Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Σύγκρουση τρένων στη Λάρισα: Τουλάχιστον 36 νεκροί & 130 τραυματίες – Αναζητούν επιβάτες στα συντρίμμια

Πολύνεκρη σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών, μιας εμπορικής και μιας επιβατικής, στα Τέμπη από την οποία προκλήθηκε και πυρκαγιά, σημειώθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τρίτης.

Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί 36 νεκροί, ενώ νωρίτερα ο Βασίλης Βαθρακογιάννης, εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κατά την 4η ενημέρωση που έγινε για τον επίσημο απολογισμό σε σχέση με την τραγωδία ανέφερε ότι οι νεκροί ήταν 32. Συνολικά 346 επιβάτες βρίσκονταν στην επιβατική αμαξοστοιχία, ενώ δεν έχει αναφερθεί αριθμός αγνοουμένων. Νεκροί είναι και οι εννέα εργαζόμενοι του ΟΣΕ.

Η σύγκρουση έγινε υπό συνθήκες που διερευνώνται, ωστόσο αυτό που φαίνεται πως έγινε είναι ότι οι δυο αμαξοστοιχίες βρέθηκαν, μετά τον σταθμό της Λάρισας, να κινούνται στην ίδια γραμμή, καταλήγοντας να συγκρουστούν μετωπικά. Αυτή τη στιγμή γερανοφόρα μετακινούν τα συντρίμμια των βαγονιών γιατί έχουν πάρει κλίση. Τα τρία βαγόνια που εκτροχιάστηκαν, το βαγόνι της πρώτης θέσης, το εστιατόριο κι άλλο ένα, θυμίζουν άμορφη μάζα.

Το δυστύχημα σημειώθηκε λίγο μετά τις 23:00, στο ύψος του Ευαγγελισμού στη Λάρισα, λίγο πριν από τις σήραγγες στα Τέμπη. Από την σφοδρότατη σύγκρουση προκλήθηκε πυρκαγιά, η οποία κατασβέστηκε λίγο μετά τη 01:30 τα ξημερώματα.

Η μακάβρια λίστα θα μεγαλώσει, δήλωσε δυστυχώς ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε η ΕΡΤ, νεκροί είναι και οι εννέα υπάλληλοι του ΟΣΕ, δηλαδή οι μηχανοδηγοί και οι συνοδοί των δύο τρένων.

Η επιβατική αμαξοστοιχία εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα -Θεσσαλονίκη, ενώ η εμπορική το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη- Αθήνα.

Η σύγκρουση έγινε υπό αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες και υπάρχουν επιπλέον πληροφορίες για δεκάδες τραυματίες, εγκαυματίες και ακρωτηριασμένους.

Σύμφωνα πάντα με την επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, στο σημείο επιχειρούν 150 πυροσβέστες, ενώ έχουν σπεύσει 40 ασθενοφόρα. Ακόμη, στο σημείο βρίσκονται 32 αστυνομικοί με 15 περιπολικά.

Την ώρα της σύγκρουσης, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η εταιρεία Hellenic Train, επέβαιναν περίπου 350 επιβάτες. Σύμφωνα με πληροφορίες όταν ξεκίνησε το ταξίδι της από την Αθήνα η αμαξοστοιχία μετέφερε 430 ανθρώπους και στη Λάρισα αποβιβάστηκαν περίπου 80, ενώ οι υπόλοιποι συνέχισαν τη διαδρομή μέχρι τη σφοδρή σύγκρουση των δύο τρένων.

Για το τραγικό δυστύχημα η εταιρεία σε ανακοίνωση της αναφέρει:

«Στον Ευαγγελισμό σημειώθηκε μετωπική σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών: μιας εμπορευματικής αμαξοστοιχίας και της αμαξοστοιχίας IC 62 που είχε αναχωρήσει από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη.
Την ώρα της σύγκρουσης επέβαιναν περίπου 350 επιβάτες.
Στο σημείο έσπευσαν πυροσβέστες και προσωπικό της Hellenic Train, που συμμετείχαν σε επιχειρήσεις διάσωσης και παροχή βοήθειας στους ταξιδιώτες».

«Τα βαγόνια 1 και 2 δεν υπάρχουν»

«Τα βαγόνια 1 και 2 δεν υπάρχουν – Λόγω της σφοδρότητας της σύγκρουσης εκτινάχθηκαν» έκανε γνωστό στην ΕΡΤ ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός στην ΕΡΤ. «Τα βαγόνια 1 και 2 έχουν διαλυθεί τελείως» είπε στην ΕΡΤ σε ζωντανή σύνδεση ο ίδιος, κάνοντας αυτοψία.

Το συμβάν έλαβε χώρα στο ύψος του Ευαγγελισμού. Η επιβατική αμαξοστοιχία εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Λάρισα, και αναχώρησε στις 19:22. Τρία βαγόνια της έχουν εκτροχιαστεί.

Επί ποδός ΕΚΑΒ, Πυροσβεστική, ΕΜΑΚ, Αστυνομία, Στρατός
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Λάρισας, άνοιξαν έκτακτα τα νοσοκομεία για τους τραυματίες – Σε ετοιμότητα και ορισμένα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, έχει κινητοποιηθεί από την πρώτη στιγμή ΕΚΑΒ, Πυροσβεστική (και ΕΜΑΚ) Αστυνομία και Στρατός.

Τριάντα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ έχουν σπεύσει στο σημείο για διακομιδές. Εφημερεύει το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας και ανοίγουν εκτάκτως το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και το νοσοκομείο Κατερίνης.

Στο Αστυνομικό Τμήμα Λάρισας οδηγήθηκε ο σταθμάρχης βάρδιας του ΟΣΕ Λαρίσης, στη βάρδια του οποίου συνέβη το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Η 1η Στρατιά και οι μονάδες της Περιοχής Θεσσαλίας ενεργοποιούνται και μπαίνουν σε πρωτόκολλο συναγερμού όπως προβλέπεται σε περίπτωση τέτοιων ατυχημάτων. Τα στρατιωτικά νοσοκομεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης βρίσκονται σε επιφυλακή, εφόσον χρειαστεί να υποδεχθούν τραυματίες.

Λόγω του συμβάντος, αναβάλλεται η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη.

Φοιτητές οι περισσότεροι νεκροί

Αποκαρδωτική είναι η εικόνα από τα νοσοκομεία της Λάρισας, όπου μεταφέρθηκαν δεκάδες τραυματίες μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στην κοιλάδα των Τεμπών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του GrTimes, μέχρι αυτή την ώρα το Γενικό Νοσοκομείο της πόλης μετρά 14 νεκρούς και 20 τραυματίες. Ένας εξ αυτών μεταφέρθηκε στο Στρατιωτικό νοσοκομείο, το οποίο από χθες το βράδυ είναι σε επιφυλακή. Το ακόμη πιο δυσάρεστο από το Γενικό Νοσοκομείο είναι το γεγονός πως οι περισσότεροι νεκροί είναι φοιτητές.

Στο μεταξύ στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο έχουν μεταφερθεί οι σοροί 9 ατόμων και 48 τραυματίες εκ των οποίων οι δύο έχουν διασωληνωθεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Να σημειωθεί, επίσης, ότι μεταξύ των τραυματιών βρίσκονται και δύο παιδιά ηλικίας 7 χρόνων και 9 μηνών αντίστοιχα, τα οποία φέρονται να έχουν τραυματιστεί ελαφρά.

Υπενθυμίζεται ότι συγγενείς επιβατών της μοιραίας αμαξοστοιχίας είχαν συγκεντρωθεί από τις πρώτες πρωινές ώρες έξω από το νοσοκομείο περιμένοντας να μάθουν κάποιο νέο για τους δικούς τους ανθρώπους.

Φόβοι για αύξηση του αριθμού των νεκρών

Εφιαλτικές είναι οι τελευταίες εκτιμήσεις σχετικά με την τραγωδία που προκλήθηκε από την μετωπική σύγκρουση των τρένων στη Λάρισα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι έρευνες συνεχίζονται για νεκρούς και αγνοούμενους, ωστόσο, οι αρχές δεν είναι αισιόδοξοι για την πορεία τους. Όσον αφορά στην επιβατική αμαξοστοιχία, εκεί υπήρχαν συνολικά τρεις οδηγοί, ένας εκ των οποίων καθόταν ως επιβάτης δίπλα στους δύο συναδέλφους του που ήταν εν υπηρεσία. Την ίδια στιγμή, στο βαγόνι της πρώτης θέσης επέβαιναν πάνω από 20 άτομα, χωρίς να είναι σαφής ακόμα ο ακριβής αριθμός. Από την άλλη, στο βαγόνι των οδηγών της εμπορικής αμαξοστοιχίας ήταν δύο οδηγοί.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν εκτιμήσεις ότι ο αριθμός των νεκρών θα ξεπεράσει τους 50, ωστόσο δεν μπορεί να υπάρξει ακόμα επίσημη εκτίμηση καθώς τα εισιτήρια δεν έχουν όλα ονοματεπώνυμο, καθώς αυτά που εκδίδονται από τον γκισέ στους σταθμούς δεν είναι υποχρεωτικά ονομαστικά.

Ως προς τη λίστα επιβαινόντων, η κατάσταση είναι απολύτως συγκεχυμένη. Η εταιρία έδωσε λίστα με 352 επιβαίνοντες, στους οποίους υπάρχουν επαναλαμβανόμενα ονόματα (π.χ. ένας φαίνεται να έχει 4 εισιτήρια στο όνομα του, που προφανώς είναι οικογενειάρχης). Επίσης, επιβεβαιώνεται ότι όποιος κόβει εισιτήριο στο γκισέ, δεν είναι ονομαστικό το εισιτήριο, κάτι που κάνει τη διαδικασία της ταυτοποίησης ακόμα πιο δύσκολη.

Σχετικά με τα αίτια της τραγωδίας, πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται ξεκάθαρα για ανθρώπινο λάθος καθώς η ρύθμιση του σημείου γίνεται χειροκίνητα εδώ και αρκετά χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι λίγες ώρες μετά το δυστύχημα προσήχθησαν στο Αστυνομικό Τμήμα Λάρισας ο σταθμάρχης βάρδιας και ο εκπρόσωπος της Hellenic Train.

Λίγο πριν τις 7 το πρωί ξεκίνησαν να φτάνουν στο σημείο της τραγωδίας τα ειδικά γερανοφόρα οχημάτα που θα επιχειρήσουν στα δύο πρώτα βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας, τα οποία έχουν ανατραπεί και στα οποία παρουσιάζεται η μεγαλύτερη δυσκολία απεγκλωβισμού. Λίγα λεπτά αργότερα ξεκίνησε με προσεκτικές κινήσεις ο γερανός να απομακρύνει τα πρώτα κομμάτια από την άμορφη μάζα που έχουν γίνει τα πρώτα δύο βαγόνια. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 32.

Από τους 85 τραυματίες που είχαν μεταφερθεί σε νοσοκομεία, παραμένουν για νοσηλεία οι 53, ενώ οι υπόλοιποι έχουν αποχωρήσει.

   

φωτογραφίες: larissanet.gr

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

Με το Sporades Star στα Κύθηρα

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

Αργοσβήνει το αγαπημένο της Τήνου

Seajets - My Favorite Ships gr

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

Η Sea jet στο Σαρωνικό

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

Με το ¨SuperStar¨ στα Κύθηρα, πιθανή δρομολόγηση του

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

Το “Mykonos Magic” …βγαίνει στο Αιγαίο

More in ΕΛΛΑΔΑ