Connect with us

ΚΡΗΤΗ

Πρωτοπορεί το Ηράκλειο – Το πρώτο «πράσινο» λιμάνι της χώρας

Το λιμάνι του Ηρακλείου θα μετασχιματιστεί σε ένα «πράσινο» λιμάνι με τη δημιουργία εγκαταστάσεων ηλεκτροδότησης πλοίων.

Η απάντηση των λιμένων στην κλιματική κρίση, ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένα Ηρακλείου, Μηνάς Παπαδάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ, είναι η δημιουργία εγκαταστάσεων ηλεκτροδότησης πλοίων (Cold Ironing).

Βασικά του πλεονεκτήματα, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαδάκης είναι «η σημαντική μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, η ελάττωση των επιπέδων θορύβου στο λιμάνι και στις γύρω περιοχές, η μείωση κόστους συντήρησης των κινητήρων, και η υψηλότερη άνεση στο πλοίο». Ενώ, συνέχισε πως «σημαντικά όμως είναι και τα προβλήματα καθώς και οι δυσκολίες, όπως το κόστος μετάβασης, η εξασφάλιση της απαιτούμενης ισχύος, η τιμολόγηγη της παρεχόμενης ενέργειας και η βιωσιμότητα της επένδυσης».

Η ώρα όμως της υλοποίησης του εν θέματι έργου κρίνεται εξαιρετικό, λόγω της διασύνδεσης της Κρήτης με το ηλεκτρικό δίκτυο της Ηπειρωτικής Ελλάδας, που καθιστά την ανάπτυξη εγκαταστάσεων Cold Ironing στο λιμάνι του Ηρακλείου βιώσιμη και τεχνικά εφικτή.

Ειδικότερα, το λιμάνι του Ηρακλείου, συμμετέχει στο πρόγραμμα Electrical Report από το 2021, ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτεί το λιμάνι με 1,2 εκ. ευρώ για να σχεδιαστούν οι εγκαταστάσεις ηλεκτροδότησης των πλοίων. Μόλις ολοκληρωθεί το εγχείρημα, το Ηράκλειο θα είναι το πρώτο λιμάνι που θα το έχει καταφέρει, και θα ηλεκτροδοτεί έτσι όλα τα πλοία που θα βρίσκονται εντός του. Τέλος, ο σχεδιασμός του προγράμματος θα έχει ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2023.

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

SPEEDRUNNER JET 2

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

Από 22 Ιουνίου Σούδα-Πειραιάς σε 5 ώρες

Hsc SUPERRUNNER JET - My_favoriteshipsgr

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

SUPERRUNNER JET: Πλώρη για το Ηράκλειο έβαλε

Το εκκλησάκι Αντώνης Καριώτης Giannis Xilouris

ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΛΟΙΑ

Δεν ξεχνούν τον Αντώνη Καριώτη

More in ΚΡΗΤΗ