Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αυτό το βίντεο δεν δείχνει μια έκλειψη Σελήνης στο Βόρειο Πόλο – είναι μια εικόνα που δημιουργήθηκε από υπολογιστή

Ένα βίντεο που δείχνει τη Σελήνη να εμφανίζεται για τριάντα δευτερόλεπτα στο Βόρειο Πόλο και να «μπλοκάρει» τον ήλιο πριν εξαφανιστεί, έχει κοινοποιηθεί πολλές φορές στο Facebook. Ωστόσο, δεν πρόκειται για πραγματική έκλειψη Σελήνης. Πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα βίντεο-μοντάζ, που δημιουργήθηκε το 2021 από έναν καλλιτέχνη και ειδικό στα ψηφιακά εφέ. Το βίντεο εξακολουθεί να κοινοποιείται ακόμη και σήμερα.
«Μια θέα που κόβει την ανάσα» λέει η περιγραφή μιας ανάρτησης στο Facebook που δημοσιεύτηκε στις 29 Απριλίου 2022, η οποία δείχνει ένα βίντεο με το φεγγάρι να εμφανίζεται ολόκληρο μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα πριν περιστραφεί και προκαλέσει μια σύντομη έκλειψη καθώς περνάει από τον ήλιο. Η σκηνή τελειώνει λίγο αργότερα, καθώς το φεγγάρι εξαφανίζεται τόσο γρήγορα όσο είχε εμφανιστεί.

Η πλήρης ανάρτηση έχει ως εξής: «Το φεγγάρι στο Βόρειο Πόλο, όπου η ημέρα διαρκεί 24 ώρες και το φεγγάρι εμφανίζεται για μόλις 30 δευτερόλεπτα και μπλοκάρει τον ήλιο για 5 δευτερόλεπτα, και στη συνέχεια εξαφανίζεται».

Η ανάρτηση στο Facebook έχει κοινοποιηθεί περισσότερες από 3600 φορές στην Ελλάδα. Το βίντεο με τον ίδιο ισχυρισμό δημοσιεύθηκε επίσης στα γαλλικά, στο Twitter, με ημερομηνία 27 Απριλίου.

 

Στιγμιότυπο της ανάρτησης στο Facebook, με το βίντεο που δημιουργήθηκε από υπολογιστή. Η εικόνα λήφθηκε στις 3 Μαΐου 2022
Αυτή η εντυπωσιακή σκηνή – που κοινοποιήθηκε περισσότερες από 68.000 φορές από τις 26 Απριλίου στην αγγλική της εκδοχή – γυρίστηκε «στο Βόρειο Πόλο, όπου η μέρα διαρκεί 24 ώρες», σύμφωνα με την περιγραφή της, ενώ μια άλλη λεζάντα, στο Facebook αυτή τη φορά, αναφέρει ότι γυρίστηκε «μέσα στον Αρκτικό Κύκλο […] μεταξύ Καναδά και Ρωσίας».

Στην πραγματικότητα, όμως, πρόκειται για ένα βίντεο-μοντάζ φτιαγμένο με ειδικά ψηφιακά εφέ, το οποίο αναρτήθηκε αρχικά στο TikTok τον Μάιο του 2021, δέκα ημέρες πριν από την πραγματική ολική έκλειψη Σελήνης.

Το έργο ενός καλλιτέχνη που έχει συνηθίσει σε ειδικά εφέ
Ο Aleksey Patrev, σχεδιαστής γραφικών υπολογιστών με έδρα την Οδησσό της Ουκρανίας, σύμφωνα με τα διάφορα προφίλ του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δημοσίευσε αυτό το υλικό στο λογαριασμό του στο TikTok στις 17 Μαΐου 2021.

Στιγμιότυπο από την ιστοσελίδα “Perma.cc” στις 28 Απριλίου 2022. ( Alexis ORSINI)
Αυτό το μοντάζ δεν ήταν η πρώτη τέτοια δουλειά του καλλιτέχνη, ο οποίος ειδικεύεται, σύμφωνα με το προφίλ του στον ιστότοπο «Artstation», στη «μεταπαραγωγή», την «τρισδιάστατη οπτικοποίηση» και την «επίβλεψη ειδικών εφέ» χρησιμοποιώντας λογισμικά όπως το After Effect και το 3DS Max.

Στους λογαριασμούς του στο TikTok και στο YouTube βλέπουμε και άλλα εντυπωσιακά βίντεο, όπως μια φάλαινα που βγαίνει από ένα χιονισμένο βουνό ή τον Τιτανικό που δέχεται επίθεση από ένα γιγαντιαίο θαλάσσιο πλάσμα.

 

 

https://factcheckgreek.afp.com/

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

SPEEDRUNNER JET 2

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

Από 22 Ιουνίου Σούδα-Πειραιάς σε 5 ώρες

Hsc SUPERRUNNER JET - My_favoriteshipsgr

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

SUPERRUNNER JET: Πλώρη για το Ηράκλειο έβαλε

Το εκκλησάκι Αντώνης Καριώτης Giannis Xilouris

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

Δεν ξεχνούν τον Αντώνη Καριώτη

More in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ