Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

«Μονομαχία» Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη σήμερα στο Στρασβούργο

Ένα άτυπο ντιμπέιτ προγραμματικού χαρακτήρα, μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα 705 μέλη του ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, με αφορμή την πρόσκληση της Μαλτέζας Προέδρου, Ρομπέρτα Μετσόλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλήσει από το βήμα του θεσμικού ευρωπαϊκού οργάνου για τις ραγδαίες εξελίξεις διεθνώς.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα ανέβει στο βήμα του ευρωκοινοβουλίου μετά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη σήμερα στις 11.30 το πρωί (τοπική ώρα), εκπροσωπώντας τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές στη συνεδρίαση. Θα είναι η πρώτη φορά που οι δύο Έλληνες πολιτικοί αρχηγοί θα «μονομαχήσουν» με φόντο το ευρωκοινοβούλιο και στόχο την περιγραφή του σχεδίου που έχει ανάγκη η Ευρώπη, αλλά και η Ελλάδα, για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Είναι προφανές ότι τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός, όσο και ο κ. Ανδρουλάκης επιδιώκουν δια της παρουσίας τους στην συνεδρίαση της Ολομέλειας να απευθυνθούν με καθαρά μηνύματα και στο εσωτερικό, όπου κυριαρχούν τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών- παρότι ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει ουκ ολίγες φορές (κάθε φορά με διαφορετικό τόνο) ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2023. Σε κάθε περίπτωση ο αρχηγός και ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ σκοπεύει να αξιοποιήσει την ευκαιρία, προκειμένου να αναδείξει τις θέσεις της ευρωομάδας των σοσιαλιστών και ως εκ τούτου τις διαχωριστικές γραμμές με εκείνες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου ανήκει η Νέα Δημοκρατία. Δεν πρόκειται, θέτοντας -όπως έχει δικαίωμα βάσει του κανονισμού- ερώτηση στον κ. Μητσοτάκη, να δημιουργήσει κλίμα αντιπαράθεσης και δη στο «έδαφος» του ευρωκοινοβουλίου.

Αντιθέτως επιθυμεί η σημερινή του εμφάνιση να λειτουργήσει ως επιστέγασμα, αυτού που επί μήνες πρεσβεύει: της αξιακής αντιπολίτευσης με θέσεις, υλοποιήσιμες προτάσεις και όχι ανέξοδες κορώνες. Όπως φρόντισαν να διασαφηνίσουν από χθες συνεργάτες ο κ. Ανδρουλάκης «προετοιμάζεται για μια εθνική προγραμματική ομιλία, που δεν θα θυμίζει την τοξική αντιπαράθεση που συχνά καταγράφεται μεταξύ των κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα στη Βουλή»- εννοώντας ότι η σημερινή μονομαχία προτίθεται να αποκτήσει εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά. Για τους συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ «η αναμενόμενη άγρια σύγκρουση αύριο στην Ολομέλεια του ελληνικού κοινοβουλίου στην Αθήνα μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει κάτι να προσφέρει στους πολίτες, που αναζητούν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μετά από απανωτές κρίσεις».

Ο ίδιος ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής θέλει -όπως σημειώνουν- να αξιοποιήσει το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να αναδείξει το διαφορετικό προοδευτικό πρόσημο και τις διαφορετικές προτεραιότητες, που στο επίκεντρο τους έχουν τους πολλούς, και τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, σε αντίστιξη με τις κυβερνητικές επιλογές. Σε αυτή την κατεύθυνση θα είναι και οι προτάσεις του για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, την προώθηση πολιτικών για την κοινωνική στέγαση και δη για τις νέες γενιές, την διαμόρφωση ενός φορολογικού πλάνου που θα ανακουφίζει ρεαλιστικά τους μικρομεσαίους και την διαρκή επικαιροποίηση του σχεδίου με τα αντίδοτα στην ενεργειακή ακρίβεια. Αναφερόμενος στα της εξωτερικής πολιτικής θα επιμείνει στην άποψή του για κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική, θα κάνει εκτενή αναφορά στα ελληνοτουρκικά μιλώντας για μια ευρωπαϊκή πολιτική αποτροπής με το εμπάργκο όπλων στην προμετωπίδα.

Αύριο, εν τω μεταξύ, το αμφιθέατρο του ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο θα ονομαστεί «Ανδρέας Παπανδρέου». Η πρωτοβουλία να λάβει το αμφιθέατρο το όνομα του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ ανήκει στον νυν αρχηγό του κόμματος που ξεκίνησε τις απαραίτητες κινήσεις και υπέβαλε το σχετικό αίτημα έχοντας την ιδιότητα του ευρωβουλευτή, σχεδόν δύο χρόνια νωρίτερα. Στην εκδήλωση που θα γίνει, εκτός από το Νίκο Ανδρουλάκη, θα παραστεί η πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, άλλοι κορυφαίοι Ευρωπαίοι παράγοντες, ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου και άλλα μέλη της οικογένειας του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.

 

 

 

πηγή: protothema.gr

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

More in ΕΛΛΑΔΑ