ό,τι αφορά τα χρονικά περιθώρια, ο Κανονισμός της Βουλής επισημαίνει πως η συζήτηση στην Ολομέλεια ολοκληρώνεται το αργότερο τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με ονομαστική ψηφοφορία. Σύμφωνα, πάντα με το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας ξεκινά με την ομιλία δύο τουλάχιστον βουλευτών από εκείνους που την υπέγραψαν. Παράλληλα, μέχρι το τέλος της ομιλίας των δύο βουλευτών, συντάσσεται ο πλήρης κατάλογος των ομιλητών που θα τοποθετηθούν ενώπιον της Ολομέλειας.

Προκειμένου να γίνει δεκτή η πρόταση εναντίον της κυβέρνησης εν συνόλω ή κατά κάποιου μέλους, θα πρέπει να έχει υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 βουλευτές). Επισημαίνει ότι δεν μπορεί να υποβληθεί εκ νέου πρόταση μομφής, εάν δεν έχει συμπληρωθεί χρόνος έξι μηνών, από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

Με το Sporades Star στα Κύθηρα

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

Αργοσβήνει το αγαπημένο της Τήνου

Seajets - My Favorite Ships gr

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

Η Sea jet στο Σαρωνικό

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

Με το ¨SuperStar¨ στα Κύθηρα, πιθανή δρομολόγηση του

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

Το “Mykonos Magic” …βγαίνει στο Αιγαίο

More in ΕΛΛΑΔΑ