Connect with us

ΚΡΗΤΗ

Έρευνα για τις αιμοκαθάρσεις με ληγμένα φίλτρα στο Νοσοκομείο Χανίων

Σημαντικές εξελίξεις αναμένονται το επόμενο διάστημα γύρω από το σκάνδαλο με την χρήση ληγμένων φίλτρων αιμοκάθαρσης σε τουλάχιστον τέσσερις ασθενείς του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, έναν μήνα μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης από το zarpanews.gr

Σύμφωνα με πληροφορίες του zarpanews.gr από την διοίκηση της 7ης ΥΠΕ, έχουν ζητηθεί εγγράφως εξηγήσεις από τον διοικητή του νοσοκομείου, Γιώργο Μπέα, τον οποίο άλλωστε βαραίνει η πλήρης και αποκλειστική ευθύνη για ληγμένα υλικά, προμήθειες και για την σωστή λειτουργία των κλινικών.

Το θέμα όμως απασχολεί και την Εισαγγελία Χανίων που έχει ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα για το συμβάν.

Παράλληλα είναι σε πλήρη εξέλιξη η διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για το συμβάν το όποιο έχει πάρει πανελλαδικές διαστάσεις μετά την καταγγελία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών και την επιστολή της συνομοσπονδίας ΑΜΕΑ στον υπουργό Θανάση Πλεύρη με τον οποία ζητήθηκε άμεση παρέμβαση και κυρώσεις.

Στην επιστολή, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας, Γιάννης Βαρδακαστάνης και ο Γ.Γ. της, Βασίλης Κούτσιανος, οι εκπρόσωποι των ΑμεΑ διαμαρτύρονται έντονα για τη χρήση ληγμένων φίλτρων στη μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Χανίων και ζητούν από τον υπουργό να εξετάσει άμεσα την υπόθεση, να επιβάλει τις προβλεπόμενες κυρώσεις, αλλά και να διασφαλίσει ότι περιστατικά όπως αυτό δεν θα επαναληφθούν στο μέλλον.

Δείτε την επιστολή:

H καταγγελία

Στις 29 Απριλίου 2022 η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών έφερε στο φως την υπόθεση κάνοντας λόγο για χρήση ληγμένων φίλτρων (ληγμένα πάνω από τρεις μήνες) σε χρόνια αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς γεγονός που χαρακτηρίζει ως «απαράδεκτο αν όχι επικίνδυνο»  (ΕΔΩ). 

 

 

Στις 30 Απριλίου, ο υπεύθυνος και οι γιατροί της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, παραδέχονται πως χρησιμοποιήθηκαν ληγμένα φίλτρα συνειδητά και μάλιστα υποστηρίζουν πως η χρήση τους δεν είχε κανένα αντίκτυπο στην ποιότητα αιμοκάθαρσης! (ΕΔΩ) Την επιστολή υπογράφουν οι:

Τζανάκης Ιωάννης – Διευθυντής / Επιστημονικά Υπεύθυνος ΜΤ
Παπαδάκη Αντωνία – Διευθύντρια ΕΣΥ
Σταματάκη Ελισάβετ – Επιμελήτρια Α΄ΕΣΥ
Δαμιανάκης Νικόλας – Επιμελητής Β΄ΕΣΥ

Με την υπεράσπιση της χρήσης ληγμένων, συντάχθηκε ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου Χανίων που επικαλείται ενημέρωση από την διοίκηση ενώ ο διοικητής ο ίδιος αποφεύγει την οποιαδήποτε δημόσια δήλωση γνωρίζοντας πάρα πολύ καλά την κρισιμότητα της κατάστασης ενώ άφηνε τους γιατρούς ουσιαστικά έκθετους.

Η συγκεκριμένη επιστολή είχε τίτλο: «Μόνο υπερηφάνεια για την μονάδα τεχνητού νεφρού!» και μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου Χανίων ενημερώθηκε αρχικά από την Διοίκηση του Νοσοκομείου και στην συνέχεια από το προσωπικό της ΜΤΝ, ότι χρησιμοποιήθηκαν σε ένα πολύ μικρό αριθμό ασθενών (4 από τους 70 συνολικά αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς), φίλτρα που είχε πρόσφατα παρέλθει ο χρόνος χρησιμοποίησης τους.

Σύσσωμο το ιατρικό προσωπικό της ΜΤΝ μας διαβεβαίωσε ότι η χρησιμοποίηση τους (όπως και άλλωστε συνέβη) δεν είχε κανένα αντίκτυπο στην ποιότητα της αιμοκάθαρσης, αλλά και στην εν γένει υγεία των τεσσάρων αυτών αιμοκαθαιρόμενων. Σε άμεσο χρονικό διάστημα έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες αντικατάστασης τους».

«Εκ παραδρομής;»

Στη συνέχεια πάντως… ο διευθυντής του τμήματος υποστηρίζει σε επιστολή του προς τους αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς τόνισε πως τελικά η χρήση τους έγινε… εκ παραδρομής… παρότι οι ασθενείς όπως υποστηρίζεται είχαν ενημερωθεί.

zarpanews.gr

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

SPEEDRUNNER JET 2

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

Από 22 Ιουνίου Σούδα-Πειραιάς σε 5 ώρες

Hsc SUPERRUNNER JET - My_favoriteshipsgr

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

SUPERRUNNER JET: Πλώρη για το Ηράκλειο έβαλε

Το εκκλησάκι Αντώνης Καριώτης Giannis Xilouris

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

Δεν ξεχνούν τον Αντώνη Καριώτη

More in ΚΡΗΤΗ