Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά: «Θέλουμε ανθρώπους νέους 30-40 ετών για να βοηθήσουν» – Διάσπαρτες εστίες σε Διώνη, Γέρακα, Παλλήνη και Ανθούσα

Διάσπαρτες εστίες και ενεργά μέτωπα σε Διώνη, Γέρακα, Παλλήνη και Ανθούσα έχουν να αντιμετωπίσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις που συνεχίζουν να μάχονται με το πύρινο μέτωπο στην Πεντέλη.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός Ιωάννης Αρτοποιός από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων στο Μαρούσι δίνεται έμφαση στα μέτωπα που είναι στην νοτιοδυτική πλευρά της πυρκαγιάς, στα όρια με την Αττική οδό, πλησίον των εγκαταστάσεων του ΟΑΣΑ και νοτιανατολικά, επίσης στα όρια με την Αττική οδό, πλησίον των εγκαταστάσεων της ΒΙΑΝΕΞ.

«Ταυτόχρονα καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για την προστασία όλου του αστικού ιστού που βρίσκεται εντός της περιμέτρου της πυρκαγιάς» πρόσθεσε ο κ. Αρτοποιός.

«Θέλουμε ανθρώπους νέους 30-40 ετών για να βοηθήσουν»

Για την επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς που ξεκίνησε το απόγευμα της Τρίτης από το Ντράφι της Πεντέλης και επεκτάθηκε σε Ανθούσα, Γέρακα και Παλλήνη, μίλησε ο πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας ένωσης υπαλλήλων πυροσβεστικού σώματος, Δημήτρης Σταθόπουλος.

Ο κ. Σταθόπουλος μίλησε για την φωτιά που έχει επεκταθεί σε πολλά μέτωπα στην Αττική, ενώ έκανε έκκληση για εθελοντές πυροσβέστες.

Φτάνει αεροδρόμιο

@vasilisgr7

Έκτακτη ενημέρωση για τη δασική πυρκαγιά της Πεντέλης, από τον Εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Επιπυραγό Ιωάννη Αρτοποιό

Έκτακτη ενημέρωση για τις δασικές πυρκαγιές πραγματοποίησε στις 08:05 το πρωί, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Επιπυραγός Ιωάννης Αρτοποιός από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων στο Μαρούσι.

Ακολουθεί το κείμενο της ενημέρωσης:

 

«Καλημέρα σας και πάλι από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.

Σε συνέχεια της προηγούμενης ενημέρωσης για την πυρκαγιά στην Πεντέλη, αυτή εξελίσσεται στην περίμετρο που φαίνεται στο χάρτη.

 

Υπάρχουν  διάσπαρτες εστίες σε όλη την κόκκινη περίμετρο και ενεργά μέτωπα εκεί που φαίνονται οι έντονες κόκκινες γραμμές, στον Γέρακα, στην Ανθούσα, στην Παλλήνη και στη Διώνη, καθώς και εκατέρωθεν  της Λεωφόρου Μαραθώνος.

 

Έμφαση δίνεται στην Νοτιοδυτική πλευρά της πυρκαγιάς, στα όρια με την Αττική οδό, πλησίον των εγκαταστάσεων του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αττικής, και νοτιανατολικά, επίσης στα όρια με την Αττική οδό, πλησίον των εγκαταστάσεων της ΒΙΑΝΕΞ. Ταυτόχρονα καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για την προστασία όλου του αστικού ιστού που βρίσκεται εντός της περιμέτρου της πυρκαγιάς.

 

Παραμένει πρώτη μας προτεραιότητα η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής, αλλά και η προστασία των κρίσιμων δημόσιων υποδομών ζωτικής σημασίας και της ιδιωτικής περιουσίας των πολιτών.

 

Επιχειρούν 485 πυροσβέστες, με 28 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 120 οχήματα. Στο πεδίο παραμένουν και οι Ρουμάνοι πυροσβέστες. Το κινητό επιχειρησιακό κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ έχει διατεθεί για τον συντονισμό των δυνάμεων, ενώ η εικόνα της πυρκαγιάς διατίθεται διαρκώς από drones που έχει αναπτύξει το Πυροσβεστικό Σώμα. Για την αεροπυρόσβεση ήδη επιχειρούν 5 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό, ενώ έχουν κινητοποιηθεί άλλα 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

 

Συνεχίζει η συνδρομή από πολυάριθμα στελέχη του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, της Δασικής Υπηρεσίας, του ΕΚΑΒ, των τοπικών φορέων και της ΕΛΑΣ  που διαθέτει 626 Αστυνομικούς με 232 οχήματα κυρίως για την διευκόλυνση της ασφαλούς μετακίνησης των πολιτών, την απομάκρυνσή τους προς ασφαλές σημείο και την διαφύλαξη της περιουσίας τους.

 

Στο κέντρο διαχείρισης κρίσεων βρίσκονται συνεχώς ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης και όλη η ηγεσία του Υπουργείου, σε διαρκή επικοινωνία με τα Υπουργεία Υγείας, Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη. Διαρκής είναι η ενημέρωση για την εξέλιξη της πυρκαγιάς ώστε άμεσα να λαμβάνονται οι αποφάσεις για την παροχή κάθε απαραίτητης συνδρομής.

 

 

 

Στη μάχη με τις φλόγες και η αστυνομία με τον στρατό

 

ιτάνια μάχη με τις φλόγες δίνουν από το απόγευμα της Τετάρτης (19/7) πυροσβέστες και εθελοντές για να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά που ξέσπασε ανάμεσα στο Νταού Πεντέλης και στο Ντράφι και επεκτάθηκε σε Ανθούσα και Γέρακα.

Προτεραιότητα όλων ήταν και είναι η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής. Και η προστασία υποδομών ζωτικής σημασίας. Μέχρι αυτήν την ώρα έχουν πραγματοποιηθεί 600 απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλές σημείο και έχουν σταλεί 5 μηνύματα από το 112 στη διάρκεια της νύχτας.

H μάχη ωστόσο είναι άνιση και ο πύρινος εφιάλτης δεν έχει τέλος
Σπίτια, επιχειρήσεις και αυτοκίνητα σε Γεράκα, Ανθούσα, Πεντέλη και Παλλήνη, έχουν παραδοθεί στις φλόγες. Οι εικόνες που έρχονται στο φως είναι αποκαρδιωτικές και «μιλούν» από μόνες τους.

Ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κόκκαλης, επιβεβαιώνει ότι έχουν καεί σπίτια ωστόσο, όπως τονίζει, δεν υπάρχει εικόνα για το πόσα είναι αυτά, αλλά και για το μέγεθος των ζημιών.

Στο μεταξύ στη μάχη με τις φλόγες έχουν ριχτεί και η αστυνομία και ο στρατός.

Η Ελληνική Αστυνομία έχει αναπτύξει δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή και συγκεκριμένα 282 αστυνομικούς με 90 οχήματα ενώ στο μέτωπο επιχειρούν και οι Ένοπλες Δυνάμεις.

 

Τραγωδία στην Παλλήνη – Αυτοκτόνησε ηλικιωμένος όταν κάηκε το σπίτι του

Τραγωδία στην Παλλήνη καθώς άνδρας 80 χρονών αυτοκτόνησε όταν οι φλόγες έκαψαν το σπίτι του. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Open ήταν η τέταρτη φορά που το σπίτι του συγκεκριμένου άνδρα είχε καεί, γεγονός που δεν άντεξε ο 80χρονος και έθεσε τέρμα στη ζωή του.

 

Αναφορές για διαρροή φυσικού αερίου υπάρχουν από κατοίκους στον λόφο Έντισον στην Παλλήνη, οι οποίοι για τουλάχιστον δύο ώρες προσπαθούν να περιορίσουν τη φωτιά που δεν υποχωρεί με τίποτα. Όπως μετέδωσε το OPEN, υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος σημείωσε πως η ροή έχει απενεργοποιηθεί.

Ο δημοσιογράφος Νίκος Στραβελάκης σημείωσε ότι ο λόφος κυκλώθηκε από τις φλόγες και υπάρχουν τεράστιες καταστροφές από την φωτιά σε σπίτια της περιοχής. Ο ίδιος τόνισε ότι μπροστά του βλέπει μια πύρινη γλώσσα η οποία δεν είναι απλή φωτιά. «Έχει σκάσει η σωλήνα φυσικού αερίου και υπάρχει κίνδυνος όλο αυτό να γίνει μπουρλότο», σημείωσε ο δημοσιογράφος και πρόσθεσε ότι η φωτιά έχει ύψος 10 μέτρων και πως η οσμή του φυσικού αερίου είναι έντονη. «Αυτό γίνεται σε δίπλα σε ένα συγκρότημα 200 σπιτιών και πίσω καίγονται σπίτια στον λόφο».

 

Αστυνομικές δυνάμεις που έφτασαν στο σημείο με καθυστέρηση δύο ωρών -σύμφωνα με το OPEN, απομακρύνουν τους πολίτες από το σημείο και έχουν ειδοποιήσει την εταιρεία – πάροχο να στείλει ειδικό κλιμάκιο για να ελέγξει την κατάσταση  προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα και να επιχειρήσουν οι πυροσβέστες.

 

 

Την ίδια ώρα η φωτιά καίει σπίτια στην Παλλήνη, ενώ τα εναέρια μέσα με δυσκολία κάνουν ρίψεις νερού για να περιορίσουν το μέτωπο αφενός εξαιτίας των ισχυρών ανέμων και αφετέρου διότι στην περιοχή υπάρχουν σπίτια. Στην περιοχή υπάρχουν πολλές διάσπαρτες εστίες φωτιάς και οι συνθήκες δεν βοηθούν το έργο των πυροσβεστών. Ήδη και στην Παλλήνη έχουν καεί σπίτια και το μέγεθος της καταστροφής θα εκτιμηθεί μετά την κατάσβεση της φωτιάς.

 

Όπως μετέδωσε ο Νίκος Στραβελάκης στο OPEN, μετά την άφιξη των Αρχών, που έγινε με μεγάλη καθυστέρηση η τεράστια φλόγα αντιμετωπίστηκε και η διαρροή φυσικού αερίου ελέγχθηκε.

 

Το βάρος αυτή τη στιγμή πέφτει στην λεωφόρο Μαραθώνος,  για να μην περάσει η φωτιά στην κάτω πλευρά της Παλλήνης. Από τους ανέμους δημιουργούνται διάσπαρτες εστίες και καύτρες από τους ανέμους, οι οποίοι αλλάζουν συνεχώς κατευθύνσεις και  προκαλείται αναδιάταξη δυνάμεων και ένα συνεχές κυνηγητό της φωτιάς από την Πυροσβεστική. Ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών κ. Τσίγκας, σημείωσε στο OPEN ότι οι συνθήκες είναι τέτοιες που παρά το γεγονός ότι οι δυνάμεις έπεσαν πάνω στη φωτιά από την πρώτη στιγμή, δεν μπόρεσαν να την περιορίσουν.

Εφιαλτική η κατάσταση στην Αττική

 

Εφιαλτική ήταν η νύχτα στην Πεντέλη από την πυρκαγιά που ξεκίνησε από χθες το απόγευμα. Οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας με κύριο βραχίονα το Πυροσβεστικό Σώμα, έδινε ολονύχτια μάχη με τις φλόγες με σκοπό να περιοριστούν τα μέτωπα, ωστόσο η ταχύτητα, η ένταση των ανέμων και η συνεχής αλλαγή κατεύθυνσής τους, δημιουργούσαν συνεχώς μέτωπα και δυσχέραιναν το έργο των δυνάμεων.

 

Αυτή την στιγμή υπάρχουν μέτωπα σε ΠαλλήνηΑνθούσαΠεντέληΝτράφι και σε κάποια σημεία στον Γέρακα, ενώ στο σημείο πνέουν θυελλώδεις άνεμοι που δυσχεραίνουν εξαιρετικά το έργο των δυνάμεων. Η ταχύτητα των ανέμων στην περιοχή έφτασε στις μέγιστες τιμές της να ξεπερνά κατά πολύ τα 80 χλμ την ώρα κι εξαιτίας της έντασης και της ταχύτητας των ανέμων η φωτιά καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας άλλαζε συνεχώς κατεύθυνση.

 

 

Με το πρώτο φως της ημέρας έχουν ξεκινήσει ρίψεις νερού από αέρος τα εναέρια μέσα και συνολικά στο σημείο επιχειρούν 3 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα. Από επίγειες δυνάμεις επιχειρούν 485 πυροσβέστες με 28 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 120 οχήματα ενώ συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου. Επιπλέον στο σημείο βρίσκεται και το Κινητό επιχειρησιακό κέντρο Όλυμπος για τον συντονισμό των δυνάμεων ενώ μη επανδρωμένα αεροσκάφη δίνουν συνεχώς την εικόνα της φωτιάς.

 

Συνολικά έχουν γίνει από την ΕΛΑΣ 600 απομακρύνσεις πολιτών προς ασφαλές σημείο, ενώ μέσα στην νύχτα εκδόθηκαν συνολικά 5 μηνύματα μέσω του 112 για απομακρύνσεις πολιτών από την Πεντέλη και γύρω από το 414 στρατιωτικού νοσοκομείου, τις ανατολικές περιοχές του Γέρακα, Βούλα Πικερμίου και Πανόραμα Παλλήνης, Παλλήνη και Νέα Παλλήνη καθώς και για αποφυγή μετακίνησης στη Λεωφόρο Μαραθώνος, από τον κόμβο της Αττικής Οδού έως το Πικέρμι, λόγω της πυρκαγιάς στην περιοχή.

 

Έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ζημιές σε κατοικίες, ωστόσο η καταγραφή θα πραγματοποιηθεί μετά τον έλεγχο της πυρκαγιάς.

Επιχειρούν ξανά τα εναέρια μέσα – 5 μηνύματα από το 112

 

Η ταχύτητα των ανέμων, όπως κατεγράφη στην περιοχή, έφτασε στις μέγιστες τιμές της, να ξεπερνά κατά πολύ τα 80 χλμ την ώρα. Η ολονύχτια μάχη δόθηκε από όλες τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες σε όλα τα επίπεδα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, απεστάλησαν 5 μηνύματα από το 112 για οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών προς ασφαλή κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα, στις 02.00 για την περιοχή της Πεντέλης και γύρω από το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, στις 2.50 για τις ανατολικές περιοχές του Γέρακα, στις 04.30 για τη Βούλα Πικερμίου και το Πανόραμα Παλλήνης, στις 05.20 τα ξημερώματα για την Παλλήνη και Νέα Παλλήνη, ενώ στις 06.05 εστάλησαν οδηγίες μέσω του 112 για την αποφυγή μετακίνησης στη Λεωφόρο Μαραθώνος από τον κόμβο της Αττικής οδού ως το Πικέρμι. Έχουν αναφερθεί ζημιές σε κατοικίες και η καταγραφή τους θα πραγματοποιηθεί μετά τον έλεγχο της πυρκαγιάς.

 

Έχει διατεθεί στο πεδίο των επιχειρήσεων και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ για τον συντονισμό των δυνάμεων, ενώ η εικόνα της πυρκαγιάς διατίθεται διαρκώς από drones που έχει αναπτύξει το Πυροσβεστικό Σώμα. Συνεχίζει η συνδρομή από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, τη Δασική Υπηρεσία, την ΕΛΑΣ, το ΕΚΑΒ, καθώς και όλους τους τοπικούς φορείς.

 

Η Περιφέρεια Αττικής έχει διαθέσει όλο σχεδόν το δυναμικό της με υδροφόρες και μηχανήματα έργου για την αντιμετώπιση αυτής της δύσκολης κατάστασης, ενώ δυνάμεις έχουν ήδη προωθηθεί στην περιοχή από τις περισσότερες περιφέρειες της Ελλάδας.

 

Είναι σε εξέλιξη η αλλαγή των πληρωμάτων, προκειμένου να ανανεωθεί το στελεχιακό δυναμικό όλων των φορέων. Οι επίγειες δυνάμεις παραμένουν πολύ ισχυρές, ενώ για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί από το πρώτο φώς 3 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό, ενώ έχουν κινητοποιηθεί άλλα 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

SPEEDRUNNER JET 2

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

Από 22 Ιουνίου Σούδα-Πειραιάς σε 5 ώρες

Hsc SUPERRUNNER JET - My_favoriteshipsgr

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

SUPERRUNNER JET: Πλώρη για το Ηράκλειο έβαλε

Το εκκλησάκι Αντώνης Καριώτης Giannis Xilouris

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

Δεν ξεχνούν τον Αντώνη Καριώτη

More in ΕΛΛΑΔΑ