Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ηράκλειο: Κοσμοσυρροή στο συλλαλητήριο για την τραγωδία των Τεμπών (pics, vid)

Στις 11 το πρωί πλήθος εργαζομένων του δημόσιου τομέα βρέθηκε στην πλατεία Ελευθερίας προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τα όσα βιώνει η χώρα το τελευταίο διάστημα.

Με πανό που έγραφαν πάνω συνθήματα απαιτούν την άμεση τιμωρία των υπευθύνων για την τραγωδία στα Τέμπη.

Στην γενικευμένη απεργία που συμμετέχουν κλάδοι ιδιωτικών υπαλλήλων, μαθητές αλλά και φοιτητές η συμμετοχή του κόσμου είναι μεγαλειώδης. Μεταξύ των άλλων, στην απεργία συμμετέχουν το ΕΚ Ηρακλείου, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, οι εκπαιδευτικοί από τον δημόσιο τομέα.

Η πορεία ξεκίνησε από την Πλατεία Ελεθερίας στις 11:00 το πρωί και θα συνεχιστεί στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου.

Το κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ

Από την πλευρά της η ΑΔΕΔΥ, η οποία είχε αρχικά προαναγγείλει στάση εργασίας για τις 8 Μαρτίου, τελικά πήρε την απόφαση για 24ωρη απεργία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ για την απεργία:

Το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ στη συνεδρίαση της 2ας Μαρτίου 2023 αποφάσισε να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να απαιτήσει και να επιτύχει την ανάκληση των ρυθμίσεων του ν. 4940/2022, που αφορούν στην «αντιδραστική» στοχοθεσία και «αξιολόγηση» για τους υπαλλήλους των δημοσίων υπηρεσιών υπουργείων, Δήμων, Περιφερειών, ΕΦΚΑ και λοιπών φορέων του δημόσιου τομέα και την ακύρωση της εφαρμογής τους, και συγκεκριμένα:

Προκήρυξη «απεργίας-αποχής» για όλους τους εμπλεκόμενους υπαλλήλους και προϊσταμένους, από όλες τις διαδικασίες και όλα τα στάδια, όπως αυτά προβλέπονται από τον ν.4940/2022, με έναρξη την αξιολογική περίοδο του έτους 2023.

Κοινοποίηση ενημερωτικού υλικού σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους εργαζόμενους που αφορά.

Προώθηση όλων των απαραίτητων ενεργειών, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της ανάκλησης των αναφερομένων ρυθμίσεων του ν. 4940/2022 και την ακύρωση της εφαρμογής τους.

Το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ θεωρεί ότι οι διακηρυκτικοί τόνοι για «μεταρρύθμιση – τομή», που η εφαρμογή της θα οδηγήσει στη «βελτίωση της λειτουργίας των υπηρεσιών και φορέων του δημόσιου τομέα» (άρθρο 1) και στην επιβράβευση των «παραγωγικών»!!! Δημοσίων Υπαλλήλων με μπόνους είναι ψευδεπίγραφη, αφού και η «νέα» αξιολόγηση παραμένει αντιδραστική και μηχανισμός που στοχεύει στη «διάσπαση», στη χειραγώγηση και υποταγή των δημοσίων υπαλλήλων στην απαρέγκλιτη προώθηση υλοποίησης της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής (άρθρο 23).

ImageOnline / Κώστας Μεταξάκης

Η άμεση σύνδεση της αξιολόγησης με τη μισθολογική εξέλιξη και το βαθμό επίτευξης στόχων που προωθείται μέσα από το λεγόμενο «σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής», θα οδηγήσει στη συρρίκνωση μισθών και συντάξεων, στην εξέλιξη των αρεστών, ενώ ανοίγει ο δρόμος για την εντατικοποίηση της εργασίας, με εργαζόμενους σιωπηλούς και φοβισμένους.

Ταυτόχρονα ενώ στο όποιο παραγώμενο αποτέλεσμα μιας υπηρεσίας συμβάλουν όλοι οι «κρίκοι» η εφαρμογή της ρύθμισης αυτής (άρθρο 23) το παραβλέπει σκόπιμα, με αποτέλεσμα να οδηγεί σε επιλεκτική κατανομή.

Μέσα από ένα δαιδαλώδες σύστημα με κριτήρια υποκειμενικά και μη μετρήσιμα, που προσπερνά την τραγική υποστελέχωση των υπηρεσιών και την έλλειψη εξοπλισμού και μέσων, με ρυθμίσεις που μεταθέτουν ευθύνες που δεν τους αναλογούν σε προϊσταμένους και υπαλλήλους και έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα (άρθρο 10 παρ. 2, άρθρο 12 παρ. 2, άρθρα 14 και 15), η αξιολόγηση που προωθείται, δεν έχει καμία σχέση με την απαίτηση για υπηρεσίες σύγχρονες και ποιητικές, που θα καλύπτουν τις ανάγκες του λαού.

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

More in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ